Csigó Zita gasztroblogja

Gombás-paradicsomos töltött cukkini

ChefGomba gombával készítve

2022. július 28. - Csigó Zita

A töltött zöldségeket nem lehet megunni. Választani sem tudnék, hogy melyik a kedvenc, a padlizsán nagyon-nagyon karakteres közel-keleti fűszerekkel biztosan, és a semleges cukkini is, amit általában mediterrán irányba szoktam elvinni. Ez a ChefGombás recept is pont ilyen! 

2022_07_19_041848.JPG

desktop339.jpg

Ez a recept tényleg végtelenül egyszerű, de pont ezért szeretem a meleg nyári napokon. Friss, könnyű, aktív munka alig van vele. 4 dolog miatt lesz igazán finom: 

  • zsenge cukkinikből készítem, és csak a magos részt távolítom el, a cukkinihúst nem 
  • rizottó rizst használok 
  • a cukkinit puhára sütöm, így a töltelék nem fog beleszáradni, belesülni a hosszabb sütési idő alatt 
  • a gombát jó alaposan lepirítom. 

2022_07_19_041849.JPG

Hozzávalók (8 darabhoz): 

4 db zsenge (kb. 22-25 dkg/db) sárga cukkini 

só 

12 dkg rizottó rizs

2 evőkanál sűrített paradicsom (18-20 %-os) 

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

15 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba 

kevés morzsolt zöldfűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom) 

1 kis marék edami sajt (vagy más tetszőleges jól olvadó sajt) 

petrezselyemzöld a díszítéshez 

A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos részüket eltávolítjuk (a húsa maradjon!), és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Belsejüket finoman megsózzuk, majd 180 °C-os sütőben puhára sütjük. Nem szoktam túlsütni, maradjanak kissé roppanósak! 

Közben a rizottó rizst egy lábasba szórjuk, kb. kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd folyamatos vízpótlással puhára főzzük, közben megsózzuk. Amikor már puha, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, ezután hozzáadjuk a megtisztított, kis darabokra vágott gombát. Lepirítjuk, majd fűszerezzük sóval és a zöldfűszerrel. Puhára sütjük, és összeforgatjuk a paradicsomos rizzsel. 

A cukkinik belsejét szárazra töröljük, majd megtöltjük a gombás-rizses keverékkel. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és visszatoljuk pár percre a sütőbe, csak addig, amíg a sajt megolvad. Aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. 

2022_07_19_041843.JPG

Szponzorált tartalom: a receptet a ChefGomba biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása