Viszlát 2018, helló 2019!

2018. december 31. - Csigó Zita

Annyi évzáró és évnyitó posztot írtam az elmúlt években tele felsorolásokkal, hogy úgy döntöttem, idén szeretnék elszakadni a hagyományoktól. Egy rövid összefoglaló után pár személyesebb gondolat következik, aztán bele is csapok a 2019-es teendőkbe.

2018_01_07_004924a.jpg

Tovább

Szilveszteri tortillaparti

A tortillalap hálás alapanyag, annyiféleképpen elkészíthető és tölthető. Hasonlóan a babsalátához, ennél az ételnél is nyugodtan el lehet szakadni az unalomig ismételt receptektől, és lehet bátran kísérletezni, egy szilveszteri svédasztal tökéletes lehetőség erre. Ezúttal quesadillákat raktam össze 3 különböző töltelékkel, a salátát pedig tortillacsipsszel tálaltam. (Off: aki holnap nagyüzemi házi tortillacsipsz gyártásba kezdene, a Csomagolj ebédet! könyvemben talál hozzá egy jó kis receptet.) Jó bulizást!


2018_12_30_013161.jpg

Tovább

Újévi sajtos-kakukkfüves szűzérmék

Chez Sennerei sajttal készítve

Messziről indítom a posztot. Teljesen véletlenül döntöttem úgy, hogy az egy hete vásárolt új textilszalvétámat avatom majd fel a poszt stylingjához, idáig őszintén fel sem tűnt a rajta lévő kis felirat: "enjoy the simple things in life". Annyira jól jött ki, egyrészt akár mottóvá is válhat 2019-re, másrészt az alábbi étel pont szimbolizálja a mögöttes tartalmat. Nagyon egyszerűen, kifejezetten kevés alapanyagból készült, mégis ünnepi: a jó minőségű hozzávalók teszik azzá. Ha megtehetitek, ezeket a minőségi termékeket érdemes választani a hétköznapokban is, kevesebb elég belőlük, sokkal finomabbak és személyesebbek, ráadásul magyar cégnél vásároltok. A receptben ilyen a Chez Sennerei sajt, és a szűzpecsenyét is a kedvenc hentesemnél vásároltam. (A kakukkfű meg cserépben nő nálam egész évben, de ez már mellékes. :) ) És ne feledkezzünk meg a kerámiákról sem, Manta-Szabó Zsuzsi (Pastel Handmade Ceramics) csodás tányérjai állandó szereplői a fotóimnak.

2018_12_28_013138.jpg

Tovább

Teli kekszes doboz nemcsak karácsonyra kell!

Simán lehet, hogy már kiürült a kekszes fémdobozotok, viszont vártok még vendégeket, meg egyébként is, némi keksz mindig jól jön, maximum bevezetitek mellé az 5 órai tea :) rituáléját. Megmutatom, idén miket készítettem a dobozokba karácsonyra, nem titok, hogy most (26-án délután) már az újabb köröket sütöm, valahogy mindig az apróságok fogynak a legjobban. És egyébként jó buli szaggatni, díszíteni, agyeldobós, kikapcsolós program, ezért is a karácsonyi egérhad (definíció tőlem :) ) a posztban. A szezonban ezzel zárom a karácsonyi recepteket, a következők már sósak lesznek a szilveszteri bulira. :)

2018_12_26_013124.jpg

Tovább

Marcipános-áfonyás stollen

túróval, mandulával

Olyan a teteje, mintha éppen most esett volna rá pár centi friss hó, szerintem anno ezért sütöttem meg a legelső stollenem. Amit azóta sok-sok követett, idén például az Ízes Életre készítettem két rúd nagyon aszalt és kandírozott gyümölcsöset. Ez a recept hasonló, viszont a tésztájába tettem túrót, illetve a liszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cseréltem. Egyébként ez pont az a süti, ami tökéletes utolsó percben sütésre is, mert igaz, hogy kétszer meg kell kelnie, de addig tudtok mást csinálni, hiszen szépen elvan majd magában. Ha maradt mandula, dió vagy mogyoró, az is mehet a tésztába, akár vegyesen, és a gyümölcsöket is kedvetek szerint variálhatjátok. A hórétegről ne feledkezzetek meg a végén! :)

