Helló, Chefbag! Szecsuáni padlizsán jázmin rizzsel

A Chefbag szuper dobozából főztem

2019. február 27. - Csigó Zita

Kiválasztod - megkapod - megfőzöd. :)

Hétvégén végre kipróbáltam a Chefbag szolgáltatását, nagyon-nagyon tetszik a koncepció, így külön öröm, hogy csak szuperlatívuszokban tudok írni a tapasztalatokról. Ha még nem találkoztatok a céggel, gyorsan kattintsatok a honlapra, és ismerkedjetek meg velük. Aztán pedig vissza ide hozzám, mutatom, hogy mit főztem, és miért is tetszik annyira a Chefbag által képviselt irányvonal.

2019_02_27_014346.jpg

Tovább

Zabos-ricottás fánkok

sütőben sütve

Ha hagyományos, olajban sült fánkreceptet kerestek, most nem jó helyen jártok. :) Ebben a receptben sem olaj, sem pedig fehér liszt nem kapott helyet, viszont a fánk "illúzióját" abszolút hozzák - formára mindenképpen. A kis kelt falatkák íze nekem nagyon bejön, a teljes kiőrlésű liszt és az őrölt zabpehely kettőse szuper finom a ricottával. 

2019_02_12_014036.jpg

Tovább

Paradicsomszószos tepsis bab tésztával, kolbásszal

Az igazi comfort food! A Római parti Piac termékeiből főztem II.

Ahogy ígértem, jön a 2. része a Római parti Piacos posztomnak, ezúttal ismét a piacról beszerzett finomságokból főztem, vagyis pontosabban sütöttem. Imádom a comfort food ételeket, még akkor is, ha az esetek 80%-ában el kell magyaráznom, hogy mi is az. Szerencsére (és persze hála Jamie Olivernek) egyre inkább ismert itthon is, és már egyre kevesebben kérdeznek rá, hogy "kééényelmes éééétel??". :)) Szóval téli, melengető, mindent bele comfort food következik, főszerepben A SÜLT PARADICSOMSZÓSSZAL. Igen, így végig nagy betűvel, annyira finom, már ezért is érdemes szombaton ellátogatnotok a piacra (nyitva minden szombaton reggel 8-tól délután 1-ig). A hozzávalóknál mutatom, hogy melyik alapanyagot, hozzávalót hol szereztem be. 

2019_02_01_013927.jpg

Tovább

Piacozzatok a Rómain!

Tudjátok, hogy mennyire szeretem a piacokat. Elég csak ránézni az Instámra, bármerre is járok külföldön, a helyi piacot mindig beiktatom a programba. Itthon szintén megvannak a kedvencek, van ahova egy-egy árus termékei miatt járok, és van olyan, aminek annyira szeretem a hangulatát, hogy minden különösebb cél nélkül is kimegyek "impulzusvásárolni". Persze csupa jó dolgot. :)  Múlt héten a Római parti Piacon jártam munkaügyben, azóta már elkészült az interjú vezetőjével, Nagy Gerdával az Ízes életre, kattintsatok át! És ne hagyjátok ki az Ízes Facebook oldalát se, mert még pár napig szuper ajándékcsomagért játszhattok telis-tele termelői finomságokkal. 

Télen is hangulatos a piac a sok-sok árussal és termelői élelmiszerektől roskadozó asztalokkal, de képzeljétek el majd tavasztól, amikor éledezni kezd a Római-part. A szombati piacozást (a piac minden szombaton 8-tól délután 1-ig várja a vásárlókat) simán összeköthetitek egy jó kis sétával, hekkezéssel, kora délutáni fröccsözéssel. 

2019_01_27_013801.jpg

desktop27.jpg

Tovább

Cottage cheese-zab lepénykék

szójaszószos zöldségekkel

A hétfői Instagramos qunioasalátán felbuzdulva megmutatom a másik kedvencem (a sok közül) a gyors, könnyű, de egyáltalán nem unalmas kategóriában. Ez a lepényke mindent elbír, azaz ha adtok hozzá némi édesítőt, desszert is lehet belőle. A teljes kiőrlésű liszt helyettesíthető például őrölt zabbal, így ha garantáltan gm zabból készül, rögtön mentessé válik.

2019_01_23_013649.jpg

Tovább

Gluténmentes császármorzsa

sok-sok almával

Az év bő első két hete csendes volt itt a blogon, bár ez nem azt jelenti, hogy nem telt munkával, sőt! Pár nagyon jó dologba sikerült belebonyolódnom már most, illetve (dobpergés) idén ismét szakácskönyvet írok, jön a Csomagolj ebédet! folytatása. Hogy miért folytatás? Másról fog szólni, de ugyanolyan "funkcionális" szakácskönyvet tervezek, azaz megint egy abszolút hétköznapi témát (de nehéz ezt ennyire sejtelmesen megfogalmazni...) járok majd körül. A cél az, hogy ezt a könyvet is magatokkal vigyétek majd a konyhába, és rongyosra "főzzétek". Kiadója természetesen ismét a Corvina Kiadó, ami garancia arra, hogy a fotóim és receptjeim szép környezetbe kerülnek. Ezt a könyvet tervezgettem az elmúlt hetekben, jegyzethegyek mindenhol, rengeteg ötlet, amit szépen ki kell gyomlálni és rendszerbe kell helyezni. Még egy hét, aztán elkezdem a tesztfőzéseket, nagyon várom már!

Rátérve a posztra, szeretem azokat az ételeket, amik "csak úgy" működnek gluténmentesen. Ugyanolyan finomak, nem érződik rajtuk, hogy a megszokottól eltérő alapanyagból készültek, sőt megkockáztatom, hogy a rizsliszt édeskés aromája jobban is áll a morzsának, mint a hagyományos liszt. A recept ráadásul könnyen tovább is "mentesíthető". 

2019_01_18_013498.jpg

Tovább

Szilveszteri tortillaparti

A tortillalap hálás alapanyag, annyiféleképpen elkészíthető és tölthető. Hasonlóan a babsalátához, ennél az ételnél is nyugodtan el lehet szakadni az unalomig ismételt receptektől, és lehet bátran kísérletezni, egy szilveszteri svédasztal tökéletes lehetőség erre. Ezúttal quesadillákat raktam össze 3 különböző töltelékkel, a salátát pedig tortillacsipsszel tálaltam. (Off: aki holnap nagyüzemi házi tortillacsipsz gyártásba kezdene, a Csomagolj ebédet! könyvemben talál hozzá egy jó kis receptet.) Jó bulizást!


2018_12_30_013161.jpg

Tovább

Újévi sajtos-kakukkfüves szűzérmék

Chez Sennerei sajttal készítve

Messziről indítom a posztot. Teljesen véletlenül döntöttem úgy, hogy az egy hete vásárolt új textilszalvétámat avatom majd fel a poszt stylingjához, idáig őszintén fel sem tűnt a rajta lévő kis felirat: "enjoy the simple things in life". Annyira jól jött ki, egyrészt akár mottóvá is válhat 2019-re, másrészt az alábbi étel pont szimbolizálja a mögöttes tartalmat. Nagyon egyszerűen, kifejezetten kevés alapanyagból készült, mégis ünnepi: a jó minőségű hozzávalók teszik azzá. Ha megtehetitek, ezeket a minőségi termékeket érdemes választani a hétköznapokban is, kevesebb elég belőlük, sokkal finomabbak és személyesebbek, ráadásul magyar cégnél vásároltok. A receptben ilyen a Chez Sennerei sajt, és a szűzpecsenyét is a kedvenc hentesemnél vásároltam. (A kakukkfű meg cserépben nő nálam egész évben, de ez már mellékes. :) ) És ne feledkezzünk meg a kerámiákról sem, Manta-Szabó Zsuzsi (Pastel Handmade Ceramics) csodás tányérjai állandó szereplői a fotóimnak.

2018_12_28_013138.jpg

Tovább

Teli kekszes doboz nemcsak karácsonyra kell!

Simán lehet, hogy már kiürült a kekszes fémdobozotok, viszont vártok még vendégeket, meg egyébként is, némi keksz mindig jól jön, maximum bevezetitek mellé az 5 órai tea :) rituáléját. Megmutatom, idén miket készítettem a dobozokba karácsonyra, nem titok, hogy most (26-án délután) már az újabb köröket sütöm, valahogy mindig az apróságok fogynak a legjobban. És egyébként jó buli szaggatni, díszíteni, agyeldobós, kikapcsolós program, ezért is a karácsonyi egérhad (definíció tőlem :) ) a posztban. A szezonban ezzel zárom a karácsonyi recepteket, a következők már sósak lesznek a szilveszteri bulira. :)

2018_12_26_013124.jpg

Tovább