Körtés-mandulás pohárdesszert

December 4.

2019. december 04. - Csigó Zita

Mondanám, hogy tiramisu, de nem mondom :), hiszen csak egy-egy eleme emlékeztet a klasszikus tiramisura. Hívjuk inkább egy finom pohárdesszertnek! Csak úgy hétköznapra, mert gyorsan összedobható, de az ünnepi aszalra is nyugodtan kitehetitek, annyira könnyű, elegáns és télies ízű édesség. 

2019_12_04_021797.JPG

Tovább

Rusztikus falatkák

December 3.

A mai napi "ablakba" egy alapreceptet rejtettem. Akkor készítem, ha van egy kis plusz időm a vendégek érkezése előtt. Ilyenkor nem veszek bagettet vagy valami kétszersült jellegű szendvicsalapot, hanem összedobom az alábbi tésztát. Nem tartalmaz fehér lisztet (viszont egyáltalán nem fojtós), nem kell keleszteni, sőt még a sütő bemelegedésére sem kell várnunk, hiszen serpenyőben készül. Tök jó buliba, vendégvárónak, karácsonyra, szilveszterre, na és persze sima vacsorának is. 

2019_12_03_021766.JPG

Tovább

Almás-zabos kókuszgolyók

December 2.

tegnapi asztaldíszem meghozta az igazi havat, így hát maradtam a fehér témánál, és a mai napra egy gyorsan összedobható, egészséges hógolyót, na jó, kókuszgolyót hoztam. Cukik, hamar megvannak, almalekvárral turbózva pedig nagyon-nagyon finomak. 

2019_12_02_021743.JPG

Tovább

Adventi asztaldísz pár perc munkával

December 1.

Újra itt a december, én pedig újra elkezdem a már-már hagyományosnak számító adventi, visszaszámlálós posztjaim sorát. Tartsatok velem minden nap, és persze kövessétek az Instámat is extra tartalmakért! Az első napra nem receptet, hanem egy asztaldíszt hoztam. Olyat, ami akkor is hangulatossá varázsolja a nappalitokat, ha idén nem lesz adventi koszorútok (vagy ha lesz, csak még nem készült el :) ), de a klasszikus, 4 gyertyás koszorú mellett is simán megállja a helyét. 

2019_12_01_021696.JPG

Tovább

Adzuki babos falafel

laktózmentes, húsmentes alaprecept

Persze nem "igazi falafel", de nekem hozza a feelinget, ezért neveztem el így. Az adzuki (vagy azuki) babot szerintem már nem kell bemutatnom, igazi szupersztárrá nőtte ki magát az utóbbi években, egészséges és finom, érdemes beépíteni az étrendünkbe. Cukorral összefőzve ebből kapjuk meg a japánok híres édes babpasztáját, tudjátok, ez az a töltelék, ami számos édességükben felbukkan, például a dorayakiban (palacsinta) és a mochiban. Fontos fehérje- és rostforrás, sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ebben a receptben zöldséget adtam hozzá, az édesburgonyával szintén jó kis párost alkot, a za'atar (szumák, kakukkfű és szezámmag alapú keverék) pedig remekül kiegészíti az ízeket. 

2019_10_29_021319.jpg

Tovább

Pókhálós-szörnyecskés brownie halloweenra

Trick or Treat?

Halloween az egyik legjobb alkalom arra, hogy nekiálljunk mókás ételeket és sütiket gyártani, ezért bele sem megyek abba, hogy a, nem magyar ünnep (valóban), b, majmoljuk az amerikaiakat (és még mi mindenben...), c, nincs hagyománya itthon (tény). Szeretek jópofa sütiket készíteni, és nem utolsósorban ez az egyetlen nap jó arra, hogy kicsit oldja a hosszú hétvége komorabb hangulatát. Aki nem szeretne csontvázakat és sírokat látni az asztalán (megértem), annak szól a következő receptem. Ezek a szörnyecskék egyáltalán nem ijesztőek, ugye? 

2019_10_30_021333.jpg

Tovább

Csirkés-pórés empanada

LEGJAVA Fűszeres Alma Chutneyval és fűszerkeverékkel

Az egyik előző posztomban már sokat írtam a LEGJAVA termékekről, nagyon szeretek velük dolgozni: finomak, egészségesek és az a társadalmi szerepvállalás is példaértékű, amely a céget jellemzi. Most egy olyan receptet mutatok, ami nem csupán irtó finom, hanem praktikus is, hiszen jól szállítható és melegíteni sem kell. Így nyugodtan magatokkal vihetitek kirándulni, munkahelyre vagy suliba. 

2019_10_20_021164.jpg

Tovább

Sütőtökös kuszkuszsaláta

A recept elkészítésében a Russell Hobbs egyik legszebb :) vízforralója segített

A sütőtök nagy túlélő az őszi-téli szezonban, régóta szupersztár, de sosem lett elcsépelt, valamit jól csinál, az biztos. Például rengeteg étel alapja lehet, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, nincs benne sok kalória, ráadásul édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatjuk. Én egy hétig simán elvagyok sütőtökön, annyira változatosan elkészíthető. Ha sós ételekhez készítem, kétféle fűszerezéssel szeretem a legjobban: szójaszósz-gyömbér-csili kombinációval vagy zöldfűszerekkel, például zsályával és rozmaringgal. Most ez utóbbira mutatok egy receptet. 

2019_10_22_021218_2.jpg

Tovább

Serpenyős burgonya birssel, sonkával, kelbimbóval

és sok-sok mikrozölddel / gluténmentes recept

A legutóbbi Kiskertpiacon végre vettem egy nagy-nagy csomag mikrozöldet a Mikrozöldben makroíztől, valahogy ősszel annyira kellenek a friss ízek. A mikrozöldeket azért szeretem nagyon, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, a fenti szlogen egyáltalán nem túlzás, valóságos ízbombák, szuperül feldobják a szendvicseket, salátákat (édesburgonyával és sütőtökkel, illetve céklával mindenképpen próbáljátok ki), de persze krémlevesek tetejére is szórhatjátok, sőt például olyan serpenyős ételekbe is tehetitek, mint az alábbi. 

2019_10_14_020953.jpg

Tovább

Egyél helyit, főzz helyivel! Mutatom az első LEGJAVA receptjeim

Ezt a menüt készítettem el az OMÉK-on a LEGJAVA standjánál

Egy közös munka első állomásaként tegnap az OMÉK-on, a LEGJAVA standjánál főztem egy jó kis őszies, csupa íz, csupa szín menüt a Szövetkezet finomságaival a főszerepben. És persze nem csak főztem, gasztrofotóztunk is, itt köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott a kiállításra. A LEGJAVA megkeresése az egyik legfontosabb őszi projektem, mondom is, hogy miért: az egyrészt azért, mert valamennyi termékük finom, egészséges és minőségi, a másik ok pedig az a példaértékű társadalmi szerepvállalás, amely a Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezetet jellemzi.

2019_09_26_020657a.jpg

Tovább