Ez az édesburgonya-vöröslencse leves, főzelék, tésztaszósz vagy mártogató (attól függően, hogyan fejezitek be) tisztán növényi alapú és nagyon-nagyon finom. Az alaprecept pedig a lehető legegyszerűbb.
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 evőkanál olívaolaj
1 db póréhagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
2 teáskanál korma curry
egy kb. 3 cm-es gyömbérdarabka lereszelve
30 dkg édesburgonya (tisztított súly)
25 dkg vöröslencse
só
+ opcionálisan kókusztej
Az olívaolajat felhevítjük egy lábasban. Rádobjuk a megtisztított, felaprított póréhagymát, és sütni kezdjük rajta. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a fűszerkeveréket és a gyömbért, jól átkeverjük, és felöntjük fél dl vízzel. Az édesburgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a fűszeres alapra tesszük, és kevergetve, erős lángon pár percet főzzük. Ekkor mehet hozzá az átöblített vöröslencse (ezt lencsét nem szükséges beáztatni), felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és puhára főzzük. Közben még adagolunk hozzá vizet.
Befejezni többféleképpen lehet:
- több víz + 4 dl kókusztej = leves (botmixerrel áttörhetjük, de darabosra is hagyhatjuk), a feltét lehet zöldfűszer vagy magvak, esetleg további kókuszkrém
- kevesebb víz + 4 dl kókusztej = curry vagy főzelék (szintén áttörhető vagy darabosra hagyható), a feltét lehet szójaszószos, pirított tofu, párolt bébispenót, magvak
- nem szoktam hozzá tejterméket adni, hanem a tészta főzőlevével hígítom, ha tésztaszószt készítek belőle, turmixolni lehet, de most sem kötelező
- és darabosra hagyom minden hígítás nélkül, ha mártogatósnak szánom.