Kétféle sós karácsonyfa következik, süthetitek karácsonyi, de akár szilveszteri partira is. Az egyik recept leveles tésztás - ez az a kész tészta, ami mindig legyen a hűtőtökben, ha valami extra gyors édes vagy sós süti kell, csak elő kell kapni. És készült egy pizzatésztás verzió is, ha kicsit több időtök lenne az előkészületekre.
Hozzávalók a pizza karácsonyfához:
25 dkg kenyérliszt
fél csomag instant élesztő
2 evőkanál olívaolaj
2-3 nagy csipet só
kb. 1,5 dl langyos víz
néhány evőkanál piros és zöld pesto
kevés parmezán
A feltéthez: krémsajt vagy krémes feta sajt és füstölt lazac szeletek
A lisztben elkeverjük az élesztőt, az olajat és a sót. Hozzácsorgatjuk a vizet, megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk, mindkettőt vékony téglalappá nyújtjuk. Az egyik tésztát piros, a másikat zöld pestóval kenjük meg, majd feltekerjük, és az így kapott rudakból kb. 2-2,5 cm széles csigákat vágunk.
A csigákat oldalukra fektetve, fenyőfa alakban kirakjuk egy sütőpapírral leterített sütőlemezre. A fa "törzse" az egyik szélső csiga lett. Megszórjuk a lereszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percet sütjük. Langyosan vagy hidegen, krémsajttal és lazaccal tálaljuk.
Hozzávalók a leveles tészta fenyőfákhoz:
1 csomag konyhakész, feltekert leveles tészta (27,5 dkg)
5 dkg tejszínes krémsajt
5 dkg feta sajt
1 púpozott evőkanál tejföl
kevés só
4-5 db szárított paradicsom
kb. 5-6 szem magozott, fekete olajbogyó
kevés gouda sajt
A leveles tésztát kitekerjük, kiszaggatunk belőle 8 nagy méretű fenyőfát. A krémsajtot kikeverjük a villával összetört fetával, a tejföllel és a sóval. Hozzáforgatjuk az apróra vágott paradicsomot és a lecsepegtetett, felkarikázott olívát.
A fenyőfákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, majd elrendezzük rajtuk a tölteléket. Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
Kerámiák: Pastel Handmade Ceramics