Csigó Zita gasztroblogja

Ünnepi gombás receptek – Karácsony és szilveszter a ChefGombával

2022. december 19. - Csigó Zita

Az egész éves gomba projektet zárjuk igazán méltón, ünnepi ételekkel! Csodaszép gombákat kaptam a héten a ChefGombától, két karácsonyi és két szilveszteri/újévi receptet készítettem belőlük, az alábbi posztban együtt mutatom az összeset. 

2022_12_14_043858.JPG

2022_12_14_043850.JPG

2022_12_14_043854.JPG

 

Vajas-fehérboros csiperkegomba 

2022_12_14_043857.JPG

Az egyik legfinomabb gombából készült előétel, és igen, a hozzávalók listája pont ilyen rövid, semmi más nem kell a recepthez. Tökéletesen friss gombából, minőségi vajból és borból készítsétek, ez a titka! 

Hozzávalók (4 személyre): 

50 dkg ChefGomba barna csiperkegomba 

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

10 dkg vaj 

kb. 1 dl száraz fehérbor (lehet több) 

só 

friss petrezselyemzöld 

A gombafejeket megtisztítjuk, egészben hagyjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd mehet hozzá a gomba, rázogatva körbepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát és 2-3 részletben a vajat. A bort szintén apránként öntjük hozzá, közben forgatjuk, rázogatjuk a gombát egészen addig, amíg megpuhul. Végül megsózzuk, majd aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. 

 

Ördögszekér wellington

2022_12_19_043906.JPG

Hozzávalók (2 darabhoz):

3 evőkanál olívaolaj 

3 db ChefGomba ördögszekér gomba 

só 

8 dkg bébispenót 

2 púpozott evőkanál sűrű krémsajt 

1 nagyobb gerezd fokhagyma 

kevés zsemlemorzsa 

1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés) 

1 db tojássárgája a kenéshez 

2 evőkanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, és a hosszában szeletekre vágott gombát erősebb lángon átpirítjuk rajta, közben megsózzuk. Kivesszük, félretesszük.

A maradék olajat is a serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, és a bébispenótot megpároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet. 

A kinyomkodott spenótot összekeverjük a krémsajttal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval. 

A leveles tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd keresztben kettévágjuk. Az egyik darab közepét egy szélesebb sávban, a széleket üresen hagyva megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Rátesszük a gombaszeletek felét. Erre jön a spenót fele, majd ismét egy kis zsemlemorzsa.

Ezután a fotókon látható módon megformázzuk a táskákat. A gombák szélével párhuzamosan bevágjuk a tésztát, majd oldalt, a gombák mentén átlósan csíkokat vágunk. A széleken keletkezett 4 kis háromszögre nem lesz szükség. Először fent és lent ráhajtjuk a töltelékre a tésztát, lekenjük a felvert tojássárgájával, majd felváltva a töltelékre hajtogatjuk a tésztacsíkokat is. Végül az egészet lekenjük tojássárgájával, és a sütőpapírral együtt áttesszük egy tepsibe. A többi hozzávalóból elkészítjük a másik darabot is. 180 °C-ra előmelegített sütőben 22-25 percet sütjük, melegen, szeletekre vágva tálaljuk. 

desktop349.jpg

 

Lencsekrémes portobello 

2022_12_18_043877.JPG

Töltött tojás alternatíva szilveszterre, lencsével.

Hozzávalók (12 darabhoz): 

10 dkg lencse (beáztatva) 

8 db keményre főtt tojás 

2 púpozott evőkanál mustár 

3-4 evőkanál majonéz 

só, őrölt fekete bors 

12 db ChefGomba portobello gomba 

koktélparadicsom, snidling, póréhagyma mikrozöld a díszítéshez 

A lencsét puhára főzzük. Amikor kihűlt, késes aprítóba tesszük a megpucolt tojásokkal, a mustárral és a majonézzel. Krémesre törjük, sózzuk, borsozzuk. 

A portobello gombákat megtisztítjuk (a tönkök most nem kellenek, felhasználhatjuk köretekbe vagy levesbe), és belső felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük, majd kiöntjük belőlük a felesleges folyadékot, és papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk. 

A langyos gombákba töltjük a mustáros tojáskrémet, megmosott, felszeletelt koktélparadicsommal, aprított snidlnggel és (póréhagyma) mikrozölddel díszítjük. 

 

Shiitake gomba-édesburgonya-kelbimbó saláta 

2022_12_18_043880.JPG

Langyosan a legfinomabb! Karácsonyra éppúgy szuper, mint újévre, akár előételként, akár köretként. 

Hozzávalók (4 személyre): 

30 dkg kelbimbó 

50 dkg édesburgonya 

kevés olívaolaj, só 

20 dkg ChefGomba shiitake gomba 

tetszőleges saláta

6-8 dkg feta sajt 

kevés hántolt napraforgómag 

tökmagolaj 

A kelbimbókat megtisztítjuk, külső leveleiket, szárukat eltávolítjuk, majd mindet kettévágjuk. Vágott felükkel felfelé kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Egy másik sütőpapírral bélelt tepsibe mehet a meghámozott, felkockázott édesburgonya. Mindkettőt összeforgatjuk kevés olívaolajjal és sóval, majd 190 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Puhára sütjük (az édesburgonyának kevesebb, a kelbimbónak kicsit több idő kell.) 

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átpirítjuk. Összekeverjük a kelbimbóval és édesburgonyával. Az összetépkedett salátával tálaljuk, megszórjuk morzsolt fetával és napraforgómaggal, végül meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal. 

 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása