A nyári szabadságom miatt a hónap végére időzítettem az augusztusi ChefGomba recepteket. "Cserébe" tettem hozzájuk sok-sok nyaralós emléket, ízt, főszerepben a kedvenc zöldfűszereimmel. Kicsit átmenet ez az augusztusi négyes: szuperek nyárra, de igazából már őszi ételek.
Duplagombás-kakukkfüves crostini
Tény, hogy a legnagyobb nyárban a paradicsomos bruschetta a kedvenc, ám egy hűvösebb estére már elő szoktam szedni a "laktatóbb" crostini feltéteket. Ősztől pedig egyértelműen övék a főszerep.
Hozzávalók (2 adaghoz):
olívaolaj
15 dkg ChefGomba shiitake és bébi fehér csiperkegomba vegyesen
kb. 6 pici ág kakukkfű
kb. fél dl száraz fehérbor (lehet kevéssel több)
só, őrölt fekete bors
8 tetszőleges (kis) szelet kenyér
1 nagyobb gerezd fokhagyma
Egy kevés olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, és a megtisztított, felszeletelt shiitakét és csiperkét lassú tűzön, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és az apránként hozzáadott borral puhára pároljuk, végül sózzuk, borsozzuk. A kenyérszeletek egyik oldalát megspricceljük olívaolajjal, és forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A pirított felüket bedörzsöljük a fokhagymával, majd rájuk halmozzuk a gombát. A crostinik langyosan a legfinomabbak (és szerintem így, rusztikusan, díszítés nélkül a legszebbek).
Ördögszekérgomba-steak krémes-zöldfűszeres polentával
Számomra ilyen az igazi comfort food! Ráadásul a krémes polenta (puliszka) pillanatok alatt elkészül, szeretem sietős napokon elővenni, és változatos feltétekkel jól megpakolni.
Hozzávalók (2 adaghoz):
2-3 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
só
1 kis csokor petrezselyemzöld
2 db ChefGomba ördögszekér laskagomba
7 dl víz (lehet tej vagy víz-tej keverék fele-fele arányban)
15 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
parmezán sajt
1 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben felhevítjük, majd a megtisztított, szeletekre vágott hagymát puhára sütjük rajta, közben megsózzuk. Végül hozzákeverjük a leszárazott, felaprított petrezselyemzöldet.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a maradék felhevített olívaolajon, egy másik serpenyőben átsütjük, finoman megsózzuk.
Ezalatt a polentához a vizet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és hozzászórjuk a kukoricadarát, valamint ízesítjük sóval. Folyamatos kevergetés mellett krémesre, puhára főzzük, végül hozzákeverjük a puha, felkockázott vajat is.
A krémes polentát két tányérba kanalazzuk, elosztjuk a tetejükön a sült gombaszeleteket és a petrezselymes sült hagymát. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fehérbabos-gombás spagetti oregánóval
Ebben a receptben a hámozott, aprított paradicsomot nem főzöm szósszá, hanem a főzés végén adom a serpenyő tartalmához. Éppen csak összemelegítem, szuper friss lesz így a végeredmény. A konzerv használata persze nem kötelező, húsos, apróra vágott paradicsomot is használhattok.
Hozzávalók (2 adaghoz):
18-20 dkg teljes kiőrlésű spagetti
só
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet csilipehely (ízlés szerint)
25 dkg ChefGomba barna bébi csiperkegomba
3-4 ág oregánó lecsipkedett levelei
őrölt fekete bors
1/2 konzerv hámozott, aprított paradicsom (20 dkg)
1 konzerv (24 dkg töltőtömeg) fehérbab
A spagettit lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük.
Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta, rászórjuk a csilit is. Mehet hozzá a megtisztított, felcikkezett gomba és az oregánó lecsipkedett levelei. Sózzuk, borsozzuk, a gombát puhára sütjük.
Ezután hozzáadjuk az aprított paradicsomot és a leszűrt babot, de már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy a paradicsom és a bab felmelegedjen. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a főtt tésztát. Tálalás előtt meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal.
Paradicsomos-bazsalikomos burgonyafőzelék sült laskagombával
Nem klasszikus főzelék, viszont érdemes vele egy próbát tenni, annyira finom! Liszt és egyéb sűrítőanyag teljesen felesleges bele, a bazsalikom mennyiségét pedig szinte lehetetlen túlzásba vinni.
Hozzávalók (2 adaghoz):
4 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
80 dkg burgonya ("B")
1 konzerv hámozott, aprított paradicsom (40 dkg)
só, őrölt fekete bors
1 nagy marék bazsalikomlevél
10-15 dkg ChefGomba laskagomba
Az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított vörös- és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Rászórjuk a meghámozott, közepes méretű kockákra vágott burgonyát, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Közben, ha szükséges, öntünk hozzá további vizet, de mindig csak egy keveset.
Miután megpuhult a burgonya, egy merőkanálnyit belőle botmixerrel pürésítünk, majd visszaöntjük a lábasba, és kevergetve besűrítjük. Végül hozzáadjuk a főzelékhez a felcsíkozott bazsalikomleveleket is.
Közben a maradék olívaolajat felhevítjük egy másik serpenyőben, és a megtisztított, nagyobb darabokra vágott laskát erős lángon átsütjük, átpirítjuk rajta, közben megsózzuk. A főzeléket a gombafeltéttel tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!