Heti gombareceptnek egy szárított gombás snacket hoztam ChefGomba szárított laskagombával készítve. A tésztájába került teljes kiőrlésű liszt, a feltéthez a gombát vörös pesztóval, paradicsommal, fokhagymával főztem össze.
Amíg a tészta megkel, bőven-bőven jut idő a szárított gomba beáztatására is. Aktív munka alig van a lepényekkel, melegen és hidegen egyaránt finomak, kerti partikra vagy piknikre szuperek lesznek!
Hozzávalók (8 darabhoz):
A tésztához:
30 dkg sima búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss élesztő egy késhegynyi cukorral és a meleg vízből 1 dl-ben felfuttatva)
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
kb. 3-3,2 dl meleg (nem forró) víz
A feltéthez:
1 doboz (3 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt laskagomba
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
12 dkg vörös pesztó
20 dkg sűrített paradicsom (18-20%-os)
kevés só
kb. 25-30 dkg reszelt edami sajt
A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel, az olívaolajjal és a sóval. Apránként hozzácsorgatjuk a vizet, összegyúrjuk a tésztát, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, jó alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk az aprított gombát, a pesztót és a paradicsomot. Finoman megsózzuk, pár perc alatt összefőzzük, ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, és 1-1 kerek, kb. fél cm vastag lepénnyé nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, elosztjuk rajtjuk a feltétet, végül megszórjuk a lereszelt sajttal. A lepényeket 180 °C-on kb. 22-25 perc alatt készre sütjük.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!