Csigó Zita gasztroblogja

Advent nálam #1 Birskenyér sós karamellel

2015. december 13. - Csigó Zita

Idén úgy alakult, hogy ma készült koszorú, tavalyi az ajtódísz, az advent viszont nem projekt, és egyáltalán nem baj, ha idáig csak pár pici hangulatfotót csináltam. Annyit karácsonyoztam munka miatt (előre dolgozunk 1-2 hónappal), hogy úgy éreztem, ha december 1-jével izzítom itthon is az ünnepi előkészületeket, pont akkorra égek ki, amikor igazán lenne idő kiélvezni azt, hogy pár napig tényleg nem kell semmit sem csinálni.

Ma viszont már szerettem volna sütni valamit csak úgy, és tegnap a piacon kaptam még szép példányokat a legkedvesebb őszi gyümölcsömből, a birsalmából. 

2015_12_13_1855_lores.jpg

2015_12_13_1866_lores.jpg

Birskenyér sós karamellel

Hozzávalók (egy hosszúkás püspökkenyérformához):

4 db nagy birsalma

3 nagy vagy 4 közepes tojás

12 dkg nádcukor

1 csomag vaníliás cukor

0,5 dl olaj

0,5 dl tej

10 dkg zabpehely

1 tk őrölt fahéj

1 kk őrölt szerecsendió

10 dkg liszt

1 csomag sütőpor

5 dkg kókuszreszelék

 

A karamellöntethez:

5 dkg cukor

kb. 3 dl tej

egy nagy csipet só

1 tk vaníliás pudingpor

 

A birsalmákat meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábasban (amiben könnyen tudjuk majd kevergetni), 4 dl vízben felforraljuk. Ezután a gyümölcsöt vízpótlással addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, végül folyamatos keveréssel elforraljuk alóla az összes vizet. A gyümölcspépet kihűtjük, majd botmixerrel krémesre törjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgájákat kikeverjük a nádcukorral, a vaníliás cukorral, az olajjal és a tejjel.

A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, majd megőröljük. Összekeverjük a fahéjjal, a szerecsendióval, a liszttel, a sütőporral és a kókuszreszelékkel, és hozzáadjuk a tojássárgájákhoz. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot és a birspürét, majd egy kivajazott sütőformába simítjuk a masszát. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A karamellöntethez egy vastag fenekű lábasban világosbarnára karamellizáljuk a cukrot. Felöntjük 2,5 dl tejjel, egyneművé összemelegítjük, majd ízesítjük a sóval. Végül hozzáadjuk a maradék tejben simára kevert pudingport, és krémes állagúvá főzzük. Ha besűrűsödne, kevés tejjel hígítva, lassú tűzön újra felmelegítjük.

2015_12_13_1870_lores.jpg

 Kerámiák: Lantos Judit kerámia

süti beállítások módosítása