Citrusos-sült kelbimbós kuszkuszsaláta

Chez Sennerei vadvirágos sajttal

2018. december 15. - Csigó Zita

Az előző posztomban már írtam a Chez Sennerei sajtokról, és sütöttem is a Bajor Gazda sajt főszereplésével egy télies gombás, fekete-erdei sonkás, spenótos galette-et, katt a hivatkozásra, ha még nem láttátok. A második receptem az aromás vadvirágos sajtra épült, "ő" a legszebb sajt, amivel idáig találkoztam. :) Éppen ezért nem szerettem volna elrejteni az ételben, látsszon csak teljes valójában. 

Langyos kuszkuszsalátát készítettem sült kelbimbóval, ami ebben a formában a legkedvencebb zöldségem az őszi-téli időszakban. A citrusok frissé, a sajt különlegessé teszi, húsos fogások mellett a helye az ünnepi asztalon. (A köretet amúgy is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Megsül a villantós hús és a 10-féle desszert, aztán az utolsó percben dobunk fel főni egy expressz rizst... Idén ne így legyen!) 

A fotókon felbukkan még egy Chez Sennerei termék, a gránátalmás mustár. Tökéletes a sajttal, illetve ha húsos főétellel tálaljátok a salátát, szuperül kiegészíti a köretben helyet kapó gránátalmát. És hogy ne csak húsokat írjak: füstölt, wokban sült tofuval ugyanúgy el tudom képzelni a köretet és a mustárt. 

2018_12_15_012943.jpg

Tovább

Sajtos-gombás galette bébispenóttal

Chez Sennerei Bajor Gazda sajttal készítve

Finom sajt, friss, ropogós bagett, lágy vaj és egy palack jóféle bor, nekem ennyi tökéletesen elég egy ráérős szombat estéhez. Sajtokkal főzni-sütni is szuper dolog, ehhez azonban nem árt tudni, hogy csak minőségi alapanyagokkal érdemes nekiállni a folyamatnak. A Chez Sennerei sajtüzletbe egészen Hűvösvölgyig kell zarándokolni, de biztosíthatlak titeket, megéri. Első körben 3-féle sajtot választottam, ezekből mind különböző karakterű ételeket fogok készíteni a blogra (ahogy a projektre a meghívás is szólt: lépjünk túl a rántott sajton - és én örömmel lépek túl, izgalmas, minőségi alapanyaggal bátran lehet kísérletezni). De mielőtt belevágnánk a receptbe, szeretném, ha ti is megismernétek a Chez Sennerei sajtjait és filozófiáját. Minderről Fésüs Judittal beszélgettem. Eredetileg 20 percnek indult, aztán úgy beszippantott a sajtok világa, hogy jóval tovább maradtam... 

Alpesi hegyi sajtok szénatejből

A szénatej (Heumilch) előállítása során nem alkalmaznak erjesztett takarmányt. A boldog :) teheneket télen szénával táplálják, az év többi részében, az úgynevezett zöldtakarmányozási időszakban pedig friss füvet, valamint fűféle gyógynövényeket legelnek az alpesi legelőkön. Az üzletben 100%-ban szénatejből (silómentes) készült sajtokat forgalmaznak, ezek a sajtok ráadásul laktózmentesek, az érlelt sajtokban ugyanis természetes módon bomlik le a laktóz (tehát nem(!) a laktázenzimes módszerről van szó). A bolt termékei az allgäui sajtkészítési hagyományok szerint előállított finom, változatos és minőségi sajtok.

A sennerei azoknak az alpesi sajtkészítő üzemeknek az összefoglaló neve, amelyekben tradicionális eljárással, szénatejből készülnek a sajtok. Mivel az értékesítés is helyben zajlik, a sennerei-okban dolgozók a vásárlók valamennyi kérdésére pontos, hiteles válasszal tudnak szolgálni. Ez az a filozófia, amit Judit is szeretett volna megvalósítani saját üzletében. Itt kell megemlítenem, hogy Juditot tényleg bármiről kérdezhetitek a termékekkel kapcsolatban, története a sajtokkal nem új keletű. Férjével 14 éven keresztül készített a dél-alföldi Nemesbugac birtokon sajtokat, és már akkor is törekedett arra, hogy az általuk előállított termékek zöme szénatejből készüljön. 

2018_12_08_012780.jpg

Tovább

Jerk csirke

A Gastropost Jamaica dobozából / gluténmentes, laktózmentes recept

Pár hete a Gastropost marokkói fűszerdobozából főztem csirke tagine-t, most ismét egy csirkés étel került terítékre, de ezúttal a Jamaica doboz receptjei közül választottam. Ha az előző receptet nem olvastátok, gyorsan kattintsatok át, egyrészt, mert nagyon finom, másrészt, mert ott írok részletesen a Gastropostról.

A "jerk" kifejezés nem csupán az ételhez használt fűszeres pácot jelenti, hanem magát a sütési technológiát is. A jamaicai őslakosok eredetileg napon szárítással oldották meg a húsok tartósítását, napjainkban pedig félbevágott olajos hordóban grillezik-füstölik a húst a szegfűbors fájának ágait és leveleit használva. Minden szakács más receptre esküszik, de a szegfűbors és a scotch bonnet chili adja a gerincét az összes pácnak - írja a Gastropost receptfüzete. Én pedig annyit tennék hozzá, hogy ez az egyik legkerekebb, leginkább aromás fűszerkeverék, amit eddig kóstoltam, próbáljátok ki!

2018_11_30_012590.jpg

Tovább

(T)egyél jót! Vegán csilis bab grillezett polentával, azaz chili sin carne

gluténmentes, laktózmentes, vegán recept

A Tesco idén is csatlakozik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programjához, amely a nehéz körülmények között élő emberek sorsán hivatott javítani a legkézenfekvőbb eszközzel: tartós élelmiszerrel. A Tesco Európa hosszú távú kapcsolatot épített ki a helyi élelmiszerbankokkal, hiszen elengedhetetlen, hogy egész évben (de különösen a hideg téli hónapokban) az emberek napi szintű meleg étkezése biztosított legyen. Az összegyűjtött élelmiszer a helyi élelmiszerbankok és segélyszervezetek segítségével jut el azokhoz, akiknek igazán szüksége van lisztre, olajra, száraztésztára vagy például konzervekre. 

2018_11_22_012446.jpg

Tovább

Marokkói csirke tagine

A Gastropost fűszerdobozából főztem

Végy egy dobozkát, töltsd meg finom, tematikus fűszerekkel, írj hozzá szuper recepteket, majd juttasd el mindezt időről időre a vásárlóidhoz. Ezt az izgalmas célkitűzést fogalmazta meg a a Gastropost, első két dobozukat (Jamaica, Marokkó) már ti is megrendelhetitek. Amiért nagyon megkedveltem a koncepciót, az a fűszerek varázsa. Ha beleolvastok a receptjeimbe, látjátok, hogy nagyon szeretek fűszerezni, menjen csak az almás palacsintába kínai ötfűszer, az unalomig beletekert bors helyett kerüljön a fasírt masszájához za'atar, korma curry pedig legyen mindig itthon. A dobozok ezt azt élményt nyújtják, illatos, adalékanyagmentes kis fűszercsomagokat kínálnak, amelyek egy adott ország vagy régió jellegzetes ízeivel ismertetik meg a vásárlót. Sőt recepteket (és hozzájuk bevásárlólistát) is kapunk rögtön, hogy autentikus formában próbálhassuk ki a fűszereket. Ízutazzatok! :)

Minden további részletet megtaláltok a Gastropost honlapján, ha pedig megrendeléskor használjátok a zita1000 kódot, 1000 Ft kedvezményben részesültök.

2018_11_05_012298.jpg

Tovább

Áfonyás-krémsajtos palacsinta

Újabb palacsinta a blogon, az egyik legnépszerűbb itt is, meg a könyvemből is főleg a salikról és a tatin palacsintáról küldtök fotót... Ám legyen, volt itthon egy kevés friss és több fagyasztott áfonya, abból dobódott össze a mai reggeli. 

2018_10_22_012045.jpg

Tovább

Birsalmás-hagymás sült kolbász zsályával

gluténmentes, laktózmentes recept*

A zsályára valahogy mindig ősszel kattanok rá. Nem hiszem, hogy véletlen, a sütőtökkel iszonyú jó párost alkot, illetve az őszi gyümölcsökkel is szeretik egymást. Karakteres, laktató fogás jön, gyakran készítem, ha itthon már nyúznak a hús miatt. 


2018_10_14_011877.jpg

Tovább

Sütőtökös gofri

gluténmentes recept

Gluténmentes, de a tejet semleges ízű növényi tejre (pl. rizstejre) cserélve rögtön laktózmentessé tehető recept. És egyébként is szuper jó kis semleges ízvilágú (a töktől persze kicsit édeskés) alap gofri, ezért ismét arra biztatlak benneteket, hogy kedvetek szerint variáljátok! A posztban mutatok 3 finom toppingot, így ezúttal a tésztába nem tettem extra fűszert. De készítettem már finomra aprított zsályával sütve, pirított baconnel a tetején vagy például egy csapott teáskanálnyi garam masalával a tésztájában. Ha pedig az édes verzióra szavaztok, a sütőtök még mindig jóban van a fahéjjal, a kardamommal vagy a csillagánizzsal. Tetejére meg jöhet párolt mazsolás alma dióval, és ha kókusztejet használtok, semmi szükség hozzáadott cukorra. A lehetőségek száma végtelen, süssétek az őszi-téli szezonban!

2018_10_06_011645.jpg

Tovább

Sushi saláta norival, zöldségekkel, gyömbérrel

gluténmentes, laktózmentes recept

Sushi saláta receptet írtam a Csomagolj ebédet!-be is. Az egyik kedvencem a könyvből, ahhoz a recepthez az öntet külön kis csomagba került, hogy napközben frissen tudjátok magatoknak összekeverni. Az alábbi ebéd/vacsora viszont wokban összesütős, melegen tálalt, azonnali fogyasztásra szánt. És NE spóroljátok ki belőle a savanyított gyömbért, az a lelke!

2018_10_02_011537.jpg

Tovább

"Majdnem klasszikus" almás pite

kínai ötfűszerrel

Szerda óta pár hónapon keresztül az "átmeneti otthonunkban" élünk. Eladtuk a felsőpakonyi házunk, épül az új Érden, erre az időre az tűnt a leginkább ésszerű megoldásnak, hogy beköltözünk a szüleim házába, ahol tudok főzni, fotózni (azaz dolgozni és pénzt keresni a már most kiválasztott új bútorokra és lakber kiegészítőkre - de várom!). Amellett, hogy tök praktikus és jó, baromi nehezen viselem már így 3 nap után is. Aki járt nálam workshopon vagy egyéb munkaügyben, az tudja, hogy letisztult, minimalista (vevőjelöltjeink egy része szerint "üres és kopár, de majd teszünk képeket a falakra" - ezen mindig jót röhögtem) házunk volt, cserébe most az ideiglenes matracom körül széklábak, Ikeás kék szatyrok és költözős dobozok hada, akármerre nézek. (Közérdekű: privát workshopokat éppen ezért 2019 januárjától tartok ismét, már Érden, Rákospalotára kérlek akkor egyeztess velem időpontot, ha kifejezetten katasztrófaturista vagy, mert amúgy tökéletesen üzemel a műterem. Addig ajánlom a Fotózz otthon! kurzusaim, lesz hamarosan új is.)

2018_09_29_011472.jpg

Tovább