Ígéretemhez híven a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 11. hét témája a medvehagyma, a plannerbe krémleves került, a blogra pedig egy gyorsan összedobható pogácsát sütöttem.
A krémlevesen és a pogin kívül szerintem a következőket se hagyjátok ki (én a zömét minden szezonban elkészítem):
- sós túrógombóc a túrós masszába aprított medvehagymával, teljes kiőrlésű morzsába forgatva
- pesztó (mandulával szeretem a legjobban, a többi hozzávaló a szokásos: olívaolaj, só, parmezán + a már említett pirított, darált mandula)
- fűszervaj (jó minőségű vajból pici sóval és reszelt citromhéjjal)
- kalács (tök jól is mutat a zöld töltelék benne).
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók (20-22 darabhoz):
15 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tasak instant élesztő
1 csapott teáskanál só
15 dkg vaj
1 tojás
kb. 3/4 dl langyos tej (amennyit felvesz)
20 medvehagymalevél
A kétféle lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, hozzámorzsolunk 10 dkg hideg, kis kockákra vágott vajat, majd beleütjük a tojást is. Gyúrni kezdjük, közben apránként belecsorgatjuk a langyos tejet, csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Jól megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk, megkenjük vele. Közben a medvehagymát megmossuk, leszárazzuk, a leveleket felaprítjuk. A felével megszórjuk a tésztát, majd a 4 oldalát középre behajtjuk. 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, megkenjük az ismét megolvasztott vajjal, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Megismételjük az oldalak behajtását (ugyanabban a sorrendben), ezután újabb 30 perc pihentetés következik.
A tésztát óvatosan 2 cm vastagra nyújtjuk, és éles, lisztbe mártott késsel kis kockákra vágjuk. A kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a maradék újfent megolvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.