Csigó Zita gasztroblogja

Summer in the City #4 - Tavasz a nyárban

Friss hétvégi menü hűvös és kevésbé hűvös nyári napokra

2015. június 20. - Csigó Zita


Petrezselymes túrótallérok mentás borsókrémmel

A tallérokhoz (7 darabhoz):

25 dkg áttört túró
1 db tojás szétválasztva
5-6 dkg búzadara
1 nagy csipet só
2-3 evőkanál aprított petrezselyem
kevés olaj

A borsókrémhez:

20 dkg zsenge zöldborsó
10 db nagyobb mentalevél
1 evőkanál vaj
1 csipet só

Az áttört túrót összekeverjük az elhabart tojássárgájával, a búzadarával, a sóval és az aprított petrezselyemel. Letakarva 1-2 órára hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és spatulával beleforgatjuk a lehűlt masszába.
A masszából bevizezett kézzel korongokat formázunk, és lobogó, sós vízben kifőzzük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítjük, és a kifőtt tallérok mindkét oldalát átpirítjuk rajta.

A borsót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Mikor már langyos, aprítógépbe tesszük a feldarabolt mentalevelekkel, a puha vajjal és a sóval együtt, és krémesre törjük. A tallérokra halmozva tálaljuk.


Gombás-pórés rétes bébispenóttal, burgonyával és paprikával

Hozzávalók (1 réteshez):

30 dkg burgonya
1 db póréhagyma
1 evőkanál olívaolaj
25 dkg gomba
2 db kápia paprika
10 dkg bébispenót
só, őrölt fekete bors
1 csomag előhűtött leveles tészta
2 evőkanál búzadara
1 db tojás
3 evőkanál szezámmag

A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd megpucoljuk és felkockázzuk. A póréhagymát felkarikázzuk, és az olajon párolni kezdjük. Mikor már puhul, hozzátesszük a felcikkezett gombát és a kockázott paprikát, és együtt puhára pároljuk. Végül rádobjuk a spenótleveleket is, 1-2 perc alatt összeforgatjuk, hogy a spenót összeessen, közben sózzuk, borsozzuk.
A leveles tésztát kitekerjük, egyenletesen beszórjuk búzadarával. Eloszlatjuk rajta a burgonyával elkevert zöldséges tölteléket, feltekerjük, majd a tetejét megkenjük egy enyhén felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük, zöldfűszeres tejföllel tálaljuk.


Epres-vaníliás túrógombóc édes kekszmorzsába forgatva
Szezonvégi epres desszert, később málnát, barackot, szilvát, meggyet tölthetünk a gombócokba

Hozzávalók (6 darabhoz):

25 dkg áttört túró
1 db tojás szétválasztva
5-6 dkg búzadara + a nyújtáshoz
3 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
fél bio citrom lereszelt héja
3-4 szem eper + a tálaláshoz
5 dkg édes kekszmorzsa

Az áttört túrót összekeverjük az elhabart tojássárgájával, a búzadarával, a kétféle cukorral és a citromhéjjal. Letakarva 1-2 órára hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és spatulával beleforgatjuk a lehűlt masszába.
A tésztát búzadarával beszórt felületen, fólián keresztül óvatosan téglalappá nyújtjuk, és 6 db egyforma téglalapra vágjuk. Mindegyik közepébe 1-1 teáskanálnyi darabolt epret helyezünk. Bevizezett kézzel gombócokká formázzuk, és lobogó vízben kifőzzük. Rögtön kekszmorzsába forgatjuk és eperrel tálaljuk.

süti beállítások módosítása