Szombaton elutazunk, utolsó főzések, fotózások, receptírások zajlottak a napokban. Hosszú és sűrű heteken vagyok túl, volt karácsonyi forgatás és adventi magazinos különszámba is lesütöttem már 10 rúd bejglit (persze 5 különböző ízben! :) ). Hiába fogy az elkészítendő receptjeim száma, alapanyag maradékok még bőven fellelhetők a hűtőben és a kamrapolcokon. Ezekből készült a tegnapi ebédünk (is).
Szó sincs arról, hogy mindent mindennel össze kell tenni a maradékhasznosítás jegyében, arról viszont annál inkább, hogy ilyenkor legtöbben jobban el merik engedni a kreativitásukat, hiszen nem "külön vásárolnak" az adott ételhez, hanem feldolgozzák, amit otthon találnak. Sok előadást, közös főzést tartottam a témában, és mindig volt, aki elmesélte, hogy az egyik családi kedvenc pont így született.
Az alábbi recept nem váltja meg a világot, viszont gyors, finom, húsmentes és fehérjedús. Kedvetekre variálhatjátok, tehettek bele másmilyen sajtot, gluténmentes opcióként választhattok a bulgur helyett quinoát, vagy feldobhatjátok "ma még éppen jó" fügével.
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
15 dkg bulgur
só
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál citromlé
őrölt fekete bors
20 dkg piros szőlő
10 dkg feta sajt
1 kis csokor snidling (a kertből :) )
1 csomag (18 dkg) füstölt tofu
kevés olívaolaj a sütéshez
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben kifőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben az olívaolajat összekeverjük a citromlével, sóval és borssal, majd a bulgurhoz forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott, leszemezett szőlőt, az összemorzsolt fetát és a felaprított snidlinget.
A tofut felszeleteljük, és egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átsütjük. A langyos bulgursalátával tálaljuk.