Csigó Zita gasztroblogja

Áprilisi ChefGomba receptek: süssünk sós sütiket gombával!

2023. április 20. - Csigó Zita

Szép lassan ki lehet merészkedni esténként a teraszra, és jönnek a kirándulós-piknikezős napok is, épp ezért áprilisra 4 sós sütit készítettem ChefGomba gombákkal. Van köztük két villámgyors leveles, egy kelt és egy omlós tésztás, hogy mindenki tudjon választani. :) 

2023_04_15_044937.JPG

desktop356.jpg

Mustáros-gombás csavart leveles rudak 

2023_04_15_044943.JPG

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz): 

15 dkg ChefGomba barna csiperkegomba 

1 evőkanál olívaolaj 

1 nagy gerezd fokhagyma 

1-2 kávéskanál őrölt zöldfűszerkeverék 

só, őrölt fekete bors 

1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta 

3-4 evőkanál mustár (szuper bele egy kis magos mustár is!) 

kevés vaj a kenéshez 

reszelt parmezán a szóráshoz 

A gombát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd mehet hozzá a gomba is. Átpirítjuk, fűszerezzük, majd papírtörlőre szedjük. Ezután vágódeszkára tesszük, és még apróbbra vágjuk. 

A leveles tésztát 10 perc pihentetés után kitekerjük, majd egyenletesen megkenjük a mustárral. Az egyik hosszabbik oldalával párhuzamosan, az alsó felére halmozzuk a gombát, elegyengetjük, majd a másik felét ráhajtjuk. Kb. 16 csíkra vágjuk, ezután mindet 2-3-szor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy kevés olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt parmezánnal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 16-18 percet sütjük, a rudakat a tepsiben hagyjuk kihűlni. 

 

Gombás-olívás calzone

2023_04_15_044944.JPG

Hozzávalók (4 darabhoz): 

A tésztához:

50 dkg búzaliszt (a fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű liszt) 

1 tasak szárított élesztő (vagy fél kocka friss a vízből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatva) 

4 evőkanál olívaolaj 

1 bő teáskanál só 

kb. 3 dl langyos víz 

A töltelékhez:

2 evőkanál olívaolaj 

1 gerezd fokhagyma 

15 dkg passata 

1 csapott teáskanál morzsolt vagy őrölt zöldfűszerkeverék 

25 dkg vegyes ChefGomba gomba: laskát, valamint fehér és barna csiperkét használtam 

8 dkg magozott, fekete olajbogyó 

2 gömb (20 dkg) mozzarella sajt 

A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (a vizet csak apránként). Összegyúrjuk, sima felületű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. 

Közben az egyik evőkanál olívaolajat felhevítjük, megfonnyasztjuk rajta a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd felöntjük a passatával. Fűszerezzük a zöldfűszerrel és kevés sóval, lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. 

A maradék olívaolajat felhevítjük egy másik serpenyőben, és a megtisztított, felaprított gombákat átpirítjuk rajta, a pirítás végén megsózzuk. 

A megkelt tésztát éppen lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindet kb. 3 mm vékony körré (lehet vékonyabbra, az enyém kissé vastagabb, mint a klasszikus calzone) nyújtjuk. A széleket üresen hagyva megkenjük a paradicsomszósszal, majd az alsó felükön elosztjuk a pirított gombát, a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyót és az összetépkedett mozzarellát. A másik felüket ráhajtjuk, a széleket félkörben összenyomkodjuk, felhajtjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc kell nekik, melegen is hűlés után is finomak! 

 

Spenótos leveles ördögszekér gombával 

2023_04_15_044939.JPG

Hozzávalók (4 darabhoz): 

1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta 

2 evőkanál olívaolaj 

kb. 2 db ChefGomba ördögszekér gomba 

2 gerezd fokhagyma 

20 dkg bébispenót 

őrölt fekete bors, szerecsendió

néhány koktélparadicsom 

1 db tojássárgája 

kevés edami sajt 

A leveles tésztát 10 perc pihentetés után kitekerjük, majd 4 egyenlő méretű téglalapra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Éles, rövid pengéjű késsel mindnek egy kb. 1 cm vastag peremet karcolunk (nem vágjuk át teljesen a tésztát). 

Az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, majd a vékony szeletekre vágott ördögszekér gombát (a felesleg szuper lesz melegszendvicshez, leveshez vagy pl. zöldséges bulgurkörethez) erős lángon éppen csak megpirítjuk, finoman sózzuk. A többi olajat is a serpenyőbe öntjük, ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, megfonnyasztjuk rajta, majd hozzáadjuk a megmosott, felcsíkozott bébispenótot. 1-2 perc alatt puhára sütjük (ne maradjon alatta nedvesség!), közben sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Elosztjuk a 4 tésztadarab kereten belüli részén, rátesszük a gombaszeleket és a megmosott, felezett koktélparadicsomokat is. 

A tészta peremeit lekenjük egy kevés vízzel felhígított tojássárgájával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük, közben a sütési idő felénél megszórjuk a lereszelt sajttal. 

 

Póréhagymás-gombás galette 

2023_04_15_044945.JPG

Hozzávalók (8 kisebb szelethez):

A tésztához:

20 dkg búzaliszt (8-10 dkg lehet belőle teljes kiőrlésű)

12 dkg vaj

1 db tojás

1 kávéskanál só 

olvasztott vaj, felvert tojás vagy kevés vízzel hígított tojássárgája a kenéshez 

A töltelékhez:

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj 

10 dkg póréhagyma 

25 dkg vegyes ChefGomba: shiitakét, valamint fehér és barna csiperkét használtam 

só, őrölt fekete bors 

kevés zsemlemorzsa 

aprított snidling a tálaláshoz 

 A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, közben annyi hideg vizet adunk hozzá (2-3 evőkanállal, csak ha szükséges), hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és 20-30 percre hűtőbe tesszük. 

Közben elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rádobjuk a vajat, majd a megpucolt, felkarikázott póréhagymát sütni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombákat, és erős lángon, kevergetve átpirítjuk (fontos, hogy ne engedjenek sok levet), közben sózzuk, borsozzuk. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és pár mm vékony körré nyújtjuk. Áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy körben 3-4 cm-t üresen hagyunk a szélén. A zsemlemorzsával beszórt felületre ráhalmozzuk a pórés-gombás tölteléket, majd az üresen hagyott tésztarészt körben ráhajtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal vagy tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, aprított snidlinggel megszórva tálaljuk. 

 

Szponzorált tartalom: a receptekhez felhasznált gombákat a ChefGomba biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása