Ezeket a salátákat szilveszter estéjére készítettem, de persze az év első reggelijére is jutott belőlük, frissen sütött pitákkal tálaltam. Lencsét, babot és más hüvelyeseket máskor is gyakran eszünk, hummusz nélkül például tuti nem telik el hét, jó szívvel ajánlom, hogy építsétek ti is be a hétköznapjaitokba.
Nem kell újévi fogadalomnak lennie, de érdemes kísérletezni velük (ha nagyon nem bírja valaki szervezete, a vöröslencsével akkor is tehető egy próba), annyira finom ételek készíthetők belőlük kencéktől a levesekig, tésztafeltételektől, salátáktól a köretekig.
Vörös pesztós babsaláta
Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz):
2 konzerv (2*24 dkg töltőtömeg) cannellini bab
10 dkg vörös pesztó
5 dkg majonéz
1 csokor kapor
só
1 kisebb fej lila hagyma (lehet kevesebb)
1 db kígyóuborka
A babot leszűrjük. A pesztót összekeverjük a majonézzel és a megmosott, leszárazott, finomra aprított kaporral, ízlés szerint megsózzuk. Óvatosan hozzáforgatjuk a babot, a megpucolt, finomra aprított lila hagymát és a megmosott, kis kockákra vágott kígyóuborkát (a magos része nem került bele). Tálalásig behűtjük.
Céklás-almás lencsesaláta
Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):
40 dkg főtt vagy sült cékla (meghámozva, hidegen)
1 nagy alma
2 konzerv (2*24 dkg töltőtömeg) lencse (vagy hasonló mennyiségű főtt lencse)
20 dkg tejföl
2 púpozott evőkanál mustár
1 púpozott evőkanál magos mustár
só, őrölt fekete bors
kevés méz
petrezselyemzöld
A céklát kis kockákra vágjuk, az almát megmossuk, meghámozzuk, majd szintén felkockázzuk. Összekeverjük a leszűrt lencsével.
A tejfölt kikeverjük a kétféle mustárral, sóval, borssal, adunk hozzá egy kevés mézet ízlés szerint (el is hagyható), majd összeforgatjuk az előbbiekkel. Behűtve, felcsíkozott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Narancsos-gránátalmás lencsesaláta
Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz):
2 konzerv (2*24 dkg töltőtömeg) lencse (vagy hasonló mennyiségű főtt lencse)
1 db gránátalma
2 db narancs
1 csokor (legalább 5 szál) újhagyma
4 evőkanál olívaolaj
só
A lencsét leszűrjük. A gránátalmát megtisztítjuk, a magokat egy tálba gyűjtjük, a narancsot megpucoljuk, filézzük, kis darabokra vágjuk, majd az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, végül kevés sóval ízesítjük. Jól összekeverjük, behűtve tálaljuk.