Csigó Zita gasztroblogja

Egy kicsit még nyár, egy kicsit már ősz: augusztusi ChefGomba receptek

Sok-sok zöldfűszerrel!

2023. augusztus 29. - Csigó Zita

A nyári szabadságom miatt a hónap végére időzítettem az augusztusi ChefGomba recepteket. "Cserébe" tettem hozzájuk sok-sok nyaralós emléket, ízt, főszerepben a kedvenc zöldfűszereimmel. Kicsit átmenet ez az augusztusi négyes: szuperek nyárra, de igazából már őszi ételek.

2023_08_23_000001827.jpg

Duplagombás-kakukkfüves crostini

Tény, hogy a legnagyobb nyárban a paradicsomos bruschetta a kedvenc, ám egy hűvösebb estére már elő szoktam szedni a "laktatóbb" crostini feltéteket. Ősztől pedig egyértelműen övék a főszerep. 

Hozzávalók (2 adaghoz): 

olívaolaj 

15 dkg ChefGomba shiitake és bébi fehér csiperkegomba vegyesen 

kb. 6 pici ág kakukkfű 

kb. fél dl száraz fehérbor (lehet kevéssel több)

só, őrölt fekete bors 

8 tetszőleges (kis) szelet kenyér

1 nagyobb gerezd fokhagyma 

Egy kevés olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, és a megtisztított, felszeletelt shiitakét és csiperkét lassú tűzön, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és az apránként hozzáadott borral puhára pároljuk, végül sózzuk, borsozzuk. A kenyérszeletek egyik oldalát megspricceljük olívaolajjal, és forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A pirított felüket bedörzsöljük a fokhagymával, majd rájuk halmozzuk a gombát. A crostinik langyosan a legfinomabbak (és szerintem így, rusztikusan, díszítés nélkül a legszebbek).

2023_08_18_000001805.jpg

2023_08_18_000001808.jpg

 

Ördögszekérgomba-steak krémes-zöldfűszeres polentával

Számomra ilyen az igazi comfort food! Ráadásul a krémes polenta (puliszka) pillanatok alatt elkészül, szeretem sietős napokon elővenni, és változatos feltétekkel jól megpakolni. 

Hozzávalók (2 adaghoz): 

2-3 evőkanál olívaolaj 

1 közepes fej vöröshagyma 

1 kis csokor petrezselyemzöld 

2 db ChefGomba ördögszekér laskagomba 

7 dl víz (lehet tej vagy víz-tej keverék fele-fele arányban)

15 dkg kukoricadara 

5 dkg vaj 

parmezán sajt 

1 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben felhevítjük, majd a megtisztított, szeletekre vágott hagymát puhára sütjük rajta, közben megsózzuk. Végül hozzákeverjük a leszárazott, felaprított petrezselyemzöldet.

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a maradék felhevített olívaolajon, egy másik serpenyőben átsütjük, finoman megsózzuk. 

Ezalatt a polentához a vizet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és hozzászórjuk a kukoricadarát, valamint ízesítjük sóval. Folyamatos kevergetés mellett krémesre, puhára főzzük, végül hozzákeverjük a puha, felkockázott vajat is. 

A krémes polentát két tányérba kanalazzuk, elosztjuk a tetejükön a sült gombaszeleteket és a petrezselymes sült hagymát. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. 

2023_08_18_000001809.jpg

 2023_08_18_000001812.jpg

 

Fehérbabos-gombás spagetti oregánóval 

Ebben a receptben a hámozott, aprított paradicsomot nem főzöm szósszá, hanem a főzés végén adom a serpenyő tartalmához. Éppen csak összemelegítem, szuper friss lesz így a végeredmény. A konzerv használata persze nem kötelező, húsos, apróra vágott paradicsomot is használhattok. 

Hozzávalók (2 adaghoz): 

18-20 dkg teljes kiőrlésű spagetti 

só 

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

1 nagy csipet csilipehely (ízlés szerint)

25 dkg ChefGomba barna bébi csiperkegomba 

3-4 ág oregánó lecsipkedett levelei 

őrölt fekete bors 

1/2 konzerv hámozott, aprított paradicsom (20 dkg) 

1 konzerv (24 dkg töltőtömeg) fehérbab 

A spagettit lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. 

Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta, rászórjuk a csilit is. Mehet hozzá a megtisztított, felcikkezett gomba és az oregánó lecsipkedett levelei. Sózzuk, borsozzuk, a gombát puhára sütjük.

Ezután hozzáadjuk az aprított paradicsomot és a leszűrt babot, de már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy a paradicsom és a bab felmelegedjen. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a főtt tésztát. Tálalás előtt meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal. 

2023_08_19_000001813.jpg

2023_08_19_000001815.jpg

 

Paradicsomos-bazsalikomos burgonyafőzelék sült laskagombával 

Nem klasszikus főzelék, viszont érdemes vele egy próbát tenni, annyira finom! Liszt és egyéb sűrítőanyag teljesen felesleges bele, a bazsalikom mennyiségét pedig szinte lehetetlen túlzásba vinni. 

Hozzávalók (2 adaghoz): 

4 evőkanál olívaolaj 

1 fej vöröshagyma 

2-3 gerezd fokhagyma 

80 dkg burgonya ("B") 

1 konzerv hámozott, aprított paradicsom (40 dkg)

só, őrölt fekete bors 

1 nagy marék bazsalikomlevél 

10-15 dkg ChefGomba laskagomba 

Az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított vörös- és fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Rászórjuk a meghámozott, közepes méretű kockákra vágott burgonyát, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. 

Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Közben, ha szükséges, öntünk hozzá további vizet, de mindig csak egy keveset. 

Miután megpuhult a burgonya, egy merőkanálnyit belőle botmixerrel pürésítünk, majd visszaöntjük a lábasba, és kevergetve besűrítjük. Végül hozzáadjuk a főzelékhez a felcsíkozott bazsalikomleveleket is. 

Közben a maradék olívaolajat felhevítjük egy másik serpenyőben, és a megtisztított, nagyobb darabokra vágott laskát erős lángon átsütjük, átpirítjuk rajta, közben megsózzuk. A főzeléket a gombafeltéttel tálaljuk. 

2023_08_19_000001819.jpg

2023_08_23_000001823.jpg

 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása