Sushi saláta receptet írtam a Csomagolj ebédet!-be is. Az egyik kedvencem a könyvből, ahhoz a recepthez az öntet külön kis csomagba került, hogy napközben frissen tudjátok magatoknak összekeverni. Az alábbi ebéd/vacsora viszont wokban összesütős, melegen tálalt, azonnali fogyasztásra szánt. És NE spóroljátok ki belőle a savanyított gyömbért, az a lelke!
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
20 dkg sushi rizs/kerek szemű rizs
1 evőkanál mogyoró- vagy szezámolaj
3 cm friss, pucolt gyömbér
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
fél-3/4 dl sötét szójaszósz
4 norilap
kb. 2 evőkanál savanyított gyömbér és korianderzöld a tálaláshoz
A rizst felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd folyamatos vízpótlás mellett puhára, ragacsosra főzzük. Lefedve félrehúzzuk a tűzről.
Wokban vagy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra aprított gyömbért, majd addig sütjük-pároljuk, hogy kiadja az illatát. Közben jöhet rá az újhagyma felkarikázott fehér része és a felaprított fokhagyma. Amikor már az összes illatozik, mehet hozzá a csíkokra vágott paprika. Közepes lángon, rázogatva roppanósra sütjük. Ekkor hozzáadjuk a rizst és a szójaszószt, majd együtt még pár percet a tűzön hagyjuk. Végül beleforgatjuk a széttépkedett norit.
Savanyított gyömbérrel és friss korianderrel tálaljuk, illetve szórunk még rá az újhagyma felaprított zöldjéből.
Előző nap elkészített/maradék rizsből is szuper jó lesz. Ilyenkor a rizzsel együtt pluszban pici vizet (vagy akár zöldségalaplevet) adok a wok tartalmához, és együtt sütöm tovább.
A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam.