Burgonyával szinte mindenkit le lehet kenyerezni - hogy egy kis képzavarral éljek. Viccen kívül: annyi különböző módon elkészíthető, hogy a legtöbben megtalálják a kedvencüket. Ezeket a kis fasírtokat esti, beszélgetős bulikra szoktam készíteni, akár többféle mártogatóssal. Szárított ChefGomba laskagombát használtam hozzájuk, amely egyszerre dúsítja és fűszerezi a fasírtokat.
Hozzávalók (14-15 darabhoz):
50 dkg burgonya (sárga héjú burgonyát használtam, hámozva mértem le)
só
fél doboz (1,5 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt laskagomba
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj a sütéshez
1 db tojás
5 dkg zabpehelyliszt
fél dl tej
őrölt fekete bors
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, még melegen összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a gombát szűrőben átöblítjük, beáztatjuk egy kevés hideg vízbe 20-30 percre, ezután újra átöblítjük és leszűrjük, majd jó alaposan kinyomkodjuk. Késes aprítóba tesszük a megpucolt, feldarabolt hagymákkal és egy kevés sóval, majd összetörjük. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, és a gombás-hagymás keveréket megpirítjuk rajta (elég annyira, hogy illatozzon a gomba és a hagymák, nem szükséges túlpirítani). Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt krumplit és gomba-hagyma keveréket összedolgozzuk a tojással, a zabpehelyliszttel, a tejjel, sóval és borssal. A masszából 14-15 kis lapos fasírtot formázunk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk (nem kell sok), majd először kérget sütünk a fasírtokra. Ezután mérsékeljük a lángot, és teljesen átsütjük, végül tálalásig papírtörlőre szedjük.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a Chefgomba biztosította, köszönet érte!