A Buddha-tálakban az a legjobb, hogy "szinte" bármiből készíthetjük: nyers, főtt és sült zöldségekből (akár vegyesen is), gabonákból, álgabonákból, hüvelyesekből, szuper fűszerekkel, szószokkal, öntetekkel. Ami fontos, hogy ízesítsetek, fűszerezzetek, és a hőkezelt zöldségeket hagyjátok meg roppanósra. Egy Buddha-tál sokkal több, mint unalmas, szétfőtt zöldségek és üres rizs kombinációja. Sőt! A Buddha-tál egyáltalán nem ez!
Hozzávalók (1 nagyobb adaghoz):
5 dkg fekete rizs
só
10 dkg édesburgonya (hámozott súly)
12 dkg ChefGomba steakgomba
1 evőkanál olívaolaj
pár csipet őrölt csilipaprika
2 evőkanál szójaszósz
8 dkg zöldbab (fagyasztott)
Az öntethez:
2 evőkanál tahini
1-2 teáskanál citromlé
víz, pici só
fekete szezámmag a díszítéshez
Az átöblített fekete rizst bő vízben puhára főzzük. Az édesburgonyát megsüthetjük egészben vagy karikákra vágva. (Ha nem kapcsolnánk be a sütőt, vágjuk karikára, pár perc alatt enyhén sós vízben főzzük elő, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon süssük puhára.)
A steakgombát egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon átsütjük, közben hozzáadjuk a csilit és a szójaszószt. A zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
A főtt rizst, az édesburgonyát, a gombát és a zöldbabot egy tálba rendezzük. Az öntethez a tahinit összekeverjük a citromlével és annyi vízzel, hogy sűrűn folyó állagot kapjunk, ízlés szerint megsózzuk. A Buddha-tálhoz tálaljuk, fekete szezámmal díszíthetjük.
Köszönöm a poszthoz felhasznált gombát a ChefGombának!