Bowlokat tervezetten és "hirtelen felindulásból" is szoktam készíteni. Utóbbira általában akkor kerül sor, ha többféle zöldségmaradékom keletkezett: feldarabolom őket, majd tálkákba rendezem főtt gabonával vagy álgabonával, hallal vagy tofuval, hüvelyesekkel, magvakkal. Most a hüvelyeseket fehérjedús algapehelyre cseréltem, amit a (szintén fehérjében gazdag) tonhallal együtt az Íztenger webshopból választottam.
A bio algapehely nemcsak feldobja az ételek ízét, hanem elképesztően egészséges is. Gazdag fehérjében, emészthető növényi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, kalcium- és jódtartalma kiemelkedő.
A BORD à BORD bio óceán algapelyhek termék 50 g-os, visszazárható papírtasakos kiszerelésben kapható, és 3-féle szárított algapelyhet (sea lettuce, dulse és a nálunk talán legismertebb nori) tartalmaz.
Mire elég ennyi alga?
Senkit se tévesszen meg a mennyiség, egy személyre, egy étkezéshez 5 g(!) algával kell számolni. Az elkészítése roppant egyszerű: kimérjük, majd 5-6-szoros mennyiségű vízbe (vagy más folyadékba) áztatjuk 30 percre. Ezután keverhetjük salátákhoz, adhatjuk levesekhez. Létezik még egy izgalmas felhasználási módja: pehely formájában sütőben sült tepsis vagy serpenyős ételek (akár egy egyszerű burgonyás fogás) tetejére is szórhatjuk fűszerként.
10 g (2 adag) algapehely beáztatás előtt és után
Hozzávalók (2 adaghoz):
15 dkg kerek szemű rizs
só
1 evőkanál (ízlés szerint) rizsecet
10 g BORD à BORD bio óceán algapelyhek
10 dkg sárgarépa
10 dkg kígyóuborka
6 dkg fejes káposzta
1 db avokádó
2 db retek
2 szál újhagyma
1 db ACOR Tonhalkonzerv olívaolajban, zöldbabbal és mandulával
lime-gerezdek
5 dkg majonéz
1 teáskanál (a szószból, ízlés szerint) chipotle paprika adobo szószban
fekete szezámmag
A rizst bő kétszeres, enyhén sós vízbe szórjuk, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk alatta a vizet. Lefedjük, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a rizsecetet.
Közben az algapelyhet egy tálba szórjuk, felöntjük 5-6-szoros mennyiségű vízzel, átkeverjük, hogy a víz mindenhol érje, 30 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk.
A megtisztított répát, uborkát, káposztát és avokádót csíkokra, a retket és az újhagymát karikákra vágjuk. Az algát és az újhagymát a rizshez keverjük.
Az algás rizst és a többi előkészített alapanyagot elrendezzük két tálban a tonhallal együtt, az avokádót meglocsoljuk lime-lével. A majonézt összekeverjük a csípős szósszal, ezzel, valamint fekete szezámmaggal tálaljuk a bowlokat.
Szponzorált tartalom: a recepthez felhasznált termékeket az Íztenger biztosította, köszönet érte!