Ha egyetlen gombafajtát kellene választanom...akkor bajban lennék :), de nagy töprengések után valószínűleg a shiitake lenne győztes. Annyira finom, plusz annyira jó az állaga főzve és sütve, pirítva is. És azt se hagyjuk ki, hogy a nagy kedvenc szójaszószos, gyömbéres, csilis, lime-os ízvilágomhoz is szuperül megy.
Hozzávalók (4 kisebb adaghoz):
30 dkg soba tészta (japán hajdinatészta, gluténmentes)
25 dkg cukorborsó
só
4 evőkanál földimogyoróolaj
4 gerezd fokhagyma
egy 3 cm-es friss gyömbér
1 csilipaprika
1 csokor újhagyma
20 dkg ChefGomba shiitake gomba
kb. 0,8-1 dl szójaszósz
A soba tésztát a csomagoláson szereplő főzési időt figyelembe véve kifőzzük. A cukorborsót rövid idő alatt, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Amikor elkészült a tészta és a borsó, leszűrjük.
Közben egy wokban vagy vastag aljú serpenyőben felhevítjük a földimogyórolajat. Rátesszük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a felcsíkozott csilit, majd hozzádjuk a felkarikázott újhagymát. Kicsit együtt sütjük, amíg kiadják az illatukat. Ezután mehet hozzá a megtisztított shiitake gomba is. Először lepirítjuk, majd mérsékeljük alatta a lángot, felöntjük a szójaszósszal, és puhára sütjük. Végül hozzákeverjük a cukorborsót is.
A gombás-cukorborsós feltétet a soba tésztával tálaljuk.
A poszthoz a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!