2018_12_23_013108.jpg

Tovább

Csirkenuggets édesburgonyarösztivel / Panasonic MK-F800 konyhai robotgéppel készítve

Precíz, gyors, dizájnos - a ti konyhapultotokon is ott a helye

Épül az új házunk benne az új stúdióval, így a konyha berendezése ismét aktuálissá vált. Nem először költöztetem a munkám és az életem, pontosan tudom, hogy milyen a jó és funkcionális konyha, ami napi 10 óra fotózásra főzés után még mindig állja a sarat, és kész arra, hogy magunknak is összedobjak egy gyors vacsorát. Amire mindenképpen szükségem van, az a nagy felület. Egyszerre 3-4 dolgot szoktam sütni-főzni, kell a hely keverőtálakat felsorakoztatni, épp hűlő sütiket tepsivel együtt lepakolni, jegyzeteket kikészíteni (sokszor laptopot is), gépeket üzemeltetni. Éppen ezért nálam csak olyan gép kerülhet fel a pultra, ami nagyon sok mindent (értsd: tényleg nagyon sok mindent) tud, egyszerűen cserélgethetők az alkatrészei, illetve mindemellett kifejezetten erős. És persze legyen szép, mert bár fő a praktikum, de egy amerikai konyhás házban nem mindegy, hogyan néz ki az élettér egyik központi eleme, azaz a mindig használatban lévő konyha. 

A fenti gép alapos tesztelésre került, több mint egy hét magazinos és egyéb fotózásait együtt csináltuk végig, és óriási kedvenc lett. Mondjuk úgy, hogy az új konyhámban már megvan a pulton a helye. :)

 2018_12_19_013053_1.jpg

Tovább

Snack karácsonyfák

villámgyorsan és kicsit ráérősebben

Kétféle sós karácsonyfa következik, süthetitek karácsonyi, de akár szilveszteri partira is. Az egyik recept leveles tésztás - ez az a kész tészta, ami mindig legyen a hűtőtökben, ha valami extra gyors édes vagy sós süti kell, csak elő kell kapni. És készült egy pizzatésztás verzió is, ha kicsit több időtök lenne az előkészületekre.

desktop5.jpg

Tovább

Citrusos-sült kelbimbós kuszkuszsaláta

Chez Sennerei vadvirágos sajttal

Az előző posztomban már írtam a Chez Sennerei sajtokról, és sütöttem is a Bajor Gazda sajt főszereplésével egy télies gombás, fekete-erdei sonkás, spenótos galette-et, katt a hivatkozásra, ha még nem láttátok. A második receptem az aromás vadvirágos sajtra épült, "ő" a legszebb sajt, amivel idáig találkoztam. :) Éppen ezért nem szerettem volna elrejteni az ételben, látsszon csak teljes valójában. 

Langyos kuszkuszsalátát készítettem sült kelbimbóval, ami ebben a formában a legkedvencebb zöldségem az őszi-téli időszakban. A citrusok frissé, a sajt különlegessé teszi, húsos fogások mellett a helye az ünnepi asztalon. (A köretet amúgy is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Megsül a villantós hús és a 10-féle desszert, aztán az utolsó percben dobunk fel főni egy expressz rizst... Idén ne így legyen!) 

A fotókon felbukkan még egy Chez Sennerei termék, a gránátalmás mustár. Tökéletes a sajttal, illetve ha húsos főétellel tálaljátok a salátát, szuperül kiegészíti a köretben helyet kapó gránátalmát. És hogy ne csak húsokat írjak: füstölt, wokban sült tofuval ugyanúgy el tudom képzelni a köretet és a mustárt. 

2018_12_15_012943.jpg

Tovább

Sajtos-gombás galette bébispenóttal

Chez Sennerei Bajor Gazda sajttal készítve

Finom sajt, friss, ropogós bagett, lágy vaj és egy palack jóféle bor, nekem ennyi tökéletesen elég egy ráérős szombat estéhez. Sajtokkal főzni-sütni is szuper dolog, ehhez azonban nem árt tudni, hogy csak minőségi alapanyagokkal érdemes nekiállni a folyamatnak. A Chez Sennerei sajtüzletbe egészen Hűvösvölgyig kell zarándokolni, de biztosíthatlak titeket, megéri. Első körben 3-féle sajtot választottam, ezekből mind különböző karakterű ételeket fogok készíteni a blogra (ahogy a projektre a meghívás is szólt: lépjünk túl a rántott sajton - és én örömmel lépek túl, izgalmas, minőségi alapanyaggal bátran lehet kísérletezni). De mielőtt belevágnánk a receptbe, szeretném, ha ti is megismernétek a Chez Sennerei sajtjait és filozófiáját. Minderről Fésüs Judittal beszélgettem. Eredetileg 20 percnek indult, aztán úgy beszippantott a sajtok világa, hogy jóval tovább maradtam... 

Alpesi hegyi sajtok szénatejből

A szénatej (Heumilch) előállítása során nem alkalmaznak erjesztett takarmányt. A boldog :) teheneket télen szénával táplálják, az év többi részében, az úgynevezett zöldtakarmányozási időszakban pedig friss füvet, valamint fűféle gyógynövényeket legelnek az alpesi legelőkön. Az üzletben 100%-ban szénatejből (silómentes) készült sajtokat forgalmaznak, ezek a sajtok ráadásul laktózmentesek, az érlelt sajtokban ugyanis természetes módon bomlik le a laktóz (tehát nem(!) a laktázenzimes módszerről van szó). A bolt termékei az allgäui sajtkészítési hagyományok szerint előállított finom, változatos és minőségi sajtok.

A sennerei azoknak az alpesi sajtkészítő üzemeknek az összefoglaló neve, amelyekben tradicionális eljárással, szénatejből készülnek a sajtok. Mivel az értékesítés is helyben zajlik, a sennerei-okban dolgozók a vásárlók valamennyi kérdésére pontos, hiteles válasszal tudnak szolgálni. Ez az a filozófia, amit Judit is szeretett volna megvalósítani saját üzletében. Itt kell megemlítenem, hogy Juditot tényleg bármiről kérdezhetitek a termékekkel kapcsolatban, története a sajtokkal nem új keletű. Férjével 14 éven keresztül készített a dél-alföldi Nemesbugac birtokon sajtokat, és már akkor is törekedett arra, hogy az általuk előállított termékek zöme szénatejből készüljön. 

2018_12_08_012780.jpg

Tovább

Jerk csirke

A Gastropost Jamaica dobozából / gluténmentes, laktózmentes recept

Pár hete a Gastropost marokkói fűszerdobozából főztem csirke tagine-t, most ismét egy csirkés étel került terítékre, de ezúttal a Jamaica doboz receptjei közül választottam. Ha az előző receptet nem olvastátok, gyorsan kattintsatok át, egyrészt, mert nagyon finom, másrészt, mert ott írok részletesen a Gastropostról.

A "jerk" kifejezés nem csupán az ételhez használt fűszeres pácot jelenti, hanem magát a sütési technológiát is. A jamaicai őslakosok eredetileg napon szárítással oldották meg a húsok tartósítását, napjainkban pedig félbevágott olajos hordóban grillezik-füstölik a húst a szegfűbors fájának ágait és leveleit használva. Minden szakács más receptre esküszik, de a szegfűbors és a scotch bonnet chili adja a gerincét az összes pácnak - írja a Gastropost receptfüzete. Én pedig annyit tennék hozzá, hogy ez az egyik legkerekebb, leginkább aromás fűszerkeverék, amit eddig kóstoltam, próbáljátok ki!

2018_11_30_012590.jpg

Tovább