Szerencsére gombánk egész évben van, a spárga szezonja viszont limitált. Idén lassan sajnos vége, ezért használjátok ki az utolsó időszakot, és főzzetek egy jó adag rizottót sok-sok spárgával és gombával! Annyira jól működnek együtt!
Spárgás rizottót (ha jól emlékszem) Olaszországban ettem először. És cukkinisat is. Mindkettő azóta is kedvencem, ha kapok spárgát, akkor naná, hogy azzal készítem, egyébként pedig ott a cukkini, amit szintén nagyon szeretek. Gombával mindkettő verhetetlen!
Hozzávalók (4 személyre):
1 doboz (3 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt fehér csiperkegomba
20 szál fehérspárga
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
só, őrölt fekete bors
kb. 1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)
12-15 dkg vaj
1 nagy marék reszelt parmezán + a tálaláshoz
petrezselyemzöld a díszítéshez
A szárított gombát szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, és jó alaposan kinyomkodjuk. Közben a spárgát megmossuk, fás végét letörjük, meghámozzuk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A csúcsokat félretesszük.
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd mehet hozzá az előkészített gomba, és felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével vagy vízzel.
Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Amikor félpuha a rizs, hozzáadjuk a spárgát (a csúcsokat nem), majd amikor már a spárga is puhul, beleszórjuk a lábasba a csúcsokat is. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.
Parmezánnal meghintve, petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!