Az év első posztja mi más lehetne mint palacsinta. Azt hiszem, lassan védjegyemmé válik, hogy időnként felbukkan tőlem magazinban vagy éppen a blogon egy palacsintarecept, amibe belepakolok mindent, ami nem egészen szokványos, végül viszont iszonyú finom lesz az eredmény. Hasonlók történtek most is, egy kis maradék kuszkusz adta az ötletet. A feltét most egyszerűen aszalt paradicsom és fokhagymás tejföl volt, de például egy finom kapribogyós tonhalkrémmel is nagyon el tudom képzelni ezeket a helyes kis palacsintákat.
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
5 dkg kuszkusz
1 dl zöldségalaplé (vagy víz)
20 dkg áttört túró
2 tojás
kb. 1,5 dl tej
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
2 dkg parmezán sajt
só
10 dkg fekete olajbogyó
kevés olívaolaj a sütéshez
A kuszkuszt hőálló, lefedhető tálba szórjuk, majd felöntjük a forrásban lévő zöldségalaplével (vagy vízzel). Lefedjük, és negyed órát állni hagyjuk.
Közben az áttört túrót kikeverjük a tojásokkal és a tejjel. Beleszitáljuk a lisztet és a hozzákevert sütőport, majd ráreszeljük a sajtot. Kissé megsózzuk, végül összeforgatjuk a villával fellazított kuszkusszal és a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyókkal. Kevés felhevített olívaolajon, bő 1,5 evőkanálnyi adagokban kisütjük. Nem szakad, széles lapáttal könnyedén megfordítható a serpenyőben. Aszalt paradicsommal és fokhagymával ízesített tejföllel tálalhatjuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!