Édes vagy sós? Sós vagy édes? Szerintem ha gofriról van szó, egyáltalán nem kell döntenünk. Akármelyik verzióra szavazunk, szuperül variálhatjuk a liszteket, elbírja a teljes kiőrlésű búzalisztet, a hajdinalisztet vagy a zablisztet is. Ezt az alapreceptet most reszelt füstölt sajttal dobtam fel, könnyen süthető, nem tapad, szakad, ragad. Önmagában, mártogatósokkal vagy szendvicsként szoktam tálalni (avokádóval, füstölt lazaccal és mikrozöldekkel a kedvencem).
Hozzávalók (4 személyre, kb. 8 db téglalap alakú gofrihoz):
10 dkg sima búzaliszt vagy zabpehelyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg füstölt sajt
3 + kb. 1 dl tej
olívaolaj a sütéshez
A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kikeverjük az olvasztott vajjal, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel, a lereszelt sajttal és apránként adagolva a 3 dl tejjel.
A tésztát felmelegített, olívaolajjal vékonyan kikent gofrisütőben kisütjük. Sütés közben a massza sűrűsödni fog, a maradék tejjel (amennyivel szükséges) hígíthatjuk.