Ha hagyományos, olajban sült fánkreceptet kerestek, most nem jó helyen jártok. :) Ebben a receptben sem olaj, sem pedig fehér liszt nem kapott helyet, viszont a fánk "illúzióját" abszolút hozzák - formára mindenképpen. A kis kelt falatkák íze nekem nagyon bejön, a teljes kiőrlésű liszt és az őrölt zabpehely kettőse szuper finom a ricottával.
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
25 dkg ricotta (Szarvasi Ricottát használtam)
2 tojás
12 dkg nádcukor
1 vaníliarúd magjai
10 dkg zabpehely megőrölve (nem szükséges teljesen finomra őrölni)
fél tasak instant élesztő
10+5 dkg (kb.) teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg olvasztott vaj
A tálaláshoz:
6-7 alma
kínai ötfűszer
(esetleg méz vagy más édesítő)
kis marék mandula
A ricottát nagyobb keverőtálba tesszük, villával összetörjük (nem szükséges krémesre törni, maradjon darabos), kikeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliamagokkal. Hozzáadjuk az őrölt zabpelyhet és az élesztőt. És most jön az, amit nem lehet megúszni: a lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, függ a ricotta nedvességtartalmától és a tojások nagyságától. Először érdemes 10 dkg-mal kezdeni, majd utána még annyit gyúrni hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta.
Letakarjuk, és meleg helyen legalább 1,5 órát kelesztjük (ne számítsatok arra, hogy a könnyű tésztákhoz hasonlóan óriásira kel). Ezután lisztezett felületen átgyúrjuk, és 2 cm vastagra nyújtjuk. Karikákat szaggatunk a tésztából, a közepüket kiszúrjuk egy kicsi pogácsaszaggatóval. A fánkokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a megolvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Puhára pároljuk, hozzáadjuk a kínai ötfűszert és ízlés szerint édesítőt. A fánkokra kenjük, durvára tört mandulával megszórva tálaljuk.
Egyedi kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics