Először arra gondoltam, hogy a szeptemberi "sokkot" oldjuk fel comfort foodokkal, de annyira szép, nyárias meleg volt szeptember elején, amikor a recepteket készítettem (még melegrekord is megdőlt :) ), hogy inkább előhúztam az ilyenkor klasszikusnak mondható uzsonna tematikát. Igen-igen, nem kell feltétlenül leragadni a legkézenfekvőbb megoldásoknál, nyugodtan jöhet uzsonnára (vagy akár az étkezés jellegében rokon brunch-ra) gomba!
Serpenyős toast mustáros gombával és tükörtojással

A különböző kenyérméretek miatt arányokat írok csak, elronthatatlan receptötlet! Házi toastkenyérből készítettem (mostanában itthon sütöm, hogy ne kelljen kilométeres adalékanyag-halmazzal szembenézni), néha 1/2, néha 1 kg lisztből. Az egy kilós formámból "hatalmas" szeletek lesznek, a pirítónkba pont beleférnek. :)
Hozzávalók:
Az alaphoz:
toastkenyér szeletek (4 nagyobb vagy 8 közepes szelet)
3/4 dl tej
1 db tojás
só, őrölt fekete bors
vaj
A feltéthez:
3 evőkanál olívaolaj
1 doboz (30 dkg) ChefGomba szeletelt csiperkegomba
2-3 evőkanál mustár
1-2 teáskanál dijoni mustár
só, őrölt fekete bors
kenyérszeletenként 1-1 db tojás
salátalevelek

A feltéthez egy serpenyőben, 2 evőkanál felhevített olívaolajon átsütjük a szeletelt gombát, közben hozzáadjuk a kétféle mustárt, és sózzuk, borsozzuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Ha a kenyér puha (nem szikkadt), felhasználás előtt kenyérpirítóban vagy serpenyőben megpirítjuk. A tejet kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ez a mennyiség a kenyér méretétől függően 4-8 szelethez elegendő). Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a megmártott kenyerek mindkét oldalát átsütjük rajta.
A maradék olívaolajon hagyományos módon tükörtojásokat sütünk, a sárgájukat finoman megsózzuk. Ezután jöhet az összeállítás: a toastokra salátaleveleket tépkedünk, erre jön a mustáros gomba, végül pedig a tükörtojás.
Portobello hot dog

Hozzávalók (8 darabhoz):
4 db ChefGomba portobello
só
10 dkg húsparadicsom (vagy más húsosabb paradicsom, esetleg koktélparadicsom)
10 dkg kígyóuborka
2 zsenge szál újhagyma
kevés lila hagyma
1 evőkanál mustár
1-2 teáskanál dijoni mustár
őrölt fekete bors
8 db hot dog kifli
salátalevelek

A portobello gombákat megtisztítjuk, tönkjeiket kiszedjük (leveshez, köretekhez felhasználhatók!), majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Finoman megsózzuk, majd 180 °C-on addig sütjük, amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat (kb. 15 perc). Ezután a felesleges folyadékot kiöntjük belőlük.
Amíg sülnek a gombák, a megmosott, megtisztított paradicsomot, uborkát, újhagymát és lila hagymát apróra vágjuk, összekeverjük a kétféle mustárral, valamint sóval és borssal.
A hot dog kifliket felmelegítjük, majd elosztjuk bennük a salátaleveleket, a vastagabb csíkokra vágott sült portobellókat és a salsát.
Zöldséges töltött gomba

Hozzávalók (6 darabhoz):
1 doboz (6 darab) ChefGomba grill fehér csiperkegomba
1 evőkanál olívaolaj
1 cikk (kb. 1/8) vöröshagyma
1 cikk (kb. 1/8) lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg paprika (kápia, kaliforniai vagy pritamin)
5 dkg cukkini
10 dkg húsos paradicsom (vagy koktélparadicsom)
só, őrölt fekete bors

A gombákat megtisztítjuk, a tönkjeiket eltávolítjuk (levesbe, köretbe velük!), majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak, de még megtartják formájukat (kb. 15-20 perc).
Közben elkészítjük a zöldséges feltétet. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát, lila hagymát, valamint a lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Rádobjuk a megmosott, kis kockákra vágott paprikát, majd ha már puhul, a hasonlóan előkészített cukkinit is. Amikor már a cukkini is puhul, mehet hozzá a megmosott, felaprított paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, és együtt készre sütjük.
A sütőből kivett gombákból kiöntjük a felesleges folyadékot, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Melegen tálaljuk.
Laskagombás tócsni

Hozzávalók (8 nagyobb tócsnihoz):
15 dkg ChefGomba laskagomba
20 dkg burgonya (tisztított súly)
15 dkg sárgarépa és fejes káposzta vegyesen (tisztított súly)
1 nagy vagy 2 közepes méretű tojás
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
3-4 evőkanál tetszőleges liszt
kevés olívaolaj a sütéshez
A diphez:
1 kis pohár tejföl
3-4 evőkanál majonéz
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlével
só, snidling

A megtisztított laskagombát vékony csíkokra vágjuk, a többi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy legyaluljuk, majd az egészet összekeverjük.
A zöldségekhez rögtön hozzáadjuk a tojás(oka)t, a megpucolt, finomra reszelt fokhagymát, sót, borsot és apránként a lisztet.
Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat (nem szükséges bő olaj!), és 8 lapos tócsnit sütünk a masszából. Tálalásig papírtörlőre szedjük. (Három trükk, hogy biztosan ne essenek szét a tócsnik: a gombát tényleg vágjuk vékonyra, az olaj legyen közepesen forró, amiben szépen pirulnak a tócsnik, illetve széles lapáttal alájuk nyúlva fordítsuk meg őket a serpenyőben.)
A diphez a tejfölt összekeverjük a majonézzel, a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával, a citromlével, ízlés szerint sóval, valamint sok-sok felaprított snidlinggel. A tócsnik mellé tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!