Nálunk a húsvéti sós, ízesített kalács idén gombával felturbózott lesz (azért fogalmaztam így, mert készül még egy "sima" és egy csokis babka is). A szárított gomba szuper ízt ad a kalácsnak, nemcsak húsvétra, hanem például egy tavaszi piknikre is elkészíthetitek.
Hozzávalók (2 darabhoz):
35 dkg fehér búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak instant élesztő (vagy 1/2 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel és egy csipet cukorral felfuttatva)
2 db tojássárgája
kb. 2,5-2,7 dl langyos tej
1 csapott teáskanál só
10 dkg vaj
1/2 doboz ChefGomba mini portobello szárított, szeletelt gomba
1 tojás a kenéshez
A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd apránként belecsorgatjuk a meglangyosított tejet, és mehet bele a só is. Végül hozzádolgozzuk a puha, felkockázott vajat. Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben a szárított gombát átöblítjük, és 20-30 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, a felesleges vizet alaposan kinyomkodjuk belőle, és apróra vágjuk. A megkelt tésztához hozzágyúrjuk, és hagyjuk még egyszer megkelni.
Az ismét megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és mindet hosszú rudakká sodorjuk. 2-2-t koszorú alakban összefonunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20-25 percet pihentetjük. Ezután lekenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 28-30 perc alatt készre sütjük.
Szponzorált tartalom. A recepthez a szárított gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!