Langyos vagy meleg salátákat tavasszal és ősszel készítek a leggyakrabban. Tudom, sokatokban felmerülhet, hogy miért nem köretnek hívom ezeket. A határt ott szoktam meghúzni, hogy legfeljebb kenyeret, bagettet tálalok melléjük (tehát nem egy főételt egészítenek ki), teljesek, komplexek. Akár előételnek is nevezhetném őket, de higgyétek el, egy szimpla hétköznap én sem főzök többfogásos menüket, ezért maradok a saláta kifejezésnél.
Hozzávalók (4 személyre):
3-4 evőkanál olívaolaj
12 szem retek
20 szál zöldspárga
só
35 dkg ChefGomba barna csiperkegomba
15 dkg tetszőleges salátakeverék
extra szűz olívaolaj
balzsamecet
6 db keményre főtt tojás
parmezán sajt a tálaláshoz
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Először rádobjuk a megmosott, cikkekre vágott retket, és rázogatva sütni kezdjük rajta. Amikor már puhul, hozzáadjuk a megtisztított (hámozni nem szükséges, a fás végeket törjük le) zöldspárgát, és együtt készre sütjük, közben megsózzuk. Amikor minden roppanósra puhult, kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
Mehet a helyükre a megtisztított, felcikkezett gomba (kevés olajat még önthetünk a serpenyőbe, ha kell), átpirítjuk, megsózzuk.
A salátakeveréket összekeverjük kevés olívaolajjal és balzsamecettel. Elosztjuk 4 tányérba, majd ráhalmozzuk a felcikkezett tojásokat, a sült retket, spárgát és gombát. Reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!