Tudjátok, hogy mennyire szeretem a piacokat. Elég csak ránézni az Instámra, bármerre is járok külföldön, a helyi piacot mindig beiktatom a programba. Itthon szintén megvannak a kedvencek, van ahova egy-egy árus termékei miatt járok, és van olyan, aminek annyira szeretem a hangulatát, hogy minden különösebb cél nélkül is kimegyek "impulzusvásárolni". Persze csupa jó dolgot. :) Múlt héten a Római parti Piacon jártam munkaügyben, azóta már elkészült az interjú vezetőjével, Nagy Gerdával az Ízes életre, kattintsatok át! És ne hagyjátok ki az Ízes Facebook oldalát se, mert még pár napig szuper ajándékcsomagért játszhattok telis-tele termelői finomságokkal.
Télen is hangulatos a piac a sok-sok árussal és termelői élelmiszerektől roskadozó asztalokkal, de képzeljétek el majd tavasztól, amikor éledezni kezd a Római-part. A szombati piacozást (a piac minden szombaton 8-tól délután 1-ig várja a vásárlókat) simán összeköthetitek egy jó kis sétával, hekkezéssel, kora délutáni fröccsözéssel.
Két poszt jön olyan receptekkel, amelyekhez az alapanyagot (és a késztermékeket) a piacról kaptam. A második lesz "a rendes recept", egy finom, melengető téli comfort food, ennél az elsőnél inkább arra koncentráltam, hogy a piacon kapható egészséges és finom késztermékekből miket készíthettek. Persze, csak ha nem kanalazzátok be csak úgy magában például a babos zakuszkát, vagy már hazafelé nem ropogtatjátok el a karamellizált diót.
A hozzávalók mellett azt is feltüntettem, hogy melyik termelőtől szereztem be az adott alapanyagot vagy terméket.
Meleg burgonyasaláta szójaszósszal, gomolyával és karamellizált dióval
Hozzávalók (4 adaghoz):
40 dkg édesburgonya (Szorgos Gazda)
40 dkg lila burgonya (Marsi Gergő - Élő Tisza Szövetkezet)
1 evőkanál olívaolaj
3 cm friss gyömbér lereszelve
4-5 evőkanál szójaszósz
2 nagy marék tetszőleges salátalevél
kb. 15 dkg gomolya (Pusztán Sajtműhely)
1 kis marék karamellizált dió (Horváth János)
A meghámozott édesburgonyát felkockázzuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezen, 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Sütés előtt megspiccelhetjük olívaolajjal, én jobban szeretem nélküle.) Közben a lila burgonyát héjában, bő vízben puhára főzzük. Nem kell sok idő, a hagyományos burgonyához képest hamarabb elkészülnek. Miután kezelhetőre hűltek, meghámozzuk, felkockázzuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Ráreszeljük a gyömbért, rázogatva addig sütjük, amíg kiadja az illatát. Ekkor hozzáadjuk a kétféle krumplit, felöntjük a szójaszósszal, majd 1-2 perc alatt összesütjük.
A salátaleveleket összetépkedjük, a burgonyához forgatjuk. Végül megszórjuk a salátát morzsolt gomolyával és karamellizált dióval. Édes és sós ízkavalkád, nagyon-nagyon jó lett!
Sült zöldséges szendvicsek
Zakuszkás-spenótos
Hozzávalók (8 darabhoz):
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma (Marsi Gergő - Élő Tisza Szövetkezet)
2 nagy marék bébispenót (Ökrös Gergő)
só, frissen reszelt szerecsendió
bagettszeletek és babos zakuszka (Ökrös Gergő) a tálaláshoz
Előre szólok, zakuszkából tankoljatok fel, álomfinom! Annyira karakteres, hogy valami egészen egyszerű plusz ízzel szerettem volna kiegészíteni.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rádobjuk a bébispenótot, 1-2 percig sütjük, amíg a levelek összeesnek. Közben sóval és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A bagettszeletek egyik oldalát kissé megpirítjuk, majd kanalazunk rájuk a zakuszkából, tetejüket pedig megpakoljuk a spenóttal.
Cukkinis-gomolyás
Hozzávalók (8 darabhoz):
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb, zsenge cukkini
só, pár reszelés biocitromhéj
bagettszeletek, sózott vaj és gomolya (Pusztán Sajtműhely) a tálaláshoz
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megmosott, felkarikázott cukkinit roppanósra sütjük rajta. Közben ízesítjük sóval és reszelt citromhéjjal. A bagettszeleteket felforrósítjuk, egyik oldalukat megkenjük a vajjal. Rátesszük a cukkinikarikákat, majd megszórjuk a gomolyával.
Kerámiák a posztban: Pastel Ceramics