Csigó Zita gasztroblogja

Duplamustáros-gombás melegszendvics

ChefGomba gombával készítve

2022. augusztus 01. - Csigó Zita

Szeretek melegszendviccsel "etetni". Ráérős reggeleken és esti hatalmas beszélgetések alatt, a különbség talán annyi, hogy 12:00 után bor is jár mellé. Számomra az egyik leginkább nosztalgikus étel, pont ezért olyan jó kötetlen alkalmakra készíteni. Miért nosztalgikus? Az egyetemi évek alatt a lyukasórák (és a kevésbé fontos órák :) ) zömét az Ibolyában töltöttük a Ferenciek terén. Akkor még simán fröccsöztünk 12:00 előtt is, lehetett bent dohányozni (tegyük hozzá, cseppet sem bánom, hogy ez utóbbi már nincs így), és éhhalál ellen rendeltük azokat a bizonyos ikonikus melegszendvicseket. 

2022_08_01_041927.JPG

2022_08_01_041935.JPG

2022_08_01_041925.JPG

...Azt hiszem, 3-féle volt, gombás, sonkás és szalámis, de sosem untuk meg. Idővel nekem egy picit monoton lett, mert akkoriban kezdtem mellőzni a húst, és csak bíztam benne, hogy a gombás tényleg húsmentes. Pici személyes: M. már akkor is ott volt velem, és senki sem tudta szebb "kukac alakban" rányomni a hosszú, keskeny melegszendvicsre a ketchupöt.

Azóta sok-sok év eltelt, az Ibolyában pedig talán 3 éve voltam legutóbb (2 pohár borra, a szendvics elmaradt - bár most nézem, fent van az étlapon a reggelik között, ki tudja, ugyanolyan-e :) ). A főzés-sütés főállás lett, és mindenkinek megpróbálom a kedvencét készíteni, ha vendégségbe jön hozzánk. Ezt a duplamustáros verziót nagyon szeretik a barátaim a melegszendvicseim közül, a recepthez ChefGomba szeletelt csiperkegombát használtam. 

2022_08_01_041932.JPG

Hozzávalók (4 adaghoz): 

A gombához:

2 evőkanál olívaolaj 

40 dkg ChefGomba szeletelt csiperkegomba 

4 gerezd fokhagyma 

őrölt fekete bors, só 

A "besamelhez": 

5 dkg vaj 

2 púpozott evőkanál egész magos mustár 

2 púpozott evőkanál dijoni/klasszikus asztali mustár 

1 dl tej 

só 

kb. 1,5-2 evőkanál étkezési keményítő 

Az összeállításhoz: 

2 db kb. 20 dkg-os bagett (a barna, teljes kiőrlésű, rozsos, magvas verziók szuperül harmonizálnak) 

20 dkg mozzarella sajt 

kb. 10-12 dkg edami sajt 

újhagymazöld a díszítéshez 

 

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a szeletelt gombát átsütjük rajta. Közben hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymákat, megborsozzuk, végül finoman megsózzuk. 

Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a kétféle mustárt és a tejet, megsózzuk, habverővel simára keverjük, majd összeforraljuk. Az étkezési keményítőt simára keverjük egy kevés hideg vízben, a serpenyőbe öntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a "besamelt" (ha kell, adjunk még hozzá kevés keményítőt, jó sűrűnek kell lennie). Összekeverjük a gombával. 

A bagetteket hosszában kettévágjuk (ha billegnek, kis talpat vágunk rájuk), és elosztjuk rajtuk a gombás feltétet. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, rátépkedjük a tetejükre a mozzarellát, megszórjuk a lereszelt sajttal, és a sütő grillfokozatán addig sütjük, amíg a sajtok szépen megolvadnak. Felcsíkozott újhagymazölddel megszórva tálaljuk. 

2022_08_01_041939.JPG

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása