Mandulalisztes kuglóf

gluténmentes, laktózmentes recept

2019. június 01. - Csigó Zita

Érdekes története van annak, hogy elkezdtem mentes receptekkel foglalkozni. Gyakorlatilag egyszerre jött szembe a családi érintettség (glutén), és kerestek meg egy elég komoly munkával, mentes receptgyűjtemények készítésével (receptfejlesztés és fotózás). Jó pár éve volt mindez, azóta az egyik védjegyemmé vált a "mentes", ezért is kapott külön fülecskét itt a blogon. Ebből született a Diéták nagykönyve szakácskönyvem (amibe csak glutén-, laktóz- és hozzáadottcukor-mentes receptek kerültek). A Fanny Konyha magazinba szintén mentes/tudatos recepteket készítek több mint egy éve, illetve több mentes céggel dolgoztam együtt az elmúlt időszakban. Nem vagyok "csak mentes", alapvetően tudatos, szezonális, maradékmentős recepteket írok, de fontosnak tartom, hogy foglalkozzak a főbb érzékenységekkel, mert egyre több embert érintenek, és mert iszonyú sok pocsék mentes ételt kóstoltam

2019_06_01_016900.jpg

Tovább

Wokos üvegtészta újkelkáposztával és füstölt tofuval

gluténmentes, laktózmentes recept

Volt egy szép fej zsenge újkelkáposztám, ami napok óta várakozott arra, hogy végre kezdjek vele valamit. Egészen pontosan modellkedett már egyet (az új könyv egyik fejezetnyitó fotóján pompázik), de persze szerette volna, ha készítek is belőle valamit (nálunk ilyen érző lelkek a zöldségek :) ). Először tavaszias ételre gondoltam, valami görög joghurtos-citromos könnyed ízvilágra, de a csak nem múló ősz miatt végül inkább comfort foodra váltottam. Azért nem annyira fűszeres, mint télen (de mégis melenget), aki nagyon fázik, csilivel és római köménnyel bátran turbózhatja. 

2019_05_23_016676.jpg

Tovább

Parázskrumplis frittata

gluténmentes recept

Tudom, hogy sokatok az őszt várja szezonalitás szempontjából (sütőtök, szőlő, szilva, füge), nálam viszont a tavasz és a nyár eleje a "várós", nem is főleg a gyümölcsök, hanem inkább a spárga és az újkrumpli, parázskrumpli miatt. Ezzel a két alapanyaggal komolyan el tudok lenni hetekig úgy, hogy akár minden nap főzök belőlük, annyira finomak. Az első tavaszi receptbe itt a blogon nyilván kombináltam a két kedvencemet egy nem egészen klasszikus (talán még ráfogható), de annál finomabb frittatába.

2019_05_13_016305_ma_solat.jpg

Tovább

Ricottás rizsfelfújt zabbal és gyümölcsökkel

gluténmentes recept

Végigpörgetve a reggeli Facebook és Instagram posztokat, valószínűleg azzal kellene kezdenem, hogy ebben a ronda időben mennyire kellenek a színek, viszont szerintem túl sokat nyafogunk időjárás ügyileg, májusi eső pedig igenis kell. Tehát indítsunk inkább onnan, hogy egy szelet süti mindig jól jön, ha pedig teletömjük sok-sok gyümölccsel, akkor pláne. Tulajdonképpen rizsfelfújtat sütöttem, viszont arborio rizsből, kókusztejjel, ricottával lazítva, és az egész kapott egy kekszes-zabos alapot is. 

2019_05_06_016105.jpg

Tovább

Túrós-mogyorós kalács

Helló, húsvét! 2.

Tegnap este már feltettem az expressz répatortagolyókat a blogra, most pedig jöjjön a kalács receptje. A tésztájába került teljes kiőrlésű liszt, túróval lazítottam, a tölteléke pedig mogyorós-vaníliás, nem túl édes :). Aki szereti édesebben, nyugodtan megnövelheti a a cukor mennyiségét. Szép húsvétot mindenkinek!

2019_04_20_015535.jpg

Tovább

Répatortagolyók

Helló, húsvét! 1. / gluténmentes, laktózmentes recept

Idén már sok-sok húsvéti tojásos-sonkás-kalácsos, na meg persze maradékmentő recept készült nálam magazinokba (az első anyagokat február végén főztem-fotóztam, nálunk "azóta húsvét van" :) ), szóval épp itt volt az ideje nekilátni a saját, otthoni menünknek. Elsőnek mutatom ezeknek a cuki energiagolyóknak a receptjét, holnap reggel pedig jön a kalácsom. Ezen kívül nálunk (főleg M. miatt) mindig készül sárga túró, ennek a receptjét pár éve már feltettem a blogra, katt ide! Egyébként ennek sem késő még nekiállni, egy éjszaka alatt bőven lecsepeg, én is csak az előbb tettem bele a gézbe. 

2019_04_19_015503.jpg

Tovább

Helló, Chefbag! Szecsuáni padlizsán jázmin rizzsel

A Chefbag szuper dobozából főztem

Kiválasztod - megkapod - megfőzöd. :)

Hétvégén végre kipróbáltam a Chefbag szolgáltatását, nagyon-nagyon tetszik a koncepció, így külön öröm, hogy csak szuperlatívuszokban tudok írni a tapasztalatokról. Ha még nem találkoztatok a céggel, gyorsan kattintsatok a honlapra, és ismerkedjetek meg velük. Aztán pedig vissza ide hozzám, mutatom, hogy mit főztem, és miért is tetszik annyira a Chefbag által képviselt irányvonal.

2019_02_27_014346.jpg

Tovább

Zabos-ricottás fánkok

sütőben sütve

Ha hagyományos, olajban sült fánkreceptet kerestek, most nem jó helyen jártok. :) Ebben a receptben sem olaj, sem pedig fehér liszt nem kapott helyet, viszont a fánk "illúzióját" abszolút hozzák - formára mindenképpen. A kis kelt falatkák íze nekem nagyon bejön, a teljes kiőrlésű liszt és az őrölt zabpehely kettőse szuper finom a ricottával. 

2019_02_12_014036.jpg

Tovább

Paradicsomszószos tepsis bab tésztával, kolbásszal

Az igazi comfort food! A Római parti Piac termékeiből főztem II.

Ahogy ígértem, jön a 2. része a Római parti Piacos posztomnak, ezúttal ismét a piacról beszerzett finomságokból főztem, vagyis pontosabban sütöttem. Imádom a comfort food ételeket, még akkor is, ha az esetek 80%-ában el kell magyaráznom, hogy mi is az. Szerencsére (és persze hála Jamie Olivernek) egyre inkább ismert itthon is, és már egyre kevesebben kérdeznek rá, hogy "kééényelmes éééétel??". :)) Szóval téli, melengető, mindent bele comfort food következik, főszerepben A SÜLT PARADICSOMSZÓSSZAL. Igen, így végig nagy betűvel, annyira finom, már ezért is érdemes szombaton ellátogatnotok a piacra (nyitva minden szombaton reggel 8-tól délután 1-ig). A hozzávalóknál mutatom, hogy melyik alapanyagot, hozzávalót hol szereztem be. 

2019_02_01_013927.jpg

Tovább

Piacozzatok a Rómain!

Tudjátok, hogy mennyire szeretem a piacokat. Elég csak ránézni az Instámra, bármerre is járok külföldön, a helyi piacot mindig beiktatom a programba. Itthon szintén megvannak a kedvencek, van ahova egy-egy árus termékei miatt járok, és van olyan, aminek annyira szeretem a hangulatát, hogy minden különösebb cél nélkül is kimegyek "impulzusvásárolni". Persze csupa jó dolgot. :)  Múlt héten a Római parti Piacon jártam munkaügyben, azóta már elkészült az interjú vezetőjével, Nagy Gerdával az Ízes életre, kattintsatok át! És ne hagyjátok ki az Ízes Facebook oldalát se, mert még pár napig szuper ajándékcsomagért játszhattok telis-tele termelői finomságokkal. 

Télen is hangulatos a piac a sok-sok árussal és termelői élelmiszerektől roskadozó asztalokkal, de képzeljétek el majd tavasztól, amikor éledezni kezd a Római-part. A szombati piacozást (a piac minden szombaton 8-tól délután 1-ig várja a vásárlókat) simán összeköthetitek egy jó kis sétával, hekkezéssel, kora délutáni fröccsözéssel. 

2019_01_27_013801.jpg

desktop27.jpg

Tovább