Csigó Zita gasztroblogja

Helló, karácsony! #2 - De mit csinálnak a nyulak karácsonykor?

2014. december 14. - Csigó Zita

Nyilván ünnepelnek, karácsonyoznak ők is. És nyilván hűek saját hagyományaikhoz. Persze a répalevesbe most ők is narancsot facsarnak, a gofri mellé pedig kumkvat kerül díszítés gyanánt (hogy legalább legyen valami tojás formájú az asztalon), biztos, ami biztos.



Narancsos sárgarépaleves
Hozzávalók (2 tányérhoz):
30 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg burgonya (szétfővő, tisztítva mérve)
1 kis fej vöröshagyma
fél l víz
2 narancs kifacsart leve
só, fehér bors
1 cm-nyi friss gyömbér lereszelve
reszelt szerecsendió
olaj
tejszín a díszítéshez
Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a vékonyra karikázott sárgarépát és a krumplit, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Fűszerezzük sóval, fehér borssal, gyömbérrel és szerecsendióval, majd lefedve, közepes lángon puhára főzzük. Ha túl sűrű lenne, közben még adjunk hozzá kevés vizet. 
Mikor megpuhultak a zöldségek, botmixerrel krémesre törjük a levest, és elkeverjük benne a narancslevet. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

Fűszeres gofri ricottával és narancsszósszal
 
Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):
A gofrihoz:
fél l tej
2 db tojás
20 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 evőkanál cukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A ricottakrémhez:
40 dkg krémes ricotta
kevés porcukor
A narancsszószhoz:
2 dl frissen facsart narancslé (édes, érett narancsból)
5 dkg vaj
2 teáskanál vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
kumkvat a díszítéshez
A gofri hozzávalóit kikeverjük, fél órát állni hagyjuk, majd gofrisütőben kisütjük. A krémhez a ricottát krémesre keverjük kevés porcukorral.
A szószhoz egy lábasban összemelegítjük a narancslevet és a vajat. Mikor felolvadt a vaj, hozzáadjuk az előzőleg kevés vízben simára kevert pudingport (vagy keményítőt), és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
A meleg gofrihoz tálaljuk a ricottát és a narancsszószt, kumkvattal díszítjük.
Nyuszi ül a hóban
Hogy teljes legyen a nyulas karácsony, készíthetünk nyuszis téli asztaldíszt is. A kisméretű tortatálra (tortatál: Bluer Design) kristálycukrot szórunk, ez lesz a hó. A porcelán nyuszi fehér festékkel lefestett talapzaton ül, nyakában hímzőfonalból készült sál. Ráfordítunk egy kisebb méretű befőttesüveget, és készen is vagyunk.
Receptajánló a Gasztroajándékokból: A nyuszik húsvétra biztosan nyuszis cupcake-et készítenek a könyvből, télen viszont adventi tésztakoszorút sütnek, karácsonyra pedig ők is megfőzék a mézeskalács lekvárt. :)
Üzletajánló: a legkedvencebb pop-up store-omat ajánlom, a Projekt Showroomot, ami egészen december 22-ig vár benneteket.
süti beállítások módosítása