Csigó Zita gasztroblogja

Szárított gombás vegetáriánus burger

Nem csak halloweenra!

2021. október 31. - Csigó Zita

Azt szerintem már tudjátok, hogy a burgereket (is) sokkal jobban szeretem hús nélkül, mint hússal, ez a gombás verzió pedig most abszolút kedvenc lett. ChefGomba szárított gombákkal kísérleteztem ismét, ezeket leginkább fűszerként szeretem használni koncentrált ízeik miatt. (Persze a hagyományos felhasználásuk is szuper, viszont fűszerezni még izgalmasabb velük.)

2021_10_31_038123.JPG

2021_10_31_038118.JPG

Halloween alkalmából ezúttal narancssárga és fekete hamburgerbucikba pakoltam a bulgurpogácsákat, de a recept csak ennyiből halloweeni, hagyományos zsemlével készítve egész évben megállja a helyét. :) 

2021_10_31_038134.JPG

desktop324.jpg

Hozzávalók (4 burgerhez): 

10 dkg bulgur 

só 

fél üveg (kb. 1,5 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt mini portobello gomba

2 gerezd fokhagyma

1 db tojás 

4 púpozott evőkanál mustár 

1 teáskanál tetszőleges zöldfűszerkeverék 

1 kávéskanál tört csilipaprika

őrölt fekete bors 

kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa és/vagy burgonyapehely 

kevés olívaolaj a sütéshez 

4 db tetszőleges hamburgerzsemle 

salátalevelek, kígyóuborka, ketchup, majonéz 

A bulgurt átöblítjük, kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Közben a szárított gombát is leöblítjük, és kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és késes aprítóban durvára törjük. 

A bulgurhoz hozzákeverjük a gombát, a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a tojást, a mustárt, a zöldfűszert, a csilit, valamint sót és borsot. Ezután annyi zsemlemorzsát/burgonyapelyhet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. (Ha kisebb tojást használtok, nyugodtan mehet bele kettő is, hogy biztosan ne essen szét a keverék.) 4 lapos pogácsát formázunk belőle, és egy serpenyőben, kevés felhevített olajon jól átsütjük. 

Összeállítjuk a burgereket. A bucikat kettévágjuk, belső oldalukat forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Teszünk mindbe salátát, egy-egy bulgurpogácsát, uborkakarikákat, valamint szószokat. 

A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

2021_10_31_038127.JPG

süti beállítások módosítása