Csigó Zita gasztroblogja

Laskagombás lepények

ChefGomba gombával készítve

2022. május 11. - Csigó Zita

Heti gombareceptnek egy szárított gombás snacket hoztam ChefGomba szárított laskagombával készítve. A tésztájába került teljes kiőrlésű liszt, a feltéthez a gombát vörös pesztóval, paradicsommal, fokhagymával főztem össze.  

2022_05_10_040876.JPG

desktop332.jpg

2022_05_10_040884.JPG

2022_05_10_040879.JPG

Amíg a tészta megkel, bőven-bőven jut idő a szárított gomba beáztatására is. Aktív munka alig van a lepényekkel, melegen és hidegen egyaránt finomak, kerti partikra vagy piknikre szuperek lesznek!  

Hozzávalók (8 darabhoz): 

A tésztához:

30 dkg sima búzaliszt 

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss élesztő egy késhegynyi cukorral és a meleg vízből 1 dl-ben felfuttatva) 

4 evőkanál olívaolaj 

1 teáskanál só

kb. 3-3,2 dl meleg (nem forró) víz 

A feltéthez: 

1 doboz (3 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt laskagomba

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

12 dkg vörös pesztó 

20 dkg sűrített paradicsom (18-20%-os)

kevés só 

kb. 25-30 dkg reszelt edami sajt 

A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel, az olívaolajjal és a sóval. Apránként hozzácsorgatjuk a vizet, összegyúrjuk a tésztát, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.  

Amíg kel a tészta, a szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, jó alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk az aprított gombát, a pesztót és a paradicsomot. Finoman megsózzuk, pár perc alatt összefőzzük, ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. 

A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, és 1-1 kerek, kb. fél cm vastag lepénnyé nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól kellő távolságra, elosztjuk rajtjuk a feltétet, végül megszórjuk a lereszelt sajttal. A lepényeket 180 °C-on kb. 22-25 perc alatt készre sütjük. 

desktop331.jpg

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása