Olyan a teteje, mintha éppen most esett volna rá pár centi friss hó, szerintem anno ezért sütöttem meg a legelső stollenem. Amit azóta sok-sok követett, idén például az Ízes Életre készítettem két rúd nagyon aszalt és kandírozott gyümölcsöset. Ez a recept hasonló, viszont a tésztájába tettem túrót, illetve a liszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cseréltem. Egyébként ez pont az a süti, ami tökéletes utolsó percben sütésre is, mert igaz, hogy kétszer meg kell kelnie, de addig tudtok mást csinálni, hiszen szépen elvan majd magában. Ha maradt mandula, dió vagy mogyoró, az is mehet a tésztába, akár vegyesen, és a gyümölcsöket is kedvetek szerint variálhatjátok. A hórétegről ne feledkezzetek meg a végén! :)
Mindkét süti nagyon finom, de tényleg csak hasonló. Az Ízesre Életen megjelent receptem a klasszikus stollen ízt és állagot hozza, sűrű szerkezetű tészta, többféle gyümölccsel. A blogos változat bár tartalmaz tk. lisztet, a túró miatt mégis könnyedebb, lazább tészta. A marcipán édességét kevesebb (és csak 1-féle, fanyarabb) aszalt gyümölccsel kompenzáltam.
Hozzávalók (1 rúdhoz):
15 dkg búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg vaj
fél tasak instant élesztő (vagy kb. 1/3 kocka friss, kevés cukorral, a tejből 1 dl-rel felfuttatva)
10 dkg cukor
1 tojássárgája
15 dkg félzsíros túró áttörve
1 csipet só
4 dkg mandulaforgács
fél biocitrom lereszelt héja
fél bionarancs lereszelt héja
1 teáskanál vaníliaaroma
pár csepp rumaroma
langyos tej
10 dkg aszalt áfonya
15 dkg natúr marcipánmassza
A tetejére: pár evőkanál olvasztott vaj és a HÓ, azaz porcukor
A kétféle lisztet keverőtálba szórjuk, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a tojássárgáját, a túrót, a mandulát a gyümölcsök lereszelt héját, a vaníliát és a rumot. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a tejet (előaször 1 dl-t, majd amennyit még felvesz, közepesen kemény tésztát kell kapnunk), megdagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztába beledolgozzuk az áfonyát, majd ismét kelni hagyjuk. Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A marcipánt a téglalap hosszabbik oldalával megegyező hosszúságú hengerré nyújtjuk. A tészta közepére tesszük, óvatosan belenyomjuk, majd mind a négy oldalról ráhajtjuk a tésztát. Az illesztéseket jól összenyomjuk, és a rudat megfordítjuk, hogy alulra kerüljön az illesztés. Megigazgatjuk, hogy szabályos rúd formát kapjunk. Végül a tetejét kissé oldalt, a rúddal párhuzamosan benyomjuk (egy keskeny sodrófával vagy más hengerrel), hogy megkapjuk a klasszikus stollen formát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokon 40-45 percig sütjük. A sütési idő végén érdemes tűpróbával ellenőrizni.
A még forró süti tetejét lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk porcukorral. Teljes hűlés után szeleteljük fel.
Kerámiák és kerámia karácsonyfadíszek a posztban: Keramihacker