Az egész éves gomba projektet zárjuk igazán méltón, ünnepi ételekkel! Csodaszép gombákat kaptam a héten a ChefGombától, két karácsonyi és két szilveszteri/újévi receptet készítettem belőlük, az alábbi posztban együtt mutatom az összeset.
Vajas-fehérboros csiperkegomba
Az egyik legfinomabb gombából készült előétel, és igen, a hozzávalók listája pont ilyen rövid, semmi más nem kell a recepthez. Tökéletesen friss gombából, minőségi vajból és borból készítsétek, ez a titka!
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg ChefGomba barna csiperkegomba
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
kb. 1 dl száraz fehérbor (lehet több)
só
friss petrezselyemzöld
A gombafejeket megtisztítjuk, egészben hagyjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd mehet hozzá a gomba, rázogatva körbepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát és 2-3 részletben a vajat. A bort szintén apránként öntjük hozzá, közben forgatjuk, rázogatjuk a gombát egészen addig, amíg megpuhul. Végül megsózzuk, majd aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Ördögszekér wellington
Hozzávalók (2 darabhoz):
3 evőkanál olívaolaj
3 db ChefGomba ördögszekér gomba
só
8 dkg bébispenót
2 púpozott evőkanál sűrű krémsajt
1 nagyobb gerezd fokhagyma
kevés zsemlemorzsa
1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
1 db tojássárgája a kenéshez
2 evőkanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, és a hosszában szeletekre vágott gombát erősebb lángon átpirítjuk rajta, közben megsózzuk. Kivesszük, félretesszük.
A maradék olajat is a serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, és a bébispenótot megpároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
A kinyomkodott spenótot összekeverjük a krémsajttal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval.
A leveles tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd keresztben kettévágjuk. Az egyik darab közepét egy szélesebb sávban, a széleket üresen hagyva megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Rátesszük a gombaszeletek felét. Erre jön a spenót fele, majd ismét egy kis zsemlemorzsa.
Ezután a fotókon látható módon megformázzuk a táskákat. A gombák szélével párhuzamosan bevágjuk a tésztát, majd oldalt, a gombák mentén átlósan csíkokat vágunk. A széleken keletkezett 4 kis háromszögre nem lesz szükség. Először fent és lent ráhajtjuk a töltelékre a tésztát, lekenjük a felvert tojássárgájával, majd felváltva a töltelékre hajtogatjuk a tésztacsíkokat is. Végül az egészet lekenjük tojássárgájával, és a sütőpapírral együtt áttesszük egy tepsibe. A többi hozzávalóból elkészítjük a másik darabot is. 180 °C-ra előmelegített sütőben 22-25 percet sütjük, melegen, szeletekre vágva tálaljuk.
Lencsekrémes portobello
Töltött tojás alternatíva szilveszterre, lencsével.
Hozzávalók (12 darabhoz):
10 dkg lencse (beáztatva)
8 db keményre főtt tojás
2 púpozott evőkanál mustár
3-4 evőkanál majonéz
só, őrölt fekete bors
12 db ChefGomba portobello gomba
koktélparadicsom, snidling, póréhagyma mikrozöld a díszítéshez
A lencsét puhára főzzük. Amikor kihűlt, késes aprítóba tesszük a megpucolt tojásokkal, a mustárral és a majonézzel. Krémesre törjük, sózzuk, borsozzuk.
A portobello gombákat megtisztítjuk (a tönkök most nem kellenek, felhasználhatjuk köretekbe vagy levesbe), és belső felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük, majd kiöntjük belőlük a felesleges folyadékot, és papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk.
A langyos gombákba töltjük a mustáros tojáskrémet, megmosott, felszeletelt koktélparadicsommal, aprított snidlnggel és (póréhagyma) mikrozölddel díszítjük.
Shiitake gomba-édesburgonya-kelbimbó saláta
Langyosan a legfinomabb! Karácsonyra éppúgy szuper, mint újévre, akár előételként, akár köretként.
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg kelbimbó
50 dkg édesburgonya
kevés olívaolaj, só
20 dkg ChefGomba shiitake gomba
tetszőleges saláta
6-8 dkg feta sajt
kevés hántolt napraforgómag
tökmagolaj
A kelbimbókat megtisztítjuk, külső leveleiket, szárukat eltávolítjuk, majd mindet kettévágjuk. Vágott felükkel felfelé kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Egy másik sütőpapírral bélelt tepsibe mehet a meghámozott, felkockázott édesburgonya. Mindkettőt összeforgatjuk kevés olívaolajjal és sóval, majd 190 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Puhára sütjük (az édesburgonyának kevesebb, a kelbimbónak kicsit több idő kell.)
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átpirítjuk. Összekeverjük a kelbimbóval és édesburgonyával. Az összetépkedett salátával tálaljuk, megszórjuk morzsolt fetával és napraforgómaggal, végül meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!