Csigó Zita gasztroblogja

Buddha-tál sült steakgombával, tahinis öntettel

ChefGomba gombával készítve

2022. február 07. - Csigó Zita

A Buddha-tálakban az a legjobb, hogy "szinte" bármiből készíthetjük: nyers, főtt és sült zöldségekből (akár vegyesen is), gabonákból, álgabonákból, hüvelyesekből, szuper fűszerekkel, szószokkal, öntetekkel. Ami fontos, hogy ízesítsetek, fűszerezzetek, és a hőkezelt zöldségeket hagyjátok meg roppanósra. Egy Buddha-tál sokkal több, mint unalmas, szétfőtt zöldségek és üres rizs kombinációja. Sőt! A Buddha-tál egyáltalán nem ez! 

2022_02_07_039612_masolata1.JPG

2022_02_07_039609.JPG

legutobb_frissitve1.jpg

Hozzávalók (1 nagyobb adaghoz): 

5 dkg fekete rizs 

10 dkg édesburgonya (hámozott súly)

12 dkg ChefGomba steakgomba 

1 evőkanál olívaolaj 

pár csipet őrölt csilipaprika

2 evőkanál szójaszósz

8 dkg zöldbab (fagyasztott) 

Az öntethez: 

2 evőkanál tahini 

1-2 teáskanál citromlé 

víz, pici só 

fekete szezámmag a díszítéshez 

Az átöblített fekete rizst bő vízben puhára főzzük. Az édesburgonyát megsüthetjük egészben vagy karikákra vágva. (Ha nem kapcsolnánk be a sütőt, vágjuk karikára, pár perc alatt enyhén sós vízben főzzük elő, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon süssük puhára.)

A steakgombát egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon átsütjük, közben hozzáadjuk a csilit és a szójaszószt. A zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

A főtt rizst, az édesburgonyát, a gombát és a zöldbabot egy tálba rendezzük. Az öntethez a tahinit összekeverjük a citromlével és annyi vízzel, hogy sűrűn folyó állagot kapjunk, ízlés szerint megsózzuk. A Buddha-tálhoz tálaljuk, fekete szezámmal díszíthetjük. 

2022_02_07_039604.JPG

2022_02_07_039611_1.JPG

Köszönöm a poszthoz felhasznált gombát a ChefGombának

süti beállítások módosítása