Olaszországban ettünk először castagnolét nagyon sok évvel ezelőtt. Rákövetkező farsangkor kipróbáltam itthon, azóta minden februárban elkészül. A nálunk megszokott fánk tésztájától teljesen eltérő, pihe-puha állagú, formázható kis gömbök kerülnek az olajba. Szalagokért ezúttal nem kell küzdeni, viszont nagyon helyesen pörögnek-forognak sülés közben. A citromhéj kellemes, üde ízt ad a fánkoknak, étcsokiszósszal vagy savanykás gyümölcsöntettel a legfinomabb.
Hozzávalók (kb. 14 darabhoz):
2 db tojás
5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
4 dkg puha vaj
1 evőkanál barna rum
fél biocitrom lereszelt héja
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
olaj a sütéshez
A tojásokat a cukrokkal, a puha vajjal, a rummal és a citromhéjjal habosra keverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd beleszitáljuk a tojásos masszába. Összedolgozzuk a tésztát (puha, rugalmas állagot kell kapnunk), és fél órára hűtőbe tesszük. A tésztából kis golyókat formázunk, majd bő olajban, részletekben aranybarnára sütjük.