Csigó Zita gasztroblogja

Ördögszekér gomba steak

ChefGomba gombából készítve

2022. április 03. - Csigó Zita

2022_02_27_040037_1.JPG

2022_02_27_040028.JPG

blog1.jpg

2022_02_27_040031_1.JPG

Az ördögszekér az egyik legkedvesebb gombám. Eszméletlen finom, telt, aromás íze van, akár pici só-bors is elegendő hozzá. Az állaga egyébként még azokat is meggyőzi (legalábbis én ezt tapasztaltam), akik nem hatalmas gombarajongók. Húsos, de nem rágós, ha jól készítitek, szinte vajpuha lesz, viszont nem válik szivacsossá. Szokták "steakként" emlegetni, az állaga sokakat a fésűkagylóra emlékezteti. Ha pedig keresztben szeleteljük fel, még a formája is "fésűkagylós". 

Egyébként az ördögszekér a laskagombák nemzetségébe tartozik, sőt egyenesen a legnagyobb méretű tagja. Amit mindenképpen javaslok, hogy ne aprítsátok fel (vagy legfeljebb a formázás során keletkezett nyesedéket, mint én ebben a receptben), gyönyörűen mutat szeletekre vágva. 

Hozzávalók (2 személyre): 

15 dkg teljes kiőrlésű tészta (pl. fusilli, penne)

3 db ördögszekér gomba 

2-3 evőkanál olívaolaj 

4 szál újhagyma 

2 gerezd fokhagyma 

kb. 4 evőkanál szójaszósz 

5 dkg bébispenót 

2022_02_27_040035_1.JPG

A tésztát lobogó, éppen sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. 

Az ördögszekér gombákat hosszában kb. 4 szeletre vágjuk. A tönkök végét egyenesre vágjuk, és a két szélén is annyit levágunk a kalapokból, hogy egyenes szeleteket kapjunk. A vágási felületüket (a belső szeleteknél csak az egyik oldalt) beirdaljuk. A levágott részeket kis kockákra vágjuk. 

Egy serpenyőt jól felhevítünk, beleöntjük az olajat, és erős lángon sütni kezdjük a gombaszeletek egyik, majd másik oldalát. Ezután mérsékeljük a lángot, a serpenyőbe dobjuk a vajat, és ezzel locsolgatva még pár percet sütjük a gombaszeleteket, közben finoman megsózzuk. Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk. 

A visszamaradt zsiradékra rászórjuk a megtisztított, felaprított újhagymát és a lereszelt fokhagymát, majd a gombakockákat is. Forgatva összesütjük, majd hozzáadjuk a főtt tésztát és a szójaszószt. Végül mehet bele a felcsíkozott bébispenót is, majd még addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek. A steakgombákkal tálaljuk. 

A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása