Grillszezonban szerintem a legtöbbünknek van otthon egy üveg (házi) BBQ szósza. Van, aki magának főzi, van, aki a boltira szavaz, én általában a középutat választom, azaz veszek egy jó minőségű boltit, amit egy kicsit továbbgondolok itthon. Nem azért, mert a készen beszerzett nem finom, csak mi kevésbé édesen szeretjük, általában rizsecetet és szójaszószt adok még hozzá. A következő receptben a BBQ szószt laskával párosítottam: "pulled pork" karakter hús nélkül. Akkor is érdemes kipróbálnotok, ha esztek húst, akár bowl-nak, akár szendvicsnek elkészítve.
Hozzávalók (4 személyre):
A "pulled laskához":
60 dkg ChefGomba laskagomba
kb. 6 evőkanál BBQ szósz
Az összeállításhoz:
20 dkg bulgur
só
3 gerezd fokhagyma
15 dkg fejes káposzta
salátalevelek, koktélparadicsomok
3-4 szál újhagyma
A megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk, vagy (ha több időnk van :) )szálaira tépjük. Egy rétegben kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Kivesszük a sütőből, és alaposan összeforgatjuk a BBQ szósszal.
Amíg sül a gomba, az átöblített bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymákat, ízlés szerint még megsózzuk, és készre főzzük.
Összeállítjuk a bowlokat: 4 tálban elosztjuk a BBQ szószos laskát, a fokhagymás bulgurt, a megtisztított, felcsíkozott káposztát, a salátaleveleket, a felezett koktélparadicsomokat és a csíkokra vágott újhagymát.
A másik kedvenc elkészítési módom a szendvics vagy burger. Ugyanúgy használom a laskát, mintha pulled pork lenne, szoktam nyitott szendvicsbe is tenni, illetve burgerbe két megpirított buci közé savanyított uborkával, paradicsommal, salátával.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!