Csigó Zita gasztroblogja

Medvehagymás pogácsa

PlanAll 11. hét extra tartalom

2021. március 21. - Csigó Zita

Ígéretemhez híven a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 11. hét témája a medvehagyma, a plannerbe krémleves került, a blogra pedig egy gyorsan összedobható pogácsát sütöttem. 

2021_03_21_032757.JPG

desktop229_2.jpg

2021_03_21_032759.JPG

desktop273.jpg

A krémlevesen és a pogin kívül szerintem a következőket se hagyjátok ki (én a zömét minden szezonban elkészítem): 

  • sós túrógombóc a túrós masszába aprított medvehagymával, teljes kiőrlésű morzsába forgatva 
  • pesztó (mandulával szeretem a legjobban, a többi hozzávaló a szokásos: olívaolaj, só, parmezán + a már említett pirított, darált mandula) 
  • fűszervaj (jó minőségű vajból pici sóval és reszelt citromhéjjal) 
  • kalács (tök jól is mutat a zöld töltelék benne). 

 2021_03_21_032758.JPG

Medvehagymás pogácsa 

Hozzávalók (20-22 darabhoz): 

15 dkg sima búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1/2 tasak instant élesztő 

1 csapott teáskanál só 

15 dkg vaj 

1 tojás 

kb. 3/4 dl langyos tej (amennyit felvesz) 

20 medvehagymalevél 

A kétféle lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, hozzámorzsolunk 10 dkg hideg, kis kockákra vágott vajat, majd beleütjük a tojást is. Gyúrni kezdjük, közben apránként belecsorgatjuk a langyos tejet, csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Jól megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk, megkenjük vele. Közben a medvehagymát megmossuk, leszárazzuk, a leveleket felaprítjuk. A felével megszórjuk a tésztát, majd a 4 oldalát középre behajtjuk. 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, megkenjük az ismét megolvasztott vajjal, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Megismételjük az oldalak behajtását (ugyanabban a sorrendben), ezután újabb 30 perc pihentetés következik. 

A tésztát óvatosan 2 cm vastagra nyújtjuk, és éles, lisztbe mártott késsel kis kockákra vágjuk. A kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a maradék újfent megolvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. 

 2021_03_21_032755.JPG

 2021_03_21_032752.JPG

süti beállítások módosítása