A hétfői Instagramos qunioasalátán felbuzdulva megmutatom a másik kedvencem (a sok közül) a gyors, könnyű, de egyáltalán nem unalmas kategóriában. Ez a lepényke mindent elbír, azaz ha adtok hozzá némi édesítőt, desszert is lehet belőle. A teljes kiőrlésű liszt helyettesíthető például őrölt zabbal, így ha garantáltan gm zabból készül, rögtön mentessé válik.
Hozzávalók:
A lepényekhez (10 darabhoz):
20 dkg cottage cheese
2 tojás
5 dkg zabpehely
2-3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
kevés olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
A körethez (kb. 2 adaghoz):
15 dkg ceruzabab
só
1 evőkanál szezámolaj
kb. 3 cm friss gyömbér
fél piros és fél sárga kaliforniai paprika
3 szál újhagyma fehér része
15 dkg füstölt tofu
kb. 3 evőkanál szójaszósz
koriander, lime és szezámmag a tálaláshoz
A cottage cheese-t keverőtálba kanalazzuk, hozzáadjuk a tojásokat, a zabot, a lisztet, a sütőport és a sót. Jól összekeverjük, 15 percet állni hagyjuk. Ezután serpenyőben, kevés felhevített olajon vagy kókuszzsíron kis lepényeket sütünk belőle. A sütésnek ezúttal is két titka van: kicsi lepényeket formázok egy evőkanállal, hogy szélesebb lapáttal könnyen alá tudjak nyúlni, és át tudjam fordítani. A másik pedig a sütési hőfok, kis türelem, érdemes alacsony hőfokot beállítani, hogy ne égjenek meg kívül, hanem szépen lassan a belsejük is át tudjon sülni.
A feltéthez a ceruzababot lobogó, enyhén sós vízben pár perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
Közben egy serpenyőbe öntjük a szezámolajat, majd rádobjuk a megtisztított, egész vékonyra vágott gyömbért (én nagyon szeretem egyben a pálcikákat, aki nem, az le is reszelheti). Amikor kiadta az illatát, jöhet hozzá a kétféle színű felcsíkozott paprika, a felkarikázott újhagyma, végül kb. 2 perc múlva a kockákra vágott tofu. Hozzáöntjük a szójaszószt és a leszűrt babot, majd erős lángon, rázogatva összepirítjuk.
Mehet is a lepények mellé, tálaláskor facsarunk rá egy kevés lime-ot, majd megszórjuk korianderrel és szezámmaggal.