Novemberre a "hétköznapi vacsorákat" választottam a ChefGomba receptjeim témájául. Laktatóak, őszies-télies hangulatúak, ilyenkor jólesik bekapcsolni a sütőt, vagy serpenyőben összedobni valami finomat, és vacsorára is meleget tenni az asztalra. Nem is tudok választani, hogy melyik a kedvencem a 4 étel közül, talán a savanyú káposztás töltött portobello, a savanyú káposzta annyira klassz gombával és tejföllel társítva.
Töltött burgonya shiitake gombával és ceruzababbal
Hozzávalók (4 darabhoz):
4 db nagyobb burgonya (sárga, kb. 24-25 dkg/db)
só
10 dkg ceruzabab (mirelit)
10 dkg ChefGomba shiitake gomba
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál majonéz
1 gerezd fokhagyma
A burgonyákat alaposan megmossuk, majd egészben, sós vízben majdnem készre főzzük (akkor vannak készen, ha egy hústűt át tudunk szúrni rajtuk, de ne puhuljanak túl, mert még mennek a sütőbe is). Közben a ceruzababot forrásban lévő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és kisebb darabokra vágjuk.
A burgonyákból levágunk 1-1 szeletet, így csónak formát kapunk, és a belsejüket kivájjuk. (Nem szoktam túl sokat kiszedni, csak pár teáskanálnyit. A fel nem használt krumplidaraboknak sem kell a kukában végezniük, darabolva, lepirítva tehetjük pl. rántottába.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és forró sütőben (akár grill funkciót használva) addig sütjük-pirítjuk, amíg teljesen megpuhulnak.
Közben a gombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon átsütjük. Hozzákeverjük a ceruzababot, megsózzuk, és a burgonyacsónakokba töltjük. A majonézt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, és ezzel tálaljuk a töltött burgonyákat.
Savanyú káposztás-rizses portobello
Hozzávalók (4 darabhoz):
10 dkg kerekszemű rizs (sushi, rizottó)
só
4 db ChefGomba portobello
1 evőkanál olívaolaj
1/4 fej vöröshagyma
15 dkg lecsepegtetett, kinyomkodott savanyú káposzta
őrölt fekete bors
4 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
A rizst kb. 2,5 dl enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a gombákat megtisztítjuk, a tönköket kivágjuk, majd a gombafejeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc).
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott tönköket, majd a savanyú káposztát is, és együtt addig sütjük, amíg minden megpuhul. Összekeverjük a rizzsel, és sózzuk, borsozzuk.
A sült gombafejekből kiöntjük a keletkezett folyadékot, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Púposan megtöltjük a káposztás-rizses töltelékkel. A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval, majd elosztjuk a gombák tetején. Rövid időre visszatoljuk a sütőbe (grill funkció), csak addig, amíg a tejföl megszilárdul. Fűszerpaprikával megszórva tálaljuk.
Céklás-répás bulgursaláta mázas süngomba feltéttel
A süngombát minden gombarajongónak ki kell próbálnia, de azoknak is javaslom, akik természetes, növényi "húspótlót" keresnek az étkezéseikhez. Engem leginkább a Szent Jakab kagylóra emlékeztet, süthetitek serpenyőben olívaolajon/vajon, de sörbundában vagy panko morzsával panírozva is nagyon finom.
Hozzávalók (2 adaghoz):
15 dkg bulgur
só
25 dkg cékla
15 dkg sárgarépa
őrölt fekete bors
kevés citromlé
20 dkg ChefGomba süngomba
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál világos szójaszósz
1 csapott evőkanál mustár
pici méz vagy juharszirup
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Lefedve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a megpucolt, nagy lyukú reszelőn lereszelt céklát és sárgarépát. Ízlés szerint még adunk hozzá kevés sót, valamint ízesítjük borssal és citromlével.
Amíg hűl a bulgur, a megtisztított süngombát kis darabokra vágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon sütni kezdjük. A gombadarabokra nehezékként ráteszünk egy másik serpenyőt vagy lábast, lenyomjuk, kilapítjuk, és mindkét oldalukat átsütjük. A szójaszószt kikeverjük a mustárral, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy juharsziruppal (az édesítés el is hagyható), majd a kilapított gombadarabokra öntjük, és hagyjuk besűrűsödni.
A gombafeltétet rátesszük a langyos zöldséges bulgurra, aprított petrezselyemzölddel vagy snidlinggel tálalhatjuk.
Laskagombás frittata
Hozzávalók (1 nagyobb adaghoz):
15 dkg ChefGomba laskagomba
1 evőkanál olívaolaj
só
3 db tojás
őrölt fekete bors
2-3 szál petrezselyemzöld
A gombát megtisztítjuk, szálaira tépjük vagy felcsíkozzuk. Egy kisebb serpenyőben (kb. 20 cm átmérő) pár percet sütjük, majd finoman megsózzuk. A tojásokat felverjük, szintén sózzuk, borsozzuk, valamint hozzákeverjük a leszárazott, felaprított petrezselyemzöldet.
A tojást a gombára öntjük, és közepes lángon, fedő alatt 4-5 percet sütjük. Ezután széles lapáttal alányúlva (vagy egy tányér segítségével) megfordítjuk, és fedő nélkül további 3-4 percet sütjük. Önmagában vagy szószokkal tálalhatjuk.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!