Csigó Zita gasztroblogja

Spárgás-gombás rizottó

ChefGomba gombával készítve

2022. június 05. - Csigó Zita

Szerencsére gombánk egész évben van, a spárga szezonja viszont limitált. Idén lassan sajnos vége, ezért használjátok ki az utolsó időszakot, és főzzetek egy jó adag rizottót sok-sok spárgával és gombával! Annyira jól működnek együtt! 

2022_06_05_041154.JPG

legutobb_frissitve7.jpg

Spárgás rizottót (ha jól emlékszem) Olaszországban ettem először. És cukkinisat is. Mindkettő azóta is kedvencem, ha kapok spárgát, akkor naná, hogy azzal készítem, egyébként pedig ott a cukkini, amit szintén nagyon szeretek. Gombával mindkettő verhetetlen!

2022_06_05_041156.JPG

2022_06_05_041158.JPG

Hozzávalók (4 személyre):

1 doboz (3 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt fehér csiperkegomba

20 szál fehérspárga

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

só, őrölt fekete bors

kb. 1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)

12-15 dkg vaj

1 nagy marék reszelt parmezán + a tálaláshoz

petrezselyemzöld a díszítéshez

A szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, és jó alaposan kinyomkodjuk. Közben a spárgát megmossuk, fás végét letörjük, meghámozzuk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A csúcsokat félretesszük.

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd mehet hozzá az előkészített gomba, és felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével vagy vízzel.

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Amikor félpuha a rizs, hozzáadjuk a spárgát (a csúcsokat nem), majd amikor már a spárga is puhul, beleszórjuk a lábasba a csúcsokat is. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.

Parmezánnal meghintve, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

2022_06_05_041153.JPG

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!

süti beállítások módosítása