Csigó Zita gasztroblogja

Szia, húsvét!

Pestós kalács és sárgatúró

2016. március 27. - Csigó Zita

Mindig leírom, hogy a munkák miatt nálam úgy 1,5-2 hónappal korábbra "tevődnek"az ünnepek, ősszel karácsonyozunk, idén pedig még jól benne a télben húsvétoztunk. Az "igazi" ünnepekre mostanában úgy szoktam készülni, hogy eltérek dekorációban, színekben, ételekben az aktuális anyagaimtól, hogy nekem se legyen olyan, mintha már másodszorra lenne húsvét.

Otthon most minden natúr, valahogy a színmenetesség az, amiben legjobban érzem - perpill - magam. A főzést sem vittem túlzásba, mert éppen egy szakácskönyvet főzök-fotózom, és tele az alanyokkal a hűtő. A kalács és a briósok azonos alaptésztából készültek, sárgatúró pedig M. miatt van, náluk hagyomány. 

2016_03_27_6193_lores.jpg

2016_03_27_6182_lores.jpg

Pestós kalács

Hozzávalók (2 kalácshoz):

50 dkg liszt

1 csomag instant élesztő

1 db tojás + a kenéshez

1 kávéskanál só

2,5 dl tej

8 dkg vaj 

kb. 20 dkg pesto (én most házi, bazsalikomos-sós mogyorósat használtam)

A lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk az elhabart tojást, a sót és a tejet, majd végén mehet hozzá a puha, felkockázott vaj is. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a pestóval, a keskenyebbik oldalától kezdve feltekerjük, majd keresztben kettévágjuk, így fogunk két kalácsot kapni. A két rudat középen elfelezzük úgy, hogy felül 5 cm-t egyben hagyunk, majd a szétvágott feleket összecsavarjuk.

Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük a kalácsokat, és még 20 percet kelesztjük. Ezt követően lekenjük tojással, és 180 fokos sütőben kb. 20 percet sütjük.

2016_03_27_6190_lores.jpg

Narancsos-kakaós briós

Hozzávalók (15 kis brióshoz): a pestós kalács hozzávalói annyi módosítással, hogy a sóból csak egy csipetet teszünk bele, és hozzáadunk 3 evőkanál cukrot.

Töltelék: kakaópor, őrölt fahéj, őrölt kardamom, porcukor, 1 bionarancs lereszelt héja, 1 kis marék kandírozott narancshéj.

A locsoláshoz: tej + vaníliás cukor

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk. A tészta felületét beszórjuk kakaóval, fahéjjal, kardamommal és porcukorral, majd ráreszeljük a narancshéjat is. A rövidebb oldalt megemelve kettéhajtjuk a téglalapot, majd éles késsel 2-3 cm-es sávokban felcsíkozzuk. A csíkokat először megtekerjük, majd csigavonalban felsodorjuk, tetejükre kandírozott narancsdarabokat szórunk. A briósokat sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és még 20 percet kelesztjük. Ezután 180 fokos sütőben kb. 20 percet sütjük, az utolsó 5 percben meglocsoljuk a tetejüket a vaníliás tejjel.

2016_03_27_6187_lores.jpg

Sárgatúró

Hozzávalók:

10 db tojás

1 l tej

2 evőkanál cukor

1 nagy csipet só

A tojásokat felütjük egy tálban, a sárgájukat kissé elkaparjuk. A tejet egy nagy lábasban felmelegítjük, hozzáöntjük a tojásokat, a cukrot és a sót, majd kevergetve, egyszer felforralva addig főzzük, amíg jó sűrű lesz. Nem szabad túlkeverni, az autentikus sárgatúró szép mozaikos!

Egy lábas peremére gézzel kibélelt szűrőt helyezünk. Beleöntjük a túrót, lenyomkodjuk. Ráhajtjuk a gézt, elkötjük, és egy éjszakán át hagyjuk kicsöpögni.

Készíthetjük édes verzióban is: ehhez a cukor mennyiségét 10 dkg-ra növeljük, esetleg egy marék mazsolát, valamint egy vaníliarudat is adhatunk hozzá.

Kerámiák: Apacuka Ceramics, Lantos Judit Kerámia

süti beállítások módosítása