Ezt a receptet a rohanós napok ihlették (és egy megbontott üveg ajvár a hűtőben...). Teljesen spontán nyúltam az üveg után: oké, akkor most a szokásos aprított paradicsom helyett legyen ajvár a szósz alapja. Tudjátok, hogy szokott ez lenni, innentől gyakran készítem direkt így. Szerintem csípősen az igazi, de persze ezt rátok bízom.
Hozzávalók (2 adaghoz):
15 dkg teljes kiőrlésű tészta
só
1 teáskanál olívaolaj
1 kisebb fej lila hagyma
3 szál újhagyma
15 dkg natúr lében eltett, aprított tonhal (lecsepegtetve)
20 dkg (csípős) ajvár
1 ág oregano
2 ág kakukkfű
őrölt fekete bors
15 dkg magozott, fekete olajbogyó
parmezán a tálaláshoz
bazsalikomlevelek a díszítéshez
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, finomra aprított lila hagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott újhagyma fehér részét, átpároljuk, majd ezt követi a lecsepegtetett tonhal, az ajvár, valamint a fűszernövények lecsipkedett levelei. Összefőzzük, sóval, borssal fűszerezzük, végül hozzáadjuk az olajbogyókat is.
A kifőtt tésztát leszűrjük, és a serpenyőbe tesszük. Alaposan összeforgatjuk a szósszal, reszelt parmezánnal megszórva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Ajvárt gyakran készítek otthon. Jöjjön most azt a recept, aminek az arányait a legfinomabbnak érzem, igen-igen, én jó padlizsánosan szeretem!
Hozzávalók (2 kisebb üveghez):
50 dkg padlizsán (2 kisebb, zsenge darab)
50 dkg kápiapaprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg passzírozott paradicsom
0,75 dl olívaolaj
só, őrölt fekete bors
csili ízlés szerint
A padlizsánokat és a paprikákat megmossuk. A padlizsánokat körben alaposan megszurkáljuk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. Melléjük tesszük az egész paprikákat is. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, a paprikákat addig sütjük forgatva, amíg a héjuk megbarnul. Ekkor kivesszük, a padlizsánokat még bent hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljanak (néha ezeket is megforgatjuk).
A paprikákat alufóliával letakarjuk, 10 percet pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat, valamint kiszedjük a csumákat, ereket, magokat. Félretesszük hűlni. A sült padlizsánok héját szintén lehúzzuk/húsukat kikaparjuk.
A kihűlt zöldségeket késes aprítóba tesszük, összetörjük. Lehet teljesen sima, de hagyhatjuk rusztikusan kissé darabosra is. A megpucolt hagymákat szintén aprítógépben aprítjuk fel.
Egy lábasban felhevítünk 1 evőkanál olajat. Rátesszük a hagymákat, megpároljuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal, a többi olajjal és a zöldségpürével. Sóval, borssal és ízlés szerint csilivel fűszerezzük, majd erős lángon, kevergetve felforraljuk. Forrón üvegekbe kanalazzuk.
Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics