Válogatás következik az Instagramra kitett receptjeimből, főszerepben az őszi gyümölcsök! Érdemes más gyümölcsökkel is kísérletezni, például a tepsis palacsinta szuper almával, a zabkása körtével, a crumble pedig "elnyeli" a vegyes gyümölcsmaradékokat is.
Almatócsni
Hozzávalók (6-8 darabhoz):
2 db nagy alma (kb. 45-50 dkg)
1 db tojás
2-3 evőkanál cukor(nak megfelelő édesítőszer)
1 kávéskanál őrölt fahéj
3-5 evőkanál liszt (amennyit az alma felvesz)
kevés kókuszzsír a sütéshez
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd rögtön hozzákeverjük a villával lazán felvert tojást, a cukrot és a fahéjat. Ezután mehet hozzá apránként a liszt (mennyiségét a tojás mérete és az alma határozza meg, ha a gyümölcs levesebb, több lisztet felvesz), annyit adunk hozzá, hogy sűrű, kanállal könnyedén adagolható masszát kapjunk.
Egy serpenyőben felolvasztunk egy kevés kókuszzsírt, a masszából kanállal halmokat teszünk bele, ellapítjuk, és közepes lángon, széles lapáttal alájuk nyúlva egyszer megfordítjuk. (Ha sütés közben a várakozó massza levet engedne, további kevés liszttel korrigálhatjuk az állagát.) Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük, vaníliás vagy fahéjas cukorral, gyümölcsökkel, vaníliasodóval vagy akár karamellszósszal tálalhatjuk.
Tepsis szilvás palacsinta
Hozzávalók (8 nagyobb szelethez):
3 db tojás
10 dkg cukor(nak megfelelő édesítőszer)
20 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dl szódavíz
40 dkg keményebb húsú szilva
fahéjas porcukor a tálaláshoz
A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a szódavizet, és az egészet simára keverjük. A masszát egy kb. 18x25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A szilvákat megmossuk, cikkekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a masszában.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a süteményt, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Miután kihűlt, felszeleteljük, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Sáfrányos zabkása
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 közepes adaghoz):
3 dl mandulatej
késhegynyi sáfrány
5 evőkanál zabpehely
topping és édesítés: alma, mogyoróvaj, mandula és juharszirup
A mandulatejbe beáztatjuk a sáfrányt, hagyjuk állni, amíg kiadja a színét, majd leszűrjük. Ezután egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, és lassú tűzön, kevergetve puhára főzzük. Megmosott, szeletekre vágott almával, mogyoróvajjal és durvára vágott mandulával tálaljuk, végül meglocsoljuk juharsziruppal.
Almás-szilvás crumble (morzsasüti)
Hozzávalók (4 adaghoz):
A gyümölcsréteghez:
60 dkg alma és szilva kb. fele-fele arányban
1 evőkanál (nád)cukor(nak megfelelő édesítőszer)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál őrölt fahéj
A morzsához:
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg nagy szemű zabpehely
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg (nád)cukor((nak megfelelő édesítőszer)
A gyümölcsöket megmossuk, az almát meghámozzuk, a szilvát kimagozzuk, majd mindkét fajta gyümölcsöt felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fahéjjal, majd egy közepes méretű sütőtálba simítjuk.
A morzsához a lisztet és a zabpelyhet összekeverjük, hozzáöntjük a vajat és a cukrot, majd morzsás állagúra dolgozzuk. A gyümölcsréteg tetejére szórjuk, és 180 °C-os sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Langyosan a legfinomabb!