Sok paradicsom, még több Verona

... és egy villámgyors cacio e pepe

2019. augusztus 17. - Csigó Zita

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor a nyaralás külön programpontjának számított, hogy külföldről hozunk dolgokat? Mert hozni kell, határátkelés, végeláthatatlan sorok, vám és ellenőrzés ide vagy oda. Valahonnan cipőt, valahonnan élelmiszert, és persze, hogy sokaknak volt tuti arany beszerzési helye is. :)

Szerencsére ma már más világot élünk, viszont a "szokás" a reneszánszát éli nálunk pár éve. Oké, viccelek, de tény, hogy Olaszországból hazafelé paradicsom hegyekkel szoktuk megpakolni a hűtőtáskánkat. Annyira finomak, húsosak és édesek, hogy nem szoktam agyonbonyolítani a felhasználásukat, pici sóval, esetleg caprese salátának elkészítve kerülnek az asztalra. Inkább gombhoz a kabát felkiáltással főzök hozzájuk valamit, ami mellé ehetjük a parikat. Például az egyik legegyszerűbb olasz tésztaételt, cacio e pepét. 

2019_08_08_019564_masolata.jpg

Tovább

Kókusztejes dinnyeleves, csicseriburger és őszibarackos granita, jöhet egy jó kis húsmentes buli?

Helló, Retro! Az ételek elkészítésében a Russell Hobbs Retro konyhai robotgép volt segítségemre

A főzősulis tanfolyamaimon és a (nem fotós) workshopjaimon leggyakrabban arról szoktak kérdezni a résztvevők, hogy milyen konyhai gépeket érdemes vásárolniuk. Na jó, nem, a fő kérdést sosem úszom meg: "és ti az összes ételt megeszitek, amiket a magazinokba készítesz?" - hogyne, eszünk mi álló nap, most is eszem, csak már megy láthatatlan üzemmódban is. :) Komolyra fordítva, azt tapasztalom, hogy sokan azért meg sem próbálnak hatékonyan gépesíteni, mert attól tartanak, hogy a kiszemelt eszköz dobozának kinyitását követő 2. másodpercben menthetetlenül elvesznek a használati utasítás és a temérdek kis alkatrész (összefoglaló néven: bigyó) útvesztőjében. Nekik jó hír, hogy egy olyan szuper kis géppel készítettem el a teljes menüt, ami a lehető legminimálisabb alkatrészből hozza ki a maximumot, ráadásul precíz, masszív és abszolút tud minden olyat, amit elvárunk egy konyhai robotgéptől. Ő a Russell Hobbs Retro kollekciójának robotgépe. Mutatom is részletesen, hogy miért érdemes beszereznetek. 

2019_07_24_019129_1.jpg

Tovább

Koktélparadicsom 3-szor: a salsa, a konfitált és a sült kolbászos

A vidám nyári estékhez Vidám Paradicsomos snack illik, ugye?

Paradicsom=nyár, azt hiszem, ezt nem is kell tovább ragoznom. A blogra számtalan paradicsomos receptet tettem fel, és a fotóimon is gyakran gurulnak ide-oda helyes koktélparik, így hát mondanom sem kell, nagyon örültem a Vidám Paradicsomtól érkezett csupa paradicsom pakknak. Tudtátok, hogy minden fürtön a legelső paradicsom a legfinomabb? Az első termés kapja ugyanis a legtöbb tápanyagot és erőt a növénytől, így ez a legértékesebb mind közül. Ti kinek adnátok az első szemet? 

2019_07_19_018931.jpg

Tovább

Tejes pite egressel

Egy amolyan igazi "countryside" (új definíciót alkottam? :) ) sütit sütöttem hétvégén. Az egres számomra egyenlő a vidéki nyárral, szerintem a nagymamám egresbokrai és a gyerekkori vakációk miatt. Szedni persze nem egy élmény, sütni, főzni viszont annál jobb ezzel a gyümölccsel. Oké, nem a legmutatósabb, de annyi baj legyen. 

2019_07_14_018806.jpg

Tovább

Műanyagmentes július – szerintem

Lehetetlen kikerülni a témát, a lelkesítő posztok, cikkek hadát, a pro és kontra érveket, illetve azokat a megcáfolhatatlan tényeket sem tudjuk elengedni a fülünk mellett, amelyek bizonyítják: a probléma fő forrása nem Európa, és nem is az a fránya műanyag szívószál. Mi is megírtuk az Ízes Életen, mert azért mégis ott motoszkál valahol mélyen a sok kicsi elve, és az organikus, alulról szerveződő változásokban rejlő siker ígérete. Megpróbálni, célokat kitűzni, betartani – kicsit elbukni, majd felállni a kudarcból – mindenesetre dicséretes. 

aszaltparadicsomossutemeny1.jpg

Tovább

Provence itthon

A levendula az egyik legszebb dolog a nyárban...

Régen frissült a blog, ennek oka mi más lenne, mint az új szakácskönyvön végzett utolsó simítások, aztán pedig az ominózus utolsó, éjszakába nyúló simítások miatti tetemes lemaradások behozására tett kísérletek. Még most sem vagyok egyenesben, a kézirat leadva a Kiadónak, pár hangulatfotó van már "csak" hátra (ez is húzódott az előző időszak folyamatos esőzései miatt), illetve már nyakig egy másik projektben, amivel ha lehet, még jobban meg vagyok csúszva. :) 

Viszont a nyár az én évszakom, hiába temet be éppen a munka, csak kell írni a blogra is, ezeket a sorokat éppen hajnali 1/4 2-kor pötyögöm... A levendulával viccesen ambivalens a kapcsolatunk (bár nem tudom, ő hogyan érez), valami elképesztő allergiás voltam(?) rá hosszú évekig. Nem olyan "jaj, lehet, hogy allergiás vagyok" módon, hanem már attól is viszkettem, ha hozzáértem a növényhez. Aztán idén jött az, amitől a legjobban féltem: az egyik magazinba, ahova dolgozom, levendulás sütiket kértek tőlem. Igen, egy teljes anyagot, ami nem kevesebb, mint 2 nap levendulamámort jelent a sütéssel-fotózással (és az alapos szellőztetéssel :) ) együtt. Annyira féltem, hogy mondtam M.-nek, bizony ezúttal csak ő fog kóstolni (mindig minden kiadott receptem megkóstolom, akkor is, ha századszor készítem), én pedig majd kesztyűben és maszkban nyomom végig az anyagot. Aztán történt valami nagyon furcsa: csak nem jöttek a tünetek. Kóstolni csak 1-1 falatot mertem (jók a sütik, tessék megsütni, a Fanny magazinban fognak hamarosan megjelenni), de csodák csodájára kesztyű nélkül pakolgattam a levendulás dekort különösebb probléma nélkül. 

2019_06_22_017577_1.jpg

Tovább

Mandulalisztes kuglóf

gluténmentes, laktózmentes recept

Érdekes története van annak, hogy elkezdtem mentes receptekkel foglalkozni. Gyakorlatilag egyszerre jött szembe a családi érintettség (glutén), és kerestek meg egy elég komoly munkával, mentes receptgyűjtemények készítésével (receptfejlesztés és fotózás). Jó pár éve volt mindez, azóta az egyik védjegyemmé vált a "mentes", ezért is kapott külön fülecskét itt a blogon. Ebből született a Diéták nagykönyve szakácskönyvem (amibe csak glutén-, laktóz- és hozzáadottcukor-mentes receptek kerültek). A Fanny Konyha magazinba szintén mentes/tudatos recepteket készítek több mint egy éve, illetve több mentes céggel dolgoztam együtt az elmúlt időszakban. Nem vagyok "csak mentes", alapvetően tudatos, szezonális, maradékmentős recepteket írok, de fontosnak tartom, hogy foglalkozzak a főbb érzékenységekkel, mert egyre több embert érintenek, és mert iszonyú sok pocsék mentes ételt kóstoltam

2019_06_01_016900.jpg

Tovább

Wokos üvegtészta újkelkáposztával és füstölt tofuval

gluténmentes, laktózmentes recept

Volt egy szép fej zsenge újkelkáposztám, ami napok óta várakozott arra, hogy végre kezdjek vele valamit. Egészen pontosan modellkedett már egyet (az új könyv egyik fejezetnyitó fotóján pompázik), de persze szerette volna, ha készítek is belőle valamit (nálunk ilyen érző lelkek a zöldségek :) ). Először tavaszias ételre gondoltam, valami görög joghurtos-citromos könnyed ízvilágra, de a csak nem múló ősz miatt végül inkább comfort foodra váltottam. Azért nem annyira fűszeres, mint télen (de mégis melenget), aki nagyon fázik, csilivel és római köménnyel bátran turbózhatja. 

2019_05_23_016676.jpg

Tovább

Parázskrumplis frittata

gluténmentes recept

Tudom, hogy sokatok az őszt várja szezonalitás szempontjából (sütőtök, szőlő, szilva, füge), nálam viszont a tavasz és a nyár eleje a "várós", nem is főleg a gyümölcsök, hanem inkább a spárga és az újkrumpli, parázskrumpli miatt. Ezzel a két alapanyaggal komolyan el tudok lenni hetekig úgy, hogy akár minden nap főzök belőlük, annyira finomak. Az első tavaszi receptbe itt a blogon nyilván kombináltam a két kedvencemet egy nem egészen klasszikus (talán még ráfogható), de annál finomabb frittatába.

2019_05_13_016305_ma_solat.jpg

Tovább

Ricottás rizsfelfújt zabbal és gyümölcsökkel

gluténmentes recept

Végigpörgetve a reggeli Facebook és Instagram posztokat, valószínűleg azzal kellene kezdenem, hogy ebben a ronda időben mennyire kellenek a színek, viszont szerintem túl sokat nyafogunk időjárás ügyileg, májusi eső pedig igenis kell. Tehát indítsunk inkább onnan, hogy egy szelet süti mindig jól jön, ha pedig teletömjük sok-sok gyümölccsel, akkor pláne. Tulajdonképpen rizsfelfújtat sütöttem, viszont arborio rizsből, kókusztejjel, ricottával lazítva, és az egész kapott egy kekszes-zabos alapot is. 

2019_05_06_016105.jpg

Tovább