Csigó Zita gasztroblogja

ChefGomba november: őszi-téli gombavacsorák

2023. november 15. - Csigó Zita

Novemberre a "hétköznapi vacsorákat" választottam a ChefGomba receptjeim témájául. Laktatóak, őszies-télies hangulatúak, ilyenkor jólesik bekapcsolni a sütőt, vagy serpenyőben összedobni valami finomat, és vacsorára is meleget tenni az asztalra. Nem is tudok választani, hogy melyik a kedvencem a 4 étel közül, talán a savanyú káposztás töltött portobello, a savanyú káposzta annyira klassz gombával és tejföllel társítva. 

2023_11_13_000003207_1.jpg

Töltött burgonya shiitake gombával és ceruzababbal 

2023_11_13_000003207.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz):

4 db nagyobb burgonya (sárga, kb. 24-25 dkg/db)

só 

10 dkg ceruzabab (mirelit) 

10 dkg ChefGomba shiitake gomba 

1 evőkanál olívaolaj 

4 evőkanál majonéz 

1 gerezd fokhagyma 

A burgonyákat alaposan megmossuk, majd egészben, sós vízben majdnem készre főzzük (akkor vannak készen, ha egy hústűt át tudunk szúrni rajtuk, de ne puhuljanak túl, mert még mennek a sütőbe is). Közben a ceruzababot forrásban lévő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és kisebb darabokra vágjuk. 

A burgonyákból levágunk 1-1 szeletet, így csónak formát kapunk, és a belsejüket kivájjuk. (Nem szoktam túl sokat kiszedni, csak pár teáskanálnyit. A fel nem használt krumplidaraboknak sem kell a kukában végezniük, darabolva, lepirítva tehetjük pl. rántottába.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és forró sütőben (akár grill funkciót használva) addig sütjük-pirítjuk, amíg teljesen megpuhulnak. 

Közben a gombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon átsütjük. Hozzákeverjük a ceruzababot, megsózzuk, és a burgonyacsónakokba töltjük. A majonézt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, és ezzel tálaljuk a töltött burgonyákat. 

2023_11_13_000003202.jpg

 

Savanyú káposztás-rizses portobello

2023_11_13_000003209.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz):

10 dkg kerekszemű rizs (sushi, rizottó)

só 

4 db ChefGomba portobello

1 evőkanál olívaolaj 

1/4 fej vöröshagyma 

15 dkg lecsepegtetett, kinyomkodott savanyú káposzta 

őrölt fekete bors 

4 evőkanál tejföl 

1 gerezd fokhagyma 

fűszerpaprika 

A rizst kb. 2,5 dl enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a gombákat megtisztítjuk, a tönköket kivágjuk, majd a gombafejeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). 

Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott tönköket, majd a savanyú káposztát is, és együtt addig sütjük, amíg minden megpuhul. Összekeverjük a rizzsel, és sózzuk, borsozzuk. 

A sült gombafejekből kiöntjük a keletkezett folyadékot, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Púposan megtöltjük a káposztás-rizses töltelékkel. A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval, majd elosztjuk a gombák tetején. Rövid időre visszatoljuk a sütőbe (grill funkció), csak addig, amíg a tejföl megszilárdul. Fűszerpaprikával megszórva tálaljuk. 

2023_09_15_000002204_1.jpg

 

Céklás-répás bulgursaláta mázas süngomba feltéttel

A süngombát minden gombarajongónak ki kell próbálnia, de azoknak is javaslom, akik természetes, növényi "húspótlót" keresnek az étkezéseikhez. Engem leginkább a Szent Jakab kagylóra emlékeztet, süthetitek serpenyőben olívaolajon/vajon, de sörbundában vagy panko morzsával panírozva is nagyon finom. 

2023_11_14_000003242.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz): 

15 dkg bulgur 

só 

25 dkg cékla 

15 dkg sárgarépa 

őrölt fekete bors 

kevés citromlé 

20 dkg ChefGomba süngomba 

2 evőkanál olívaolaj 

3 evőkanál világos szójaszósz 

1 csapott evőkanál mustár

pici méz vagy juharszirup 

A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Lefedve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megpucolt, nagy lyukú reszelőn lereszelt céklát és sárgarépát. Ízlés szerint még adunk hozzá kevés sót, valamint ízesítjük borssal és citromlével. 

Amíg hűl a bulgur, a megtisztított süngombát kis darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon sütni kezdjük. A gombadarabokra nehezékként ráteszünk egy másik serpenyőt vagy lábast, lenyomjuk, kilapítjuk, és mindkét oldalukat átsütjük. A szójaszószt kikeverjük a mustárral, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy juharsziruppal (az édesítés el is hagyható), majd a kilapított gombadarabokra öntjük, és hagyjuk besűrűsödni. 

A gombafeltétet rátesszük a langyos zöldséges bulgurra, aprított petrezselyemzölddel vagy snidlinggel tálalhatjuk. 

2023_07_09_000001450_1.jpg

 

Laskagombás frittata 

2023_11_13_000003212.jpg

Hozzávalók (1 nagyobb adaghoz): 

15 dkg ChefGomba laskagomba 

1 evőkanál olívaolaj 

3 db tojás

őrölt fekete bors 

2-3 szál petrezselyemzöld 

A gombát megtisztítjuk, szálaira tépjük vagy felcsíkozzuk. Egy kisebb serpenyőben (kb. 20 cm átmérő) pár percet sütjük, majd finoman megsózzuk. A tojásokat felverjük, szintén sózzuk, borsozzuk, valamint hozzákeverjük a leszárazott, felaprított petrezselyemzöldet.

A tojást a gombára öntjük, és közepes lángon, fedő alatt 4-5 percet sütjük. Ezután széles lapáttal alányúlva (vagy egy tányér segítségével) megfordítjuk, és fedő nélkül további 3-4 percet sütjük. Önmagában vagy szószokkal tálalhatjuk. 

2023_09_22_000002236_1.jpg

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása