Péntektől máig "medvehagyma hétvégét" tartottam az Instagramon, jöjjenek az ott megosztott ételek! 3 olyan könnyű receptet válogattam össze a kedvenceimből, amelyek számomra "tipikus" hétvégiek, ráérősebb reggelire jöhet a gofri, esti borozás mellé a csavart rúd, a vegyes zöldségtócsni pedig szuper ebéd vagy vacsora lehet.
Medvehagymás csavart rúd
A jó öreg túrós-vajas tészta medvehagymával nagyon ütős lesz! A rudak tetejére szórhattok szezámmagot vagy parmezánt, de csak simán vajjal átkenve is finomak.
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg búzaliszt (a fele nyugodtan cserélhető teljes kiőrlésű lisztre)
1 kávéskanál só
25 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg félzsíros túró
A töltelékhez:
10 dkg tejszínes krémsajt
20-25 szál medvehagyma
só
kevés tejföl
A kenéshez:
kevés olvasztott vaj
A lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. Hagyjuk kicsit pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a krémsajtot összedolgozzuk a megmosott, finomra aprított medvehagymával (a szárvégeket távolítsuk el!) és kevés sóval, a legegyszerűbb késes aprítóban összetörni. Ezután annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól kenhető állagot kapjunk (ne "húzza" a tésztát).
A tésztát lisztezett felületen kb. 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. A hosszabbik oldala mentén félbehajtjuk, a széleket összeigazítjuk, óvatosan összenyomkodjuk.
Csíkokra vágjuk, a tésztacsíkokat a végüknél megfogva ellentétes irányban néhányszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy kevés olvasztott vajjal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 22-25 perc kell nekik, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Medvehagymás gofri
Hozzávalók (4 darabhoz):
2 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
só
2 + kb. 1/2 dl tej
kb. 25-30 szál medvehagyma
kevés olívaolaj a gofrisütőhöz
A tojásokat kikeverjük az olvasztott, de már nem forró vajjal. A kétféle lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásos keverékhez szórjuk, adunk hozzá 3-4 nagy csipet sót, majd fokozatosan felhígítjuk 2 dl tejjel. Végül belekeverjük a megmosott, leszárazott, finomra aprított medvehagymát is.
A gofrisütőt felmelegítjük, kikenjük kevés olívaolajjal, és 4 gofrit sütünk a tésztából. (A massza ahogy áll, úgy sűrűsödik, a sütés ideje alatt valószínűleg fel kell majd hígítani a 1/2 dl tejjel.)
Medvehagymás zöldségtócsni
Hozzávalók (8 darabhoz):
50 dkg vegyes zöldség (hámozott súly): 1 db zsenge karalábé + 1 db közepes méretű sárgarépa + annyi burgonya, hogy kijöjjön a fél kg
1 db tojás
kb. 3 evőkanál tetszőleges liszt
só, őrölt fekete bors
1 csokor (30-40 szál) medvehagyma
kevés olívaolaj a sütéshez
A megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük. A zöldségekhez rögtön hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a fűszereket és a megmosott, leszárazott, finomra aprított medvehagymát.
Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat (nem szükséges bő olaj!), és 8 lapos tócsnit sütünk a masszából. Tálalásig papírtörlőre szedjük.