Egyáltalán nincs még vége a grillszezonnak! 22-23 fokban szuper dolog grillezni, csak ne essen az eső! Mi simán szoktunk szeptemberben is, ilyenkor sütök meg általában egy nagyobb mennyiségű padlizsánt télire. Ha pedig grill, akkor jöhetnek a grillezett gombás ételek! A faszén különlegesen finom ízt ad nekik, de persze a téli zord időben se felejtsétek el ezeket a recepteket, a portobello sütőben, a steak gomba pedig serpenyőben készítve is tökéletes lesz.
Orzóval töltött portobello
Hozzávalók (8 darabhoz):
8 db ChefGomba portobello gomba
8 dkg orzó tészta (rizsszem tészta)
só
1 evőkanál olívaolaj
1 db kaliforniai paprika (vagy 1/2-1/2 piros és sárga)
2 szál újhagyma fehér része (+ újhagymazöld a díszítéshez)
3 db tojás
őrölt fekete bors
A portobello gombákat megtisztítjuk (a tönkök most nem kellenek, de felesleges kidobni, szuper lesz köretekhez vagy levesbe), és belső felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percet (puhulásig) sütjük, sütés után finoman megsózzuk. VAGY grillen, néhányszor megfordítva puhulásig sütjük.
Közben az orzót bő, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rátesszük a megmosott, kis kockákra vágott kaliforniai paprikát, és sütni kezdjük rajta. Amikor már puhul, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát is. Pár percet együtt sütjük, majd félretoljuk a serpenyőben, és az üres részre öntjük a felvert tojásokat. Falapáttal forgatva, aprítva rántottát sütünk belőle, közben apránként összekeverjük a paprikával és a hagymával. Végül beleforgatjuk a leszűrt orzót is, majd sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a gombákba kanalazzuk, felcsíkozott újhagymazölddel díszítjük.
Steak gomba salsával, pirított hagymával
Hozzávalók (4 adaghoz):
60 dkg ChefGomba steak gomba
só
1/2 kígyóuborka
1 fej lila hagyma
15 dkg koktélparadicsom
őrölt fekete bors
4 evőkanál pirított hagyma
A gombaszeleteket grillen VAGY egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon megsütjük. Közben megsózzuk, én akkor szeretem a legjobban, amikor még kissé roppanósak, nem érdemes túlsütni.
A salsához a megmosott/megpucolt uborkát, hagymát és koktélparadicsomot apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. A gombákra halmozzuk, végül (közvetlenül tálalás előtt) megszórjuk pirított hagymával.
Szponzorált tartalom, köszönöm a gombákat a ChefGombának!