Csigó Zita gasztroblogja

Tavaszi ebéd egy csokor mentával

Mazsolás-mentás bulgur sült édesköménnyel, epres-meggyes cobbler mentával

2015. március 17. - Csigó Zita

Áprilistól új rovatot társszerkesztek az Elixír magazinban: hónapról-hónapra egy-egy fűszert járunk körül, a fotós-receptes részt én fogom készíteni az anyagokhoz. Bő 10 nap múlva jelenik meg a legfrissebb szám, addig pedig fűszerezzünk itt a blogon is, ezúttal az egyik kedvencemmel, a mentával.




Mazsolás-mentás bulgur sült édesköménnyel

Hozzávalók (3-4 személyre):

25 dkg bulgur
1 nagy marék mazsola
1 db nagyobb édeskömény
15 dkg fekete olajbogyó
mentalevelek
só, olívaolaj

Az édeskömény tetejét levágjuk (zöldjét félretesszük), majd nagyobb darabokra szeljük. Kiolajozott sütőtálba helyezzük, megsózzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük.
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd beledobjuk a mazsolát, elkeverjük, és lefedve hagyjuk kigőzölögni.
A megsült, langyosra hűlt édesköményt felcsíkozzuk, és összekeverjük a bulgurral, az aprított mentalevelekkel és az olajbogyókkal. Az édeskömény félretett zöldjével megszórva tálaljuk.




Epres-meggyes cobbler mentával

Hozzávalók (egy 20*25 cm-es tepsihez):

20 dkg eper
20 dkg meggy (most mirelit, szezonban persze friss)
1 evőkanál kukoricakeményítő
8-10 db mentalevél
25 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor +1 evőkanál
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál tejföl
1,2-1,5 dl habtejszín

A felkockázott epret és a (most fagyos) meggyet kiterítjük a kivajazott sütőtál alján. Összeforgatjuk a keményítővel, és egységesen megszórjuk a felcsíkozott mentalevelekkel.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, elkeverjük benne a kétféle cukrot, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a tejfölt és annyi tejszínt, amennyitől a tészta összeáll, és kissé ragacsos állagot kap. A tésztából 12 gombócot formázunk, kis távolságot hagyva közöttük (nőni-terülni fognak sülés közben) elhelyezzük a gyümölcsökön. Megszórjuk a süti tetejét a plusz evőkanál cukorral, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany színűre sütjük.

A rózsaszín tál az első fotóról, illetve a második kép négy kis tálkája Lantos Judit Kerámia.

süti beállítások módosítása