Csigó Zita gasztroblogja

Cottage cheese-zab lepénykék

szójaszószos zöldségekkel

2019. január 24. - Csigó Zita

A hétfői Instagramos qunioasalátán felbuzdulva megmutatom a másik kedvencem (a sok közül) a gyors, könnyű, de egyáltalán nem unalmas kategóriában. Ez a lepényke mindent elbír, azaz ha adtok hozzá némi édesítőt, desszert is lehet belőle. A teljes kiőrlésű liszt helyettesíthető például őrölt zabbal, így ha garantáltan gm zabból készül, rögtön mentessé válik.

2019_01_23_013649.jpg

2019_01_23_013636.jpg

desktop25.jpg

2019_01_23_013642.jpg

Hozzávalók:

A lepényekhez (10 darabhoz):

20 dkg cottage cheese

2 tojás

5 dkg zabpehely

2-3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

1 nagy csipet só

kevés olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

A körethez (kb. 2 adaghoz):

15 dkg ceruzabab

1 evőkanál szezámolaj

kb. 3 cm friss gyömbér

fél piros és fél sárga kaliforniai paprika

3 szál újhagyma fehér része

15 dkg füstölt tofu

kb. 3 evőkanál szójaszósz

koriander, lime és szezámmag a tálaláshoz

A cottage cheese-t keverőtálba kanalazzuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zabot, a lisztet, a sütőport és a sót. Jól összekeverjük, 15 percet állni hagyjuk. Ezután serpenyőben, kevés felhevített olajon vagy kókuszzsíron kis lepényeket sütünk belőle. A sütésnek ezúttal is két titka van: kicsi lepényeket formázok egy evőkanállal, hogy szélesebb lapáttal könnyen alá tudjak nyúlni, és át tudjam fordítani. A másik pedig a sütési hőfok, kis türelem, érdemes alacsony hőfokot beállítani, hogy ne égjenek meg kívül, hanem szépen lassan a belsejük is át tudjon sülni.

A feltéthez a ceruzababot lobogó, enyhén sós vízben pár perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

Közben egy serpenyőbe öntjük a szezámolajat, majd rádobjuk a megtisztított, egész vékonyra vágott gyömbért (én nagyon szeretem egyben a pálcikákat, aki nem, az le is reszelheti). Amikor kiadta az illatát, jöhet hozzá a kétféle színű felcsíkozott paprika, a felkarikázott újhagyma, végül kb. 2 perc múlva a kockákra vágott tofu. Hozzáöntjük a szójaszószt és a leszűrt babot, majd erős lángon, rázogatva összepirítjuk. 

Mehet is a lepények mellé, tálaláskor facsarunk rá egy kevés lime-ot, majd megszórjuk korianderrel és szezámmaggal. 

2019_01_23_013650.jpg

2019_01_23_013644.jpg

süti beállítások módosítása