A töltött zöldségeket nem lehet megunni. Választani sem tudnék, hogy melyik a kedvenc, a padlizsán nagyon-nagyon karakteres közel-keleti fűszerekkel biztosan, és a semleges cukkini is, amit általában mediterrán irányba szoktam elvinni. Ez a ChefGombás recept is pont ilyen!
Ez a recept tényleg végtelenül egyszerű, de pont ezért szeretem a meleg nyári napokon. Friss, könnyű, aktív munka alig van vele. 4 dolog miatt lesz igazán finom:
- zsenge cukkinikből készítem, és csak a magos részt távolítom el, a cukkinihúst nem
- rizottó rizst használok
- a cukkinit puhára sütöm, így a töltelék nem fog beleszáradni, belesülni a hosszabb sütési idő alatt
- a gombát jó alaposan lepirítom.
Hozzávalók (8 darabhoz):
4 db zsenge (kb. 22-25 dkg/db) sárga cukkini
só
12 dkg rizottó rizs
2 evőkanál sűrített paradicsom (18-20 %-os)
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba
kevés morzsolt zöldfűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
1 kis marék edami sajt (vagy más tetszőleges jól olvadó sajt)
petrezselyemzöld a díszítéshez
A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos részüket eltávolítjuk (a húsa maradjon!), és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Belsejüket finoman megsózzuk, majd 180 °C-os sütőben puhára sütjük. Nem szoktam túlsütni, maradjanak kissé roppanósak!
Közben a rizottó rizst egy lábasba szórjuk, kb. kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd folyamatos vízpótlással puhára főzzük, közben megsózzuk. Amikor már puha, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot.
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, ezután hozzáadjuk a megtisztított, kis darabokra vágott gombát. Lepirítjuk, majd fűszerezzük sóval és a zöldfűszerrel. Puhára sütjük, és összeforgatjuk a paradicsomos rizzsel.
A cukkinik belsejét szárazra töröljük, majd megtöltjük a gombás-rizses keverékkel. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és visszatoljuk pár percre a sütőbe, csak addig, amíg a sajt megolvad. Aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a receptet a ChefGomba biztosította, köszönet érte!