Csigó Zita gasztroblogja

Azok a csodás padlizsánkrémek...

Itt az igazi szezon, jöhetnek a variációk! / gluténmentes krémreceptek / laktózmentes krémek és bagett

2019. szeptember 06. - Csigó Zita

Annyira finom padlizsánokat lehet kapni a piacon, hogy vétek lenne kihagyni a szezont. Rengeteg kedvenc receptem van, elsőnek jöjjenek a krémek! 4 különböző félét készítettem, sütöttem hozzá házi bagettet (vagy a formája miatt hívhatjuk inkább gyökérkenyérnek), szuper jó így együtt egy kora őszi (még nem plédbe burkolózott) vacsorához a teraszon. 

2019_09_04_020135.jpg

2019_09_04_020153.jpg

Hogy könnyen tudjatok kalkulálni, 1 recepthez 1 közepes méretű padlizsánt vettem alapul (kb. 38-40 dkg/darab), így a további hozzávalók függvényében más-más mennyiségű krémeket kaptam (a vége mennyiségeket szintén jelöltem). 

A kiindulópont azonos mindegyik krémnél: a megmosott padlizsánt körben jól megszurkáljuk, majd egészben egy kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 190-200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg teljesen megpuhul. Persze ha még beizzítható a kerti grill, nem érdemes kihagyni, a faszén olyan csodás plusz ízt ad... Miután megsült a padlizsán, 10-15 percre letakarjuk, majd kikanalazzuk a húsát. (A magos részt el lehet távolítani, de zsengébb padlizsán esetén szerintem felesleges.) 

Klasszikus padlizsánkrém (majonéz nélkül)

Semmi bajom sincs a majonézzel, de padlizsánkrémben nem szeretem, elnyomja azt a jó kis karakteres ízt. (M. pont ezért szokta mondani, hogy toljam csak meg majonézzel, ő ugyanis egyáltalán nem szereti a padlizsánt. Mondom, elnyomja a lényeget. :) )

Hozzávalók (15 dkg kész padlizsánkrémhez):

1 adag sült padlizsán 

1 nagyobb gerezd fokhagyma 

Igen, ez bizony pont ennyi. A padlizsán húsát késes aprítóba tesszük, sóval és a megpucolt, lereszelt fokhagymával összetörjük. Kicsit darabosabbra szoktam hagyni. 

2019_09_04_020150.jpg

 Baba ganoush

 A tahini adja az extra ízt, semmiképpen sem érdemes kihagyni...

Hozzávalók (20 dkg kész padlizsánkrémhez):

1 adag sült padlizsán 

só 

3 evőkanál tahini (szezámpaszta)

1 gerezd fokhagyma 

1 evőkanál citromlé 

olívaolaj, ha szükséges 

A padlizsán húsát késes aprítóba tesszük, sóval, a tahinivel, a lereszelt fokhagymával és a citromlével összetörjük. Ha szükséges, további olívaolaj hozzáadásával még krémesíthető, ezt a krémet is kissé darabosabbra szoktam hagyni. 

2019_09_04_020149.jpg

Padlizsános zakuszka és gyors padlizsános-babos zakuszka 

Az előző receptektől eltérően ennél a receptpárosnál dupla mennyiségű padlizsánnal indítunk. A babos recept a "sima" zakuszka továbbalakítása, főtt/konzerv fehér babbal készül. Nem klasszikus :), annál sokkal gyorsabb, de hozza az ízeket. 

Hozzávalók a padlizsános zakuszkához (30 dkg kész padlizsánkrémhez) és a babos-padlizsános zakuszkához (40 dkg kész padlizsánkrémhez):

2 adag sült padlizsán

30 dkg kápia paprika

kb. fél dl olívaolaj

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

10 dkg paradicsompüré

ízlés szerint borsikafű

... és a babos verzióhoz 20-25 dkg főtt/konzerv fehér bab

A kápiákat akár a padlizsánokkal együtt is megsüthetjük (kevesebb idő kell nekik). Megmosva a forró sütőbe tesszük, majd forgatva addig sütjük, amíg a héjuk megbarnul. Kivesszük, fóliával letakarjuk, 10-15 percet pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat, illetve eltávolítjuk a csumákat, ereket, magokat.

Egy kevés olajat felhevítünk egy lábasban. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított hagymákat, és lassan megdinszteljük. Hozzáadjuk a padlizsán- és paprikahúst, majd a paradicsompürét. Lassú tűzön összefőzzük, közben még adagolunk hozzá olajat. Sózzuk, borsozzuk, borsikafű is mehet bele ízlés szerint. Végül késes aprítóban összetörjük (szintén lehet darabosabb, de akár krémesebb is). 

Ezután a kész zakuszkát elosztjuk 1/3-2/3 arányban. A 2/3 mehet az üveg(ek)be, a kisebb adagot pedig a babbal együtt újra késes aprítóba tesszük, és összetörjük. Ezt a verziót szoktam a legkrémesebbre készíteni, de ha maradnátok a darabosabbnál, akkor külön törjétek össze a babot, és keverjétek a padlizsános alaphoz. 

desktop89.jpg

Házi rozsos gyökérkenyér

A krémekhez, ha van időtök, készíthettek egy jó kis házi kenyeret is. Gyorsabb, élesztős tészta, burgonyapehellyel lazítottam. 

Hozzávalók (2 kenyérkéhez): 

kb. 3,2-3,5 dl langyos víz

fél kocka friss élesztő 

1 csipet cukor 

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 

20 dkg kenyérliszt 

10 dkg burgonyapehely 

1 kávéskanál só (növelhető)

4 evőkanál olívaolaj

A vízből 1 dl-t egy pohárba mérünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, hogy felfusson. 

A kétféle lisztet dagasztótálba szórjuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a burgonyapelyhet, a sót és az olajat. A többi víz fokozatos hozzáadásával összegyúrjuk. Lisztfüggő, hogy mennyi kell bele, lehet, hogy egy picit több is. Puhább, rugalmas tésztává gyúrjuk, majd megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, átgyúrjuk, majd 1-1 hengert formázunk belőle. A hengereket néhány helyen megcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Hagyjuk még 15 percet kelni. 

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük úgy, hogy az aljába egy vízzel teli tepsit helyezünk. A kenyereket átkenjük egy kevés vízzel, majd a forró, vízgőzös sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. 

desktop90.jpg

Morzsaparty hamarosan! 

süti beállítások módosítása