Annyira finom padlizsánokat lehet kapni a piacon, hogy vétek lenne kihagyni a szezont. Rengeteg kedvenc receptem van, elsőnek jöjjenek a krémek! 4 különböző félét készítettem, sütöttem hozzá házi bagettet (vagy a formája miatt hívhatjuk inkább gyökérkenyérnek), szuper jó így együtt egy kora őszi (még nem plédbe burkolózott) vacsorához a teraszon.
Hogy könnyen tudjatok kalkulálni, 1 recepthez 1 közepes méretű padlizsánt vettem alapul (kb. 38-40 dkg/darab), így a további hozzávalók függvényében más-más mennyiségű krémeket kaptam (a vége mennyiségeket szintén jelöltem).
A kiindulópont azonos mindegyik krémnél: a megmosott padlizsánt körben jól megszurkáljuk, majd egészben egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 190-200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg teljesen megpuhul. Persze ha még beizzítható a kerti grill, nem érdemes kihagyni, a faszén olyan csodás plusz ízt ad... Miután megsült a padlizsán, 10-15 percre letakarjuk, majd kikanalazzuk a húsát. (A magos részt el lehet távolítani, de zsengébb padlizsán esetén szerintem felesleges.)
Klasszikus padlizsánkrém (majonéz nélkül)
Semmi bajom sincs a majonézzel, de padlizsánkrémben nem szeretem, elnyomja azt a jó kis karakteres ízt. (M. pont ezért szokta mondani, hogy toljam csak meg majonézzel, ő ugyanis egyáltalán nem szereti a padlizsánt. Mondom, elnyomja a lényeget. :) )
Hozzávalók (15 dkg kész padlizsánkrémhez):
1 adag sült padlizsán
só
1 nagyobb gerezd fokhagyma
Igen, ez bizony pont ennyi. A padlizsán húsát késes aprítóba tesszük, sóval és a megpucolt, lereszelt fokhagymával összetörjük. Kicsit darabosabbra szoktam hagyni.
Baba ganoush
A tahini adja az extra ízt, semmiképpen sem érdemes kihagyni...
Hozzávalók (20 dkg kész padlizsánkrémhez):
1 adag sült padlizsán
só
3 evőkanál tahini (szezámpaszta)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
olívaolaj, ha szükséges
A padlizsán húsát késes aprítóba tesszük, sóval, a tahinivel, a lereszelt fokhagymával és a citromlével összetörjük. Ha szükséges, további olívaolaj hozzáadásával még krémesíthető, ezt a krémet is kissé darabosabbra szoktam hagyni.
Padlizsános zakuszka és gyors padlizsános-babos zakuszka
Az előző receptektől eltérően ennél a receptpárosnál dupla mennyiségű padlizsánnal indítunk. A babos recept a "sima" zakuszka továbbalakítása, főtt/konzerv fehér babbal készül. Nem klasszikus :), annál sokkal gyorsabb, de hozza az ízeket.
Hozzávalók a padlizsános zakuszkához (30 dkg kész padlizsánkrémhez) és a babos-padlizsános zakuszkához (40 dkg kész padlizsánkrémhez):
2 adag sült padlizsán
30 dkg kápia paprika
kb. fél dl olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsompüré
ízlés szerint borsikafű
... és a babos verzióhoz 20-25 dkg főtt/konzerv fehér bab
A kápiákat akár a padlizsánokkal együtt is megsüthetjük (kevesebb idő kell nekik). Megmosva a forró sütőbe tesszük, majd forgatva addig sütjük, amíg a héjuk megbarnul. Kivesszük, fóliával letakarjuk, 10-15 percet pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat, illetve eltávolítjuk a csumákat, ereket, magokat.
Egy kevés olajat felhevítünk egy lábasban. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított hagymákat, és lassan megdinszteljük. Hozzáadjuk a padlizsán- és paprikahúst, majd a paradicsompürét. Lassú tűzön összefőzzük, közben még adagolunk hozzá olajat. Sózzuk, borsozzuk, borsikafű is mehet bele ízlés szerint. Végül késes aprítóban összetörjük (szintén lehet darabosabb, de akár krémesebb is).
Ezután a kész zakuszkát elosztjuk 1/3-2/3 arányban. A 2/3 mehet az üveg(ek)be, a kisebb adagot pedig a babbal együtt újra késes aprítóba tesszük, és összetörjük. Ezt a verziót szoktam a legkrémesebbre készíteni, de ha maradnátok a darabosabbnál, akkor külön törjétek össze a babot, és keverjétek a padlizsános alaphoz.
Házi rozsos gyökérkenyér
A krémekhez, ha van időtök, készíthettek egy jó kis házi kenyeret is. Gyorsabb, élesztős tészta, burgonyapehellyel lazítottam.
Hozzávalók (2 kenyérkéhez):
kb. 3,2-3,5 dl langyos víz
fél kocka friss élesztő
1 csipet cukor
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg kenyérliszt
10 dkg burgonyapehely
1 kávéskanál só (növelhető)
4 evőkanál olívaolaj
A vízből 1 dl-t egy pohárba mérünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, hogy felfusson.
A kétféle lisztet dagasztótálba szórjuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a burgonyapelyhet, a sót és az olajat. A többi víz fokozatos hozzáadásával összegyúrjuk. Lisztfüggő, hogy mennyi kell bele, lehet, hogy egy picit több is. Puhább, rugalmas tésztává gyúrjuk, majd megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, átgyúrjuk, majd 1-1 hengert formázunk belőle. A hengereket néhány helyen megcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Hagyjuk még 15 percet kelni.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük úgy, hogy az aljába egy vízzel teli tepsit helyezünk. A kenyereket átkenjük egy kevés vízzel, majd a forró, vízgőzös sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Morzsaparty hamarosan!