Szép lassan ki lehet merészkedni esténként a teraszra, és jönnek a kirándulós-piknikezős napok is, épp ezért áprilisra 4 sós sütit készítettem ChefGomba gombákkal. Van köztük két villámgyors leveles, egy kelt és egy omlós tésztás, hogy mindenki tudjon választani. :)
Mustáros-gombás csavart leveles rudak
Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
15 dkg ChefGomba barna csiperkegomba
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1-2 kávéskanál őrölt zöldfűszerkeverék
só, őrölt fekete bors
1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta
3-4 evőkanál mustár (szuper bele egy kis magos mustár is!)
kevés vaj a kenéshez
reszelt parmezán a szóráshoz
A gombát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd mehet hozzá a gomba is. Átpirítjuk, fűszerezzük, majd papírtörlőre szedjük. Ezután vágódeszkára tesszük, és még apróbbra vágjuk.
A leveles tésztát 10 perc pihentetés után kitekerjük, majd egyenletesen megkenjük a mustárral. Az egyik hosszabbik oldalával párhuzamosan, az alsó felére halmozzuk a gombát, elegyengetjük, majd a másik felét ráhajtjuk. Kb. 16 csíkra vágjuk, ezután mindet 2-3-szor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy kevés olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt parmezánnal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 16-18 percet sütjük, a rudakat a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Gombás-olívás calzone
Hozzávalók (4 darabhoz):
A tésztához:
50 dkg búzaliszt (a fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű liszt)
1 tasak szárított élesztő (vagy fél kocka friss a vízből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatva)
4 evőkanál olívaolaj
1 bő teáskanál só
kb. 3 dl langyos víz
A töltelékhez:
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
15 dkg passata
1 csapott teáskanál morzsolt vagy őrölt zöldfűszerkeverék
só
25 dkg vegyes ChefGomba gomba: laskát, valamint fehér és barna csiperkét használtam
8 dkg magozott, fekete olajbogyó
2 gömb (20 dkg) mozzarella sajt
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (a vizet csak apránként). Összegyúrjuk, sima felületű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben az egyik evőkanál olívaolajat felhevítjük, megfonnyasztjuk rajta a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd felöntjük a passatával. Fűszerezzük a zöldfűszerrel és kevés sóval, lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
A maradék olívaolajat felhevítjük egy másik serpenyőben, és a megtisztított, felaprított gombákat átpirítjuk rajta, a pirítás végén megsózzuk.
A megkelt tésztát éppen lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindet kb. 3 mm vékony körré (lehet vékonyabbra, az enyém kissé vastagabb, mint a klasszikus calzone) nyújtjuk. A széleket üresen hagyva megkenjük a paradicsomszósszal, majd az alsó felükön elosztjuk a pirított gombát, a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyót és az összetépkedett mozzarellát. A másik felüket ráhajtjuk, a széleket félkörben összenyomkodjuk, felhajtjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc kell nekik, melegen is hűlés után is finomak!
Spenótos leveles ördögszekér gombával
Hozzávalók (4 darabhoz):
1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta
2 evőkanál olívaolaj
kb. 2 db ChefGomba ördögszekér gomba
só
2 gerezd fokhagyma
20 dkg bébispenót
őrölt fekete bors, szerecsendió
néhány koktélparadicsom
1 db tojássárgája
kevés edami sajt
A leveles tésztát 10 perc pihentetés után kitekerjük, majd 4 egyenlő méretű téglalapra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Éles, rövid pengéjű késsel mindnek egy kb. 1 cm vastag peremet karcolunk (nem vágjuk át teljesen a tésztát).
Az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, majd a vékony szeletekre vágott ördögszekér gombát (a felesleg szuper lesz melegszendvicshez, leveshez vagy pl. zöldséges bulgurkörethez) erős lángon éppen csak megpirítjuk, finoman sózzuk. A többi olajat is a serpenyőbe öntjük, ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, megfonnyasztjuk rajta, majd hozzáadjuk a megmosott, felcsíkozott bébispenótot. 1-2 perc alatt puhára sütjük (ne maradjon alatta nedvesség!), közben sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Elosztjuk a 4 tésztadarab kereten belüli részén, rátesszük a gombaszeleket és a megmosott, felezett koktélparadicsomokat is.
A tészta peremeit lekenjük egy kevés vízzel felhígított tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük, közben a sütési idő felénél megszórjuk a lereszelt sajttal.
Póréhagymás-gombás galette
Hozzávalók (8 kisebb szelethez):
A tésztához:
20 dkg búzaliszt (8-10 dkg lehet belőle teljes kiőrlésű)
12 dkg vaj
1 db tojás
1 kávéskanál só
olvasztott vaj, felvert tojás vagy kevés vízzel hígított tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
10 dkg póréhagyma
25 dkg vegyes ChefGomba: shiitakét, valamint fehér és barna csiperkét használtam
só, őrölt fekete bors
kevés zsemlemorzsa
aprított snidling a tálaláshoz
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, közben annyi hideg vizet adunk hozzá (2-3 evőkanállal, csak ha szükséges), hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és 20-30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rádobjuk a vajat, majd a megpucolt, felkarikázott póréhagymát sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombákat, és erős lángon, kevergetve átpirítjuk (fontos, hogy ne engedjenek sok levet), közben sózzuk, borsozzuk.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és pár mm vékony körré nyújtjuk. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy körben 3-4 cm-t üresen hagyunk a szélén. A zsemlemorzsával beszórt felületre ráhalmozzuk a pórés-gombás tölteléket, majd az üresen hagyott tésztarészt körben ráhajtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal vagy tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a receptekhez felhasznált gombákat a ChefGomba biztosította, köszönet érte!