Csicseriborsós quesadilla

húsmentes recept

2020. szeptember 01. - Csigó Zita

Újra itt a gyorsan reggelizős, tízórait, ebédet, uzsonnát magunkkal vivős időszak. A Corvina Kiadó Facebook oldalán már mutattam egy maradékhasznosítós szendvicskrémet, ezért a blogon most a "felnőttekre" :) koncentráltam. Jöhet egy húsmentes ebédötlet? Persze nem csak felnőtteknek, nem csak irodába! :) 

2020_08_17_026867.JPG

Tovább

Áfonyás-túrós óriás briós

Augusztus 20-ra először kenyeret terveztem a blogra, de hamar elvetettem, amikor átnéztem a legutóbbi posztjaim, volt kenyérféle bőven. :) Viszont új gabona, új kenyér, szerettem volna valami rusztikus, kelt tésztás péksütit készíteni. Tudjátok, aminek a tésztáját olyan jól lehet gyúrni, dögönyözni, felér egy terápiával. Így készült ez a briós (vagy csiga, tekercs, ahogy jobban tetszik). 

2020_08_20_026924.JPG

Tovább

Nyári panzanella

...és alakul a kert! / laktózmentes recept

Ma van Olaszországban Ferragosto ünnepe. Ha rákerestek a neten, egy csomó cikket találtok a tradicionális Ferragosto-ételekről, egyik jobb, mint a másik, bár tudjátok, zöldfűszerekkel, szezonális, (jó értelemben vett) egyszerű alapanyagokkal és tiszta ízekkel engem egy perc alatt meg lehet venni. Mára elkészítettem a kedvenc panzanellámat (hogy mennyire autentikus, azon kár vitázni, viszont nagyon-nagyon finom, gyakran dobok össze hasonlót), persze házi kovászos kenyérből. #semmifakszni, de irtó jó behűtve! 

2020_08_15_026827a.JPG

Tovább

Cookies & cream fagyi

...egy kicsit másképp

Keksz és fagyi, fagyi és keksz. Csak jók lehetnek együtt, ugye? Ráadásul cukorral sem kell teletömni a fagyialapot, az érett banán eleve szuperül édesít. Szóval cookies & cream, de picit másképp, házi tönkölykeksszel, mézzel és nádcukorral (az édesítőket persze módosíthatjátok is kedvetekre). És még egy dolog: ha betartjátok a 30 percenkénti átkevergetést, fagyigép nélkül is krémesre fagy.

2020_08_09_026786.JPG

Tovább

Sárgabarackos pite kínai ötfűszerrel

A kínai ötfűszer (fahéj, szegfűszeg, szecsuáni bors, csillagánizs és édeskömény keveréke) eszméletlen finom édes gyümölcsökkel kombinálva. Talán inkább hűvösebb időben szokás használni (pl. nekem ez az egyik kedvenc téli receptem), de a nyári gyümölcsökkel (főleg barackfélékkel és szilvával) is annyira jó, hogy kár lenne kihagyni. Ha valaki mégis a klasszikusabb ízekre szavaz, fahéjjal is nyugodtan elkészítheti a pitét, a tésztája szintén kipróbálós szerintem. :)

2020_07_30_026559.JPG

Tovább

Bulgurburger

húsmentes recept

Szerintem azt már tudjátok, hogy nagyon szeretek zöldségekkel főzni. Ajváros receptet tettem fel a blogra idén és korábban is, az egyik legszuperebb nyári "ízesítő". Azért fogalmaztam így, mert ebben a receptben a semlegesebb bulgurnak ad egy olyan pluszt, amelytől simán szintet lép a gabonaburger. Hogy milyen buciba teszitek, az már abszolút rajtatok múlik, én most az ízek mellett a színekre is rámentem, hogy igazi party food legyen a hambikból.

2020_07_23_026372.JPG

Tovább

Kenyér könnyedén: Kovászkával sütöttem

Többször írtam/beszéltem már arról, hogy közel egy éve nevelgetek-etetgetek itthon kovászt. Azelőtt is gyakran sütöttem péksütiket, kenyereket, viszont azóta a magunknak szánt kenyér kizárólag a kovászommal készül. Tényleg más, tényleg jobb, az eltarthatóságáról nem is beszélve. Aztán a tavaszi vírushelyzet mások kedvét is meghozta a kovászkészítéshez, és én is osztogattam az anyakovászból, hogy egyszerűbb legyen a kezdet. Valljuk be, kovászt "tartani" :) életforma, és azt is valljuk be, hogy ehhez nincs mindenkinek türelme. És ahhoz sem, hogy kb. 1,5 napot várjon a kenyerére (előre kell gondolkozni), ugyanis onnantól, hogy előkerül a hűtőből az anyakovász, kb. ennyi idő szükséges a kész kenyérig. Nekem nem vette el a kedvem, de tudom, hogy a normális kerékvágásba visszarendeződés után sokan vannak úgy, hogy tök jó volt kovászolni, de nincs rá idő. Viszont az a jellegzetes kovászos ízvilág és állag de jó lenne. :) Nekik segít Kovászka. És persze nemcsak nekik, hanem azoknak is, akik a kovászuk mellé szeretnének egy gyorsabb alternatívát, hiszen van az úgy, hogy csak 1,5-2 óránk van egy kenyérre vagy egyéb péksütire, nem pedig 1,5 napunk. Mivel a saját kovászom révén van összehasonlítási alapom, kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy "mit tud" Kovászka. 

2020_07_13_026140.JPG

Tovább

Ajvárral sült padlizsán

gluténmentes, laktózmentes recept*

Amíg M. majdmegpusztul a melegtől, nekem továbbra is a nyár a kedvenc évszakom. A maga jó éretelmében vett harsányságával, telítettségével, a rengeteg intenzív színével, ízével, lehetőségével. Sokan tudjátok rólam, hogy bár szívesen fejlesztek és írok húsos recepteket (és nyugi, főzés közben természetesen kóstolom :), máshogy nem is lehet), a privát életemben alig eszem húst. Nem vagyok deklaráltan vegetáriánus, a húsos ételek minimalizálása mögött sem elvi, sem egészségügyi ok/indok nem húzódik. (Vegán egyébként tuti nem tudnék lenni, ahhoz túlságosan szeretem a jóféle kézműves sajtokat.) Vannak húsos kedvenceim, M.-nek gyakran elkészítem ezeket, és néha 1-2 kanállal vagy éppen villával én is beleeszem. Úgy szoktam inkább fogalmazni, hogy nem húsmentesen főzök (magamnak), hanem olyan ételeket készítek, amelyekbe nem kell hús. Egészen más így, nem? 

2020_07_11_026081.JPG

Tovább

Nyári szupergyümölcsös pite

Mielőtt belecsapunk a receptbe, jöjjön pár sor az elmúlt hónapokról, a jelenlegi időszakról és arról, hogy hogyan látom most a vírushelyzetet. Tavasszal több hosszabb távú projekten dolgoztam, illetve az online platformok (teljesen nyilvánvalóan) inkább megerősödtek a karantén ideje alatt. Azt hiszem, ez "mentett meg", le tudtam magam foglalni, néha-gyakran 14-16 óra munkával, annyira sok volt a határidőre elvégzendő munka. A fennmaradó időben pedig futni jártam (persze ezzel most sem hagytam fel), ez is segített, hogy még jobban eltereljem a gondolataimat. Így sem sikerült tökéletesen, a bizonytalanságérzet az egyik legnagyobb ellenségem, szorongással vegyítve szinte lehetetlen fotózni, a gépies feladatok mennek (főzés, receptírás), de a kreatívabb munka már alig-alig. Bízom benne, hogy most már fellélegezhetünk. Én továbbra is nagyon óvatos vagyok, plusz úgy döntöttünk, hogy ezer kompromisszummal a külföldi nyaralás sem lenne most az igazi. Talán ősszel, talán ha már tényleg látni, hogy hosszú távon is csillapodik a járvány (most pl. az ukrajnai hírekre gondolok). 

2020_06_18_025563.JPG

Tovább

Köleses-tonhalas töltött paprika LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel

gluténmentes recept

2019 őszén kezdtem el dolgozni a LEGJAVA termékekkel. Azóta nagyot fordult a világ a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Üzemével, azaz a termékcsalád gyártójával, hiszen a Hungaricool by Spar innovációs verseny egyik győzteseként 3 LEGJAVA íz is bekerült a Spar kínálatába. A Csípős Paprikakrém, a Borsos-mentás Eperszósz és a Pezsgős Őszibaracklekvár valamennyi INTERSPAR üzletben, valamint a Spar online shopjában is elérhető. Persze a többi termékre is keressetek rá (és rendeljetek belőlük...), a kínálat a LEGJAVA honlapján.

2020_05_27_025374.JPG

Tovább