Annyira jó érzés a tudat, hogy még csak éppen most kezdődik majd a nyár, nem késtünk le semmiről. Nekem ez az abszolút kedvenc évszakom, igyekszem kimaxolni. Holnap indítjuk a grillszezont a teraszon, amire ezt a pitét is el fogom készíteni. Spárga + eper = tavasz, terasz + grill = nyár, milyen jó, hogy ezen a májusi hétvégén találkozni fognak!
Hozzávalók (8 szelethez):
1 csomag sütőpapírra feltekert, hűtött leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
1 db tojás (M-es!)
25 dkg krémes ricotta
8 dkg finomra reszelt parmezán + a tálaláshoz
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
kb. 20 szál zöldspárga
A leveles tésztát szobahőmérsékleten 10 percet pihentetjük, majd kitekerjük, és áttesszük egy sütőlemezre. Éles késsel kb. 1,5 cm-es peremet "karcolunk" bele úgy, hogy nem vágjuk át teljesen a tésztát. A tojást szétválasztjuk. A sárgájával megkenjük ezt a kis peremet, majd újra összekeverjük a tojást. A peremen belüli részt megszurkáljuk villával.
A tojást, a ricottát, 5 dkg reszelt parmezánt és a megpucolt, lereszelt fokhagymát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A peremen belüli területen egyenletesen eloszlatjuk.
A spárgákat megmossuk, fás végüket letörjük, meghámozni nem szükséges. Kirakjuk velük a pite tetejét, és megszórjuk a maradék 3 dkg reszelt parmezánnal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-28 percet sütjük. Melegen vagy hűlés után, reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.