Csigó Zita gasztroblogja

4 desszert az ősz gyümölcseivel

Almatócsni, tepsis szilvás palacsinta, sáfrányos zabkása, almás-szilvás crumble

2023. október 24. - Csigó Zita

Válogatás következik az Instagramra kitett receptjeimből, főszerepben az őszi gyümölcsök! Érdemes más gyümölcsökkel is kísérletezni, például a tepsis palacsinta szuper almával, a zabkása körtével, a crumble pedig "elnyeli" a vegyes gyümölcsmaradékokat is. 

2023_10_17_000002676_1.jpg

Almatócsni

2023_10_10_000002579.jpg

Hozzávalók (6-8 darabhoz):

2 db nagy alma (kb. 45-50 dkg)
1 db tojás
2-3 evőkanál cukor(nak megfelelő édesítőszer)
1 kávéskanál őrölt fahéj
3-5 evőkanál liszt (amennyit az alma felvesz)
kevés kókuszzsír a sütéshez

Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd rögtön hozzákeverjük a villával lazán felvert tojást, a cukrot és a fahéjat. Ezután mehet hozzá apránként a liszt (mennyiségét a tojás mérete és az alma határozza meg, ha a gyümölcs levesebb, több lisztet felvesz), annyit adunk hozzá, hogy sűrű, kanállal könnyedén adagolható masszát kapjunk.

Egy serpenyőben felolvasztunk egy kevés kókuszzsírt, a masszából kanállal halmokat teszünk bele, ellapítjuk, és közepes lángon, széles lapáttal alájuk nyúlva egyszer megfordítjuk. (Ha sütés közben a várakozó massza levet engedne, további kevés liszttel korrigálhatjuk az állagát.) Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük, vaníliás vagy fahéjas cukorral, gyümölcsökkel, vaníliasodóval vagy akár karamellszósszal tálalhatjuk.

 

Tepsis szilvás palacsinta

2023_10_17_000002676_2.jpg

Hozzávalók (8 nagyobb szelethez):

3 db tojás
10 dkg cukor(nak megfelelő édesítőszer)
20 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dl szódavíz
40 dkg keményebb húsú szilva 
fahéjas porcukor a tálaláshoz

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a szódavizet, és az egészet simára keverjük. A masszát egy kb. 18x25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A szilvákat megmossuk, cikkekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a masszában.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a süteményt, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Miután kihűlt, felszeleteljük, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Sáfrányos zabkása

2022_11_14_043227.JPG

Hozzávalók (1 nagy vagy 2 közepes adaghoz):

3 dl mandulatej

késhegynyi sáfrány

5 evőkanál zabpehely

topping és édesítés: alma, mogyoróvaj, mandula és juharszirup

A mandulatejbe beáztatjuk a sáfrányt, hagyjuk állni, amíg kiadja a színét, majd leszűrjük. Ezután egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, és lassú tűzön, kevergetve puhára főzzük. Megmosott, szeletekre vágott almával, mogyoróvajjal és durvára vágott mandulával tálaljuk, végül meglocsoljuk juharsziruppal.

 

Almás-szilvás crumble (morzsasüti)

2022_10_02_042779.JPG

Hozzávalók (4 adaghoz):

A gyümölcsréteghez:


60 dkg alma és szilva kb. fele-fele arányban
1 evőkanál (nád)cukor(nak megfelelő édesítőszer)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál őrölt fahéj

A morzsához:

12 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg nagy szemű zabpehely
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg (nád)cukor((nak megfelelő édesítőszer)

A gyümölcsöket megmossuk, az almát meghámozzuk, a szilvát kimagozzuk, majd mindkét fajta gyümölcsöt felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fahéjjal, majd egy közepes méretű sütőtálba simítjuk.


A morzsához a lisztet és a zabpelyhet összekeverjük, hozzáöntjük a vajat és a cukrot, majd morzsás állagúra dolgozzuk. A gyümölcsréteg tetejére szórjuk, és 180 °C-os sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Langyosan a legfinomabb!

süti beállítások módosítása