Csigó Zita gasztroblogja

Snack karácsonyfák

villámgyorsan és kicsit ráérősebben

2018. december 18. - Csigó Zita

Kétféle sós karácsonyfa következik, süthetitek karácsonyi, de akár szilveszteri partira is. Az egyik recept leveles tésztás - ez az a kész tészta, ami mindig legyen a hűtőtökben, ha valami extra gyors édes vagy sós süti kell, csak elő kell kapni. És készült egy pizzatésztás verzió is, ha kicsit több időtök lenne az előkészületekre.

desktop5.jpg

2017_12_22_004799.jpg

Hozzávalók a pizza karácsonyfához:

25 dkg kenyérliszt

fél csomag instant élesztő 

2 evőkanál olívaolaj

2-3 nagy csipet só

kb. 1,5 dl langyos víz

néhány evőkanál piros és zöld pesto

kevés parmezán

A feltéthez: krémsajt vagy krémes feta sajt és füstölt lazac szeletek

A lisztben elkeverjük az élesztőt, az olajat és a sót. Hozzácsorgatjuk a vizet, megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk, mindkettőt vékony téglalappá nyújtjuk. Az egyik tésztát piros, a másikat zöld pestóval kenjük meg, majd feltekerjük, és az így kapott rudakból kb. 2-2,5 cm széles csigákat vágunk.

A csigákat oldalukra fektetve, fenyőfa alakban kirakjuk egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. A fa "törzse" az egyik szélső csiga lett. Megszórjuk a lereszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percet sütjük. Langyosan vagy hidegen, krémsajttal és lazaccal tálaljuk.

2017_12_22_004794.jpg

2018_12_18_013049.jpg

2018_12_18_013039.jpg

Hozzávalók a leveles tészta fenyőfákhoz:

1 csomag konyhakész, feltekert leveles tészta (27,5 dkg)

5 dkg tejszínes krémsajt

5 dkg feta sajt

1 púpozott evőkanál tejföl

kevés só

4-5 db szárított paradicsom

kb. 5-6 szem magozott, fekete olajbogyó

kevés gouda sajt

A leveles tésztát kitekerjük, kiszaggatunk belőle 8 nagy méretű fenyőfát. A krémsajtot kikeverjük a villával összetört fetával, a tejföllel és a sóval. Hozzáforgatjuk az apróra vágott paradicsomot és a lecsepegtetett, felkarikázott olívát. 

A fenyőfákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, majd elrendezzük rajtuk a tölteléket. Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. 

2018_12_18_013047.jpg

2018_12_18_013045.jpg

Kerámiák: Pastel Handmade Ceramics

süti beállítások módosítása