Egy amolyan igazi "countryside" (új definíciót alkottam? :) ) sütit sütöttem hétvégén. Az egres számomra egyenlő a vidéki nyárral, szerintem a nagymamám egresbokrai és a gyerekkori vakációk miatt. Szedni persze nem egy élmény, sütni, főzni viszont annál jobb ezzel a gyümölccsel. Oké, nem a legmutatósabb, de annyi baj legyen.
Az egresről valahogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni a nyári gyümölcsdömpingben. Vagy él bennünk pár rossz emlék éretlenül leszedett, brutál savanyú egresekről. Pedig finom nagyon, én a legjobban vaníliával szeretem, ugyanúgy, mint a rebarbarát. Most egy 5 perc alatt összekeverős "tejes pitét" sütöttem belőle, azért az idézőjel, mert nem teljesen klasszikus clafoutis, egy kis tejföl is került a tésztájába.
Hozzávalók (egy közepes méretű sütőtálhoz):
25 dkg egres
vaj a forma kikenéséhez
3 nagy tojás
8 dkg nádcukor
1 vaníliarúd magjai (vagy 1 jókora teáskanál vaníliaaroma)
15 dkg tejföl (20%-os)
3 dl tej (magas zsírtartalmú)
10 dkg liszt
Az egrest megmossuk, megtisztítjuk, és kiterítjük egy vajjal kikent sütőtál aljában.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliával, a tejföllel és a tejjel. Végül hozzászitáljuk a lisztet, simára keverjük. A masszát az egresre öntjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percet sütjük. (Ha magas a tészta, lehet, hogy egy szűk óra is kell neki). Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Ps.: Azt a tyúkot a felső kollázson nagyon bírtam. Ha jól emlékszem, Köveskálon találkoztunk az utcán, és baromira vissza szeretett volna jutni - gondolom a tyúkólba. Egy pár méteres kőkerítésen át. :)