Pasztellbarokk

Duplamustáros-gombás melegszendvics

ChefGomba gombával készítve

2022. augusztus 01. - Csigó Zita

Szeretek melegszendviccsel "etetni". Ráérős reggeleken és esti hatalmas beszélgetések alatt, a különbség talán annyi, hogy 12:00 után bor is jár mellé. Számomra az egyik leginkább nosztalgikus étel, pont ezért olyan jó kötetlen alkalmakra készíteni. Miért nosztalgikus? Az egyetemi évek alatt a lyukasórák (és a kevésbé fontos órák :) ) zömét az Ibolyában töltöttük a Ferenciek terén. Akkor még simán fröccsöztünk 12:00 előtt is, lehetett bent dohányozni (tegyük hozzá, cseppet sem bánom, hogy ez utóbbi már nincs így), és éhhalál ellen rendeltük azokat a bizonyos ikonikus melegszendvicseket. 

2022_08_01_041927.JPG

Tovább

Gombás-paradicsomos töltött cukkini

ChefGomba gombával készítve

A töltött zöldségeket nem lehet megunni. Választani sem tudnék, hogy melyik a kedvenc, a padlizsán nagyon-nagyon karakteres közel-keleti fűszerekkel biztosan, és a semleges cukkini is, amit általában mediterrán irányba szoktam elvinni. Ez a ChefGombás recept is pont ilyen! 

2022_07_19_041848.JPG

Tovább

Lapított újkrumpli shiitake gombával

ChefGomba gombával készítve

A lapított krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele. Nagyon szeretem, mert kívül ropogósra sül/süthető, belül pedig lágy és puha. Fűszeres, fokhagymás olajjal átkenve szoktam sütőbe tenni. Az i-re a pontot pedig a shiitake teszi fel. Ez az a gomba, ami annyira finom magában, egy kis sóval ízesítve, serpenyőben lepirítva, hogy nem kell tovább variálni. Jól kiegészítik egymást a a fűszeres krumplival és a semleges cottage cheese-zel. 

2022_07_10_041747.JPG

Tovább

Lecsós grill gomba

ChefGomba gombával készítve

Júliusra csupa zöldséggel felturbózott gombás ChefGomba receptekkel készülök, mikor, ha nem most ennénk zöldséget zöldséggel? Elsőnek egy lecsós töltött gombát mutatok, amit nyugodtan hangoljatok saját ízlésetekre! Az enyém húsmentes és franciás, ratatouille-ra emlékeztet (padlizsán most nem került bele), de persze lehet húsos, klasszikus tv-paprikás, ahogy szeretitek. És még egy ötlet! Dobjátok a grillre a gombát, melegítsétek fel a tegnapi lecsót, és már tölthetitek is a kalapokat. Azaz ez a recept is lehet maradékhasznosítós. 

2022_07_09_041739.JPG

Tovább

Gombás-csicseriborsós burger/fasírt

ChefGomba gombával készítve

A csicseriborsó szuper alapanyag, ha vegetáriánus fasírtot, burgert szeretnénk készíteni. Mivel ebben a formában felhasználva elég semleges az íze, jól lehet (sőt kell is) ízesíteni. Ezúttal szárított gombával dobtam fel, és hogy igazán nyárias legyen, a kertből szedett friss zöldfűszerekkel főztem mellé házi paradicsomszószt. 

2022_06_30_041586.JPG

Tovább

BBQ szószos tépett laska

Grillszezonban szerintem a legtöbbünknek van otthon egy üveg (házi) BBQ szósza. Van, aki magának főzi, van, aki a boltira szavaz, én általában a középutat választom, azaz veszek egy jó minőségű boltit, amit egy kicsit továbbgondolok itthon. Nem azért, mert a készen beszerzett nem finom, csak mi kevésbé édesen szeretjük, általában rizsecetet és szójaszószt adok még hozzá. A következő receptben a BBQ szószt laskával párosítottam: "pulled pork" karakter hús nélkül. Akkor is érdemes kipróbálnotok, ha esztek húst, akár bowl-nak, akár szendvicsnek elkészítve. 

2022_06_19_041369.JPG

Tovább

Málnás tejes pite

A nyárban az egyik legjobb dolog kimenni a kertbe (ha nincs kert, a teraszra, az erkélyre vagy a konyhaablakhoz), és szüretelni bármit, amit mi termesztettünk. Nálam elöl, a teraszon kaptak helyet a fűszernövények, a hátsó kertben, két ágyásban a különféle saláták, mángold, mögöttük pedig a néhány bokor málna. Tehát én sem nagyban termesztek, sőt, de nyár elejétől ősz közepéig ellát minket a kert szuperzsenge, finom salátákkal, és úgy néz ki, idén már a málnabokrok is szép termést fognak hozni. 

2022_06_19_041409.JPG

Tovább

Spárgás-gombás rizottó

ChefGomba gombával készítve

Szerencsére gombánk egész évben van, a spárga szezonja viszont limitált. Idén lassan sajnos vége, ezért használjátok ki az utolsó időszakot, és főzzetek egy jó adag rizottót sok-sok spárgával és gombával! Annyira jól működnek együtt! 

2022_06_05_041154.JPG

Tovább

Áfonyás-zablisztes palacsinta

Ezt a villámdesszertet nagyon gyakran elkészítem, akkor is, ha nincs szükség villámsebességre, annyira finom! Készül egy sűrű (az amerikai palacsintánál éppen hígabb, a hagyományos palacsintánál pedig jóval sűrűbb) tészta, a liszteket és a tejet nyugodtan variáljátok. Sőt az édesítést is, viszont ha porállagú édesítőt használtok, egy löttyintéssel több folyadék fog kelleni. És most jön a lényeg, az áfonya! Elkezdem sütni a tésztát, majd beledobálom az áfonyaszemeket. Amire elkészül a palacsinta, a gyümölcs összeesik, és olyan lesz, mintha dzsembe harapnánk - de a tésztán belül. Próbáljátok ki! 

2022_06_02_041144.JPG

Tovább

Alga a négyzeten: Vörösalga pesztós, algával dúsított tészta

+ Vörösalga pesztós bruschetta

Az elmúlt hetekben már több algás receptet mutattam, és azt hiszem, erre a témára sosem tudnék ráunni. Annyira szeretem azokat az alapanyagokat, amiket egyértelműen azért szerzek be, mert finomak, és az csak egy óriási plusz, hogy mennyire egészségesek. 

2022_06_01_041106.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása