A gomba ugyanúgy lehet hétköznapi hozzávaló, mint elegáns karácsonyi étel vagy szilveszteri partifalat alapanyaga. Ha mindenképpen választanom kellene, az alábbi négyesből a wellington a kedvencem, ezt akár köretnek is ajánlom az ünnepi asztalra.
Gomba wellington ceruzababbal
Hozzávalók (4 darabhoz):
12 darab közepes méretű ChefGomba fehér csiperkegomba
25 dkg mirelit ceruzabab
só
2 csomag (2*27 dkg) hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta
20 dkg sűrű, tejszínes sajtkrém
4-5 púpozott evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld
őrölt fekete bors
4 evőkanál mustár
2 db tojássárgája a kenéshez
A megtisztított gombákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben kb. 15 percet sütjük, majd szárazra töröljük. A ceruzababot enyhén sós vízben roppanósra főzzük, ezután leszűrjük, és konyharuhával szintén leszárítjuk.
A leveles tésztát kis ideig szobahőmérsékleten pihentetjük, ezután a lapokat először hosszában, majd keresztben is kettévágjuk, így 4-4 egyforma méretű téglalapot fogunk kapni. A krémsajtot kikeverjük a petrezselyemmel, sóval és borssal.
Összeállítás: az egyik tésztadarabot (körben 2-2 cm tésztát üresen hagyva) megkenjük a krémsajt negyedével, erre jön a ceruzabab negyede, a babra pedig 3 sült gomba. Finoman megsózzuk, végül megkenjük egy evőkanál mustárral. Az üres széleket megkenjük felvert tojássárgájával, és ráteszünk egy másik tésztadarabot. Összenyomkodjuk, villával körben megmintázzuk, majd a tetejét is lekenjük tojássárgájával. Végül megszurkáljuk villával, és 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. (A többi hozzávaló felhasználásával hasonlóan elkészítjük a másik 3 darabot is.)
Rétes szaloncukor gombával és camembert sajttal töltve
Hozzávalók (8 darabhoz):
30 dkg ChefGomba ördögszekér gomba
2 evőkanál olívaolaj
só
12 dkg camembert sajt
kb. 12 dkg vaj
1 csomag 6 lapos réteslap
kevés zsemlemorzsa
A megtisztított gombákat hosszában szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon átsütjük, a sütés végén megsózzuk. A gombaszeleteket 8 kb. egyenlő részre osztjuk. A camembert sajtot 8 hosszúkás szeletre vágjuk, a vajat megolvasztjuk.
A réteslapokat kitekerjük, mindet kettévágjuk, majd az így kapott hasáb formájú lapokat hármasával, kevés olvasztott vajjal összeragasztjuk (a legfelső lapra ne kerüljön zsiradék!). Ezután mindet keresztben kettévágjuk, így 8 darab egyforma 3 rétegű tésztanégyzetet kapunk. Mindegyik alsó harmadát (a széleket körben üresen hagyva) beszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, erre kerül egy kupac gomba egymásra helyezve és a tetejükre egy szelet sajt.
Az alsó végétől indítva a tésztát feltekerjük, a két végét konyhai kötözővel szaloncukor formára elkötjük. Hasonlóan elkészítjük a többi szaloncukrot is. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 percet sütjük. A sütést követően a kötözőt eltávolítjuk (szalagra cserélhetjük). Melegen tálaljuk.
Party-toast sült gombás, spenótos, tojásos feltéttel
Hozzávalók (12 darabhoz):
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
8 dkg bébispenót
só, szerecsendió
18-20 db ChefGomba barna baby csiperkegomba
4 db keményre főtt tojás
2-3 púpozott teáskanál mustár (többet is adhatunk hozzá ízlés szerint)
6 db toast kenyér
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, lereszelt fokhagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a megmosott, felcsíkozott spenótleveleket, rövid idő alatt megfonnyasztjuk, közben sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kivesszük, félretesszük.
A serpenyőbe szórjuk a megtisztított, kettévágott baby gombákat (ha szükséges, kevés olívaolajjal pótolhatjuk a zsiradékot a serpenyőben), átsütjük, végül megsózzuk.
A keménytojásokat megpucoljuk, a tojássárgájákat összedolgozzuk a mustárral és kevés sóval. A tojásfehérjéket kis kockákra vágjuk, összekeverjük a mustáros tojássárgájákkal és a párolt fokhagymás spenóttal.
A kenyérszeleteket megpirítjuk. Elosztjuk rajtuk a spenótos-tojásos feltétet, és átlósan kettévágjuk. Végül a tetejükre helyezzük a sült gombákat.
Vörös quinoával töltött gombafejek
Hozzávalók (12 darabhoz):
2 tálca (12 db) ChefGomba grill gomba
10 dkg vörös quinoa
2 zsenge szál újhagyma
1 kis marék petrezselyemzöld
2 evőkanál mustár
só
Előkészítjük a gombákat: megtisztítjuk, tönkjeiket eltávolítjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk fejjel lefelé. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük (kb. 15-20 perc), amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat. A sült gombák belsejéből felitatjuk a keletkezett nedvességet, majd ízlés szerint meg is sózhatjuk.
Közben a quinoát szűrőben alaposan átmossuk, és kb. 2,5-szeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni (vagy teljesen kihűlni), majd összekeverjük a finomra aprított újhagymával és petrezselyemzölddel, valamint a mustárral és sóval. Végül a töltelékkel megtöltjük a gombafejeket. Fogyasztható melegen, langyosan vagy teljes hűlés után is.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